Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, αυτής της ατελείωτης απομόνωσης και μοναχικότητας, μάλλον υιοθετήσαμε μερικές ενοχλητικές -για κάποιους- συνήθειες, που σε μια φάση κανονικότητας δεν θα είχαμε ποτέ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, με ένα τυπικό countdown των ενοχλητικών αυτών συμπεριφορών.

#10: εσύ και το κινητό σου

Μη φοβάσαι δε θα στο πάρουμε, απλά σου προτείνουμε όταν είσαι με τ@ν σύντροφό σου να μην ασχολείσαι συνέχεια με αυτό. Αυτή εξάρτηση -την οποία όλοι έχουμε δυστυχώς- σου αποσπά μόνιμα την προσοχή και δε σου αφήνει ούτε χώρο, ούτε χρόνο για τ@ν αγαπημέν@ σου. Σταδιακά θα κουράσεις και θα καταλήξεις μόν@ σου με το κινητό σου και το ταίρι σου σε άλλη αγκαλιά.

Προσπάθησε λοιπόν, να το περιορίσεις, βάζοντας το κινητό σου στο αθόρυβο ή κάνοντας σίγαση στις ειδοποιήσεις.

#9: δεν λες ευχαριστώ

Το να πεις ευχαριστώ, ακόμα και σε κάτι μικρό, είναι μια κίνηση, που δείχνει εκτίμηση -πέρα από καλούς τρόπους. Είναι μια αναγνώριση της προσπάθειας, που κάνει @ σύντροφ@ς σου για να σου φτιάξει τη διάθεση, να σε κάνει να χαμογελάσεις. Είναι μια κίνηση αγάπης κι εσύ επιβάλλεται να την αναγνωρίσεις, αν θες να υπάρξουν παρόμοιες κινήσεις και μελλοντικά.

Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν τη διαφορά. Μην τα θεωρείς λοιπόν, δεδομένα και βρες ένα τρόπο να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου. Ακόμα και με ένα απλό ευχαριστώ.

#8: υποσχέσεις που δεν κρατάς

“Μην τάξεις σε παιδί” λέει η παροιμία, αλλά κι εμείς το λέμε σε σένα, που τάζεις και δεν τηρείς. Η υπόσχεση είναι μια δέσμευση, την οποία λες ότι θα τηρήσεις. Κι ο άλλος σε εμπιστεύεται και περιμένει να το κάνεις. Όταν όμως, αθετείς τις υποσχέσεις σου συστηματικά, είναι σα μια μικρή προδοσία, είναι ένα ψέμα. Κι αυτό οπωσδήποτε, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του άλλου, γιατί μπαίνει σα σφήνα ανάμεσά σας και σε κάνει να φαίνεσαι αναξιόπιστ@ και αφερέγγυ@.

Περιόρισε λοιπόν, αυτές τις υποσχέσεις και προσπάθησε να διεκπεραιώσεις αυτά που αναλαμβάνεις. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρεις, καλύτερα ενημέρωσε τ@ σύντροφό σου και δικαιολόγησε τον εαυτό σου σοβαρά.

#7: κριτικάρεις συνέχεια

Με το να σχολιάζεις αρνητικά τον άλλο δεν τον βελτιώνεις, αλλά αντίθετα τον αναστατώνεις και τον εκνευρίζεις. Μια τέτοιου είδους παρατήρηση, ακόμα κι αν έχει βάση, δεν λογίζεται ποτέ ως καλοπροαίρετη. Ο δέκτης του σχολίου το εκλαμβάνει ως ειρωνεία, ως απόρριψη, ως “χώσιμο”. Κι αυτό δεν είναι εντάξει για τη σχέση σου.

Αντί λοιπόν, να σχολιάζεις συνέχεια, επικεντρώσου σε αυτό το σχόλιο που θες να κάνεις, γιατί όντως σε ενοχλεί κάτι κι όχι έτσι, για να πεις κάτι. Πολλές φορές, μπορούμε να δείξουμε στον άλλο ότι κάτι δε μας αρέσει με καλό κι ενθαρρυντικό τρόπο.

#6: προσδοκάς σε μια τέλεια σχέση

Ναι κανένας δε θα μπορούσε να σε κατηγορήσει γι΄ αυτό, αν όμως ήταν ρεαλιστική απαίτηση. Το να περιμένεις να έχεις την τέλεια σχέση, αυτό είναι ανέφικτο. Κι αυτό γιατί, δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι, τέλεια πράγματα, τέλειες καταστάσεις.

Μην περιμένεις από τον άλλο να είναι αυτό που φαντάστηκες. Εκτίμησε τον άνθρωπό σου γι΄ αυτό που είναι κι όχι γι΄ αυτό που θα ήθελες να είναι. Χαμήλωσε τις προσδοκίες σου και αναγνώρισε τα θετικά γνωρίσματα τ@ συντρόφου σου. Μια σχέση μπορεί να είναι τέλεια ακόμα κι αν @ σύντροφός σου δεν είναι.

#5: αγνοείς τα ενδιαφέροντα του άλλου

Σε μια σχέση, που έχεις την απαίτηση να κρατήσει για πάντα, πρέπει να σέβεσαι τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του άλλου.

Στα σημεία λοιπόν, που διαφωνείς ή καλύτερα δε συμμερίζεσαι, δείξε ανοχή. Στήριξέ τ@ σε πράγματα που τ@ αρέσουν, ακόμα κι αν εσένα σε βρίσκουν παγερά αδιάφορ@. Άλλωστε, οι σχέσεις θέλουν και τις υποχωρήσεις τους.

#4: δεν ζητάς αυτό που θες

Πολύ συχνά αφήνουμε τους άλλους να πιστεύουν λάθος πράγματα για εμάς. Για παράδειγμα, τους αφήνουμε να νομίζουν ότι μας αρέσει η κάντρι μουσική ή ο μουσακάς, ενώ στην πραγματικότητα τα σιχαινόμαστε.

Το ίδιο μπορεί και να συμβαίνει στη σχέση σου. Να ντρέπεσαι ή ακόμα χειρότερα, να φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που πραγματικά θες. Ναι, αυτό δεν είναι λάθος των άλλων, αλλά ξεκάθαρα δικό σου. Το κλειδί για μια υγιή σχέση είναι η επικοινωνία.

Αν ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα καταπίεσης και χειριστικής συμπεριφοράς τότε το πράγμα σοβαρεύει και τότε δεν πρέπει να διαβάζεις αυτό το άρθρο, αλλά αυτό.

#3: θες μια σχέση απεγνωσμένα

Οι απεγνωσμένες κινήσεις οδηγούν σε απεγνωσμένα λάθη. Και μια σχέση δεν μπορεί να είναι απεγνωσμένο λάθος γιατί αυτά τα λάθη δε διορθώνονται εύκολα. Είναι προτιμότερο να είσαι single, παρά στριμωγμένος σε μια ατελέσφορη σχέση. Σκέψου το σαν μια κακή συνεργασία, που θα λήξει σύντομα κι άδοξα.

#2: έχεις θέματα δέσμευσης

Αυτό θα σου προτείναμε να το κοιτάξεις λιγάκι, γιατί είναι λίγο αντιφατικό από τη μια να θες μια σταθερή σχέση κι από την άλλη να μη μπορείς τις δεσμεύσεις. Στο κάτω κάτω είναι δικό σου πρόβλημα και όχι τ@ συντρόφου σου, ο οποίος μπαίνει σε μια σχέση, που σίγουρα θα τον πληγώσει πολύ.

Επίσης, η δέσμευση δεν έχει να κάνει με τον άνθρωπο, αλλά και με το χώρο, τη δουλειά σου και γενικά με σένα. Αν λοιπόν, ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, που δεν μπορεί να ριζώσει πουθενά, τότε τι κρίμα τι κρίμα τι κρίμα, όπως θα έλεγε κι ο Αγγελάκας.

Είναι δικαίωμα σου να είσαι ένα σύγχρονος νομάς, αλλά για να το κάνεις αυτό και να είσαι ταυτόχρονα σε μια σταθερή σχέση, ή πρέπει να βρεις έναν άνθρωπο ήρεμο και υπομονετικό ή να βρεις έναν εξίσου νομά. Δε φταις εσύ, έτσι είσαι και δεν πρόκειται να αλλάξεις.

#1: δεν αγαπάς τον εαυτό σου

Αυτό είναι ένα πρόβλημα περισσότερο κι όχι μια προβληματική συμπεριφορά. Γίνεται όμως, ενοχλητική συνήθεια εάν γκρινιάζεις ατελείωτες ώρες στ@ σύντροφό σου, για το πόσο χάλια είναι το σώμα σου, πόση κυτταρίτιδα έχεις, πόσο λαδωμένα είναι τα μαλλιά σου και γενικά πόσο χάλια είσαι. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι σοβαρός λόγος χωρισμού. Το ταίρι σου θέλει έναν άνθρωπο δίπλα του σίγουρο, με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό κι όχι μεμψίμοιρο και γκρινιάρη.

Αγάπησε τον εαυτό σου για να αγαπηθείς.