Παραγεμισμένες κούπες με νερωμένο καφέ κακής ποιότητας που “δεν πινόταν”. Αυτή ήταν τις περισσότερες φορές η κατάσταση που αντιμετωπίζαμε, όταν φτιάχναμε καφέ φίλτρου στο σπίτι και στο γραφείο. Όμως, το “τρίτο κύμα” καφέ που πρόσθεσε στις επιλογές μας ανώτερης ποιότητας κόκκους από τις καλύτερες φάρμες στον κόσμο, μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε και τη σχέση μας με τον καφέ.

Μια καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα του πληθυσμού άρχισε να μυρίζει το φλιτζάνι του πριν πιει, να τσεκάρει ποικιλίες, αρώματα, επιγεύσεις, οξύτητες και ιδιαιτερότητες και να μην συμβιβάζεται με “κακούς” καφέδες. Μέσω αυτής της κατάστασης ο καφές φίλτρου αναγεννήθηκε και ανέβασε ψηλά τον πήχη ακόμα και για την οικιακή κατανάλωση.

Για να φτιάξουμε μόνοι μας έναν ποιοτικό και γευστικό καφέ που όμοιό του θα μπορούσαμε να είχαμε πιει σε ένα ψαγμένο café της πόλης, δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερη επιδεξιότητα, ούτε ειδικές ικανότητες. Χρειάζεται μόνο να ακολουθήσουμε μερικά βασικά steps και η παρασκευή μιας άψογης κούπας καφέ είναι εγγυημένη. 

Μιλήσαμε με την ομάδα της ελληνικής εταιρείας Kudu Coffee Roasters, η οποία έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, ώστε να μάθουμε από ειδικούς του καφέ τα μυστικά για την παρασκευή ενός πραγματικά απολαυστικού καφέ φίλτρου στο σπίτι. 

Είτε επιλέξουμε να τον φτιάξουμε στην κλασική καφετιέρα με το φίλτρο, είτε θέλουμε να δοκιμάσουμε κάποιο πιο ιδιαίτερο σκεύος, όπως είναι το Chemex, το dripper και το aeropress, η παρασκευή του καφέ φίλτρου δεν είναι όσο απαιτητική είναι η παρασκευή του espresso και μπορούμε εύκολα να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αρκεί να προσέξουμε μερικά πράγματα τόσο στη διαδικασία της παρασκευής, όσο και στην πρώτη ύλη και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουμε” εξήγησε Νίκος Φέρρας,  CEO της Kudu Coffee Roasters και ο ένας εκ των τριών δημιουργών της εταιρείας.

Όλα κρίνονται στον “κόκκο” 

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην ποιότητα του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν η πρώτη ύλη δεν είναι καλή, όλα τα άλλα είναι περιττά. Πλέον μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας έναν specialty καφέ, που έχει καλλιεργηθεί σε τέλειες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, έχει επεξεργαστεί με τον καλύτερο τρόπο και έχει παρασκευαστεί από ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις.  

“Εμείς στην Kudu Coffee Roasters εκτός ότι φέρνουμε στην Ελλάδα εκλεκτούς κόκκους καφέ από τις καλύτερες φάρμες στον κόσμο, τους οποίους επιλέγουμε μετά από τεχνικές και γευστικές δοκιμές, φροντίζουμε να βρούμε το ιδανικό roasting profile για τον καθένα. Σε αντίθεση με τους καφέδες που μπορεί να βρει κάποιος στο σουπερμάρκετ, όλοι οι καφέδες μας είναι φρεσκοκαβουρδισμένοι, που σημαίνει ότι τους καβουρδίζουμε on demand, αφού γίνει η παραγγελία. Και αυτό γιατί θέλουμε να φτάσουν στα χέρια του κόσμου με τα αρώματα και τις επιγεύσεις τους έντονες και ζωντανές. Θέλουμε τα αρώματα του κάθε καφέ να ξεχειλίζουν ήδη από τη συσκευασία” ανέφερε η ομάδα της Kudu Coffee Roasters. 

Και για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα, η ομάδα της Kudu ξεχώρισε και μας προτείνει τρεις από τους best-seller καφέδες της, ο καθένας με το δικό του μοναδικό γευστικό προφίλ, τα αρώματα και τις ιδιαιτερότητές του.

Gigesa, Ethiopia 

Ομολογούμε ότι ο συγκεκριμένος είναι και ο αγαπημένος μας. Elderflower, φράουλα, βανίλια, πασχαλιά, earl grey και βατόμουρο κυριαρχούν σε άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του είναι ισορροπημένη και έντονη και το σώμα του απολαυστικά creamy.

Βρες τον Gigesa

San Gabriel, Costa Rica

Ο San Gabriel είναι περισσότερο φρουτώδης. Συνδυάζει αρώματα ροδάκινου με επιγεύσεις λουίζας, κίτρινου δαμάσκηνου και φρέζιας, ενώ το φινίρισμά του έχει νότες από γκουάβα φράουλας και σταφυλιών. Κάθε γουλιά αφήνει μια παχύρρευστη, σιροπιαστή αίσθηση και μια έντονη και ζουμερή οξύτητα. 

Βρες το San Gabriel 

Lagni, Uganda 

Ο Lagni είναι ασυνήθιστος, απίστευτα αρωματικός και γλυκός με νότες από μπαχαρικά. 

Κρασί και κεράσι, ψημένο μήλο, φουντούκι, πιπέρι καγιέν και φρέσκια αίσθηση πεύκου κυριαρχούν στο άρωμα και τη γεύση του. Η πλούσια επίγευσή του τελειώνει με νότες ψημένου μήλου και γλυκόπικρη απόλαυση εσπεριδοειδών με μια νότα ζεσταμένου μπαχαρικού, όταν πλέον έχει κρυώσει.

Βρες τον Lagni 

Η διαδικασία και ο σωστός εξοπλισμός

Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε εξαρτάται και από τον εξοπλισμό που έχουμε. Σε κάθε περίπτωση η ιδανική δοσολογία είναι 6 γραμμάρια καφέ για κάθε 100 ml νερό. 

Πέρα από την κλασική καφετιέρα, υπάρχουν και άλλα σκεύη που μπορούν να αναβαθμίσουν τόσο τη γεύση και την απόδοση των αρωμάτων ενός καφέ, όσο και την εμπειρία μας όσο τον παρασκευάζουμε. Το καθένα από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, όμως όλα εγγυώνται ένα εξαιρετικό-επαγγελματικό αποτέλεσμα. 

Η ομάδα της Kudu Coffee Roasters ετοίμασε μερικά βιντεάκια με τη χρήση διαφορετικών συσκευών για τη παρασκευή καφέ φίλτρου, ώστε να διαλέξουμε όποια μας ταιριάζει καλύτερα. 

Dripper V60:

Το V60 είναι ίσως πιο αγαπημένες μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου σε όλο τον κόσμο. Λόγω της πιο αργής εκχύλισης, βοηθάει να βγει η γεύση και το άρωμα του καφέ πιο “καθαρό”. Με τη χρήση αυτου του σκέυους μπορούν να διακριθούν ακόμα και πιο λεπτές νότες. Μέσα σε περίπου 3 λεπτά μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι έναν απίστευτα γευστικό καφέ. 

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι: βρασμένο νερό, το dripper V60, ένα φίλτρο, μια κούπα, τον καφέ και αν θέλουμε μια ζυγαριά.

Βρες το Dripper V60

Chemex:

O καφές που έχει παρασκευαστεί σε Chemex έχει καλύτερη γεύση συγκριτικά με πολλές άλλες καφετιέρες λόγω του μοναδικού φίλτρου, της κατασκευής από γυαλί, αλλά και του σχήματος του σκεύους. Το Chemex θεωρείται ευρέως η καλύτερη επιλογή για άτομα που αναζητούν ένα πιο “απαλό” φλιτζάνι με πλούσιο σώμα και χωρίς πικρή γεύση.

Βρες Chemex

Aeropress:

Το Aeropress έχει λατρευτεί από τον κόσμο παγκοσμίως γιατί είναι ελαφρύ, πρακτικό, γρήγορο, δεν χαλάει και προσφέρει έναν μοναδικά γευστικό καφέ. Με το Aeropress η εκχύλιση πραγματοποιείται με την πίεση που ασκείται στο μείγμα του ζεστού νερού και του καφέ. Προσφέρει ένα πλούσιο και απαλό φλιτζάνι καφέ χωρίς πικρή γεύση, πετυχαίνοντας εξαιρετική ισορροπία ως προς το σώμα και τη διαύγεια του καφέ.

Βρες Aeropress

Περισσότερους καφέδες φίλτρου και συσκευές παρασκευής βρες εδώ