Να σου πω την αλήθεια, ηλικιακά δεν έχω πλούσιες ερωτικές εμπειρίες για να σου πω με πλήρη βεβαιότητα πως «έχω φάει τα χαστούκια μου στον έρωτα και τελικά έμαθα».

Στο σημερινό κείμενο επέλεξα να σου δώσω μερικές SOS συμβουλές και μια σειρά ”κόκκινων” συμπεριφορών σε μία σχέση.

Γεγονός είναι πως δεν μεγαλώσαμε όλοι με το ίδιο σύστημα αξιών, ούτε και έχουμε τις ίδιες καταβολές στο ζήτημα της διαχείρισης όλων των καταστάσεων που μας συμβαίνουν. Και αφού κανένας μας δεν είναι μόνο ένα πράγμα στο τέλος της ημέρας, τότε δεν μπορούμε και να γενικεύουμε.

Πόσο μάλλον σε ζητήματα που αφορούν την ψυχή μας.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συμπεριφορές που λειτουργούν ως σήμα κινδύνου για τις γυναίκες που προσπαθούν να αναγνωρίσουν ποιόν άνθρωπο έχουν δίπλα τους πριν να είναι πολύ αργά.

Όταν νιώθεις να εξαναγκάζεσαι

Όταν και αν σου συμβαίνει αυτό, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Οι σχέσεις μας με τους άλλους αντικατοπτρίζουν τη σχέση μας με τον εαυτό μας, συνεπώς το πρώτο πράγμα που αξίζει να εξετάσεις είναι το αν αγαπάς τον εαυτό σου όπως του αξίζει. Τον πετάς; Τον χαρίζεις; Tον πονάς; Επίλεξε ανθρώπους που βοηθούν την ψυχή σου να χαμογελά.

Όταν επιδιώκει να σε αλλάξει

Αν θέλει να σε αλλάξει τότε οφείλεις να προβληματιστείς. Το ζητούμενο σε μια σχέση δεν είναι να γίνουμε κάποιοι άλλοι, το ζητούμενο είναι ο/η σύντροφος μας να μας βοηθά να συμφιλιωθούμε με την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας και αποκλείεται να επιζητάς μέσα σου κάτι λιγότερο από αυτό. Έτσι δεν είναι;

Όταν τα λόγια δεν συνάδουν με τις πράξεις 

Υπάρχουν άνθρωποι και σχέσεις που στο όνομα της αγάπης αποδίδουν πολλές φορές τις πιο προβληματικές συμπεριφορές. Και παρότι δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο, ούτε και αγαπάμε για έναν και μόνο λόγο, αντικειμενικά η αγάπη στη βάση και στην κορυφή της είναι να θέλεις να βγάλεις στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτού του άλλου και όχι το αντίθετο.

Όταν επιδιώκει να ελέγχει τη ζωή σου

Αν επιδιώκει να ελέγχει οτιδήποτε σε αφορά, από την εργασία, τις σπουδές, τους φίλους ή και την εξωτερική σου εμφάνιση (ακόμα και το κινητό σου τηλέφωνο), είναι από τις συμπεριφορές που οφείλεις να μην παραβλέψεις.

Τα υποτιμητικά σχόλια

Στο πλαίσιο της απόπειρας να σε ελέγχει ένας χειριστικός (σίγουρα τοξικός) χαρακτήρας θα προσπαθήσει να παρακολουθεί στενά όλα όσα σε αφορούν, αρχίζοντας να σε υποτιμά συνήθως με απρεπή σχόλια προκειμένου να ρίξει την αυτοεκτίμησή σου και να φτάσεις στο σημείο να πιστεύεις πως αν τον χωρίσεις, τότε δεν θα βρεις ποτέ ξανά κάποιον σαν και αυτόν. Αν επίσης στο σημείο αυτό, παρατηρείς πολύ συχνά να μην υπάρχει από μεριάς του σεβασμός για την ισότητα των δύο φύλων, σχολιάζοντας συνήθως με υποτιμητική χροιά τη γυναικεία ύπαρξη, τότε υπάρχει λόγος να φύγεις για αυτόν ακριβώς τον λόγο και μόνο.

Θυμώνει πολύ εύκολα

Όταν υπάρχει οργή και εσωτερικός θυμός, συνήθως (αν δεν πρόκειται για προϊόν κατάλοιπων) δεν το εκφράζεις με τρόπο τέτοιο που να πληγώσει ή να πονέσει τον σύντροφο που αγαπάς. Είναι διαφορετικό λοιπόν το να θυμώνει κανείς ως αίτιο και διαφορετικό ως αφορμή. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν αυτές οι συμπεριφορές φτάνουν και στο σημείο να σε ενοχοποιούν;

Οι ‘’δράστες’’ πάντα ενοχοποιούν

Σου δημιουργούν ενοχές και τύψεις για την άσχημη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τον δυσλειτουργικό κύκλο της συμπεριφοράς τους. Η λεκτική βία εδώ πολλές φορές παύει να αρκεί και έτσι μετατρέπεται σε σωματική. Κλιμακώνεται, χάνει τον έλεγχο της κατάστασης και κάπως έτσι το ζευγάρι φτάνει στο σημείο του να βιώνει ακραίες εικόνες και αντίστοιχα καταστάσεις.

Τα όρια που δεν σέβεται

Ασφαλώς εδώ και δεν μιλάμε για προτιμήσεις. Μιλάμε και αναφερόμαστε σε μεταπτώσεις της συμπεριφοράς όταν τα όρια μας δεν εισακούγονται από τον σύντροφό μας. Έτσι ο σύντροφος που λίγα μόλις λεπτά πριν έμοιαζε γλυκός και τρυφερός στα μάτια μας, λίγο αργότερα μετατρέπεται σε έναν άλλο άνθρωπο ή και σε ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο για να εκραγεί.

Όταν το χιούμορ φλερτάρει με τις απειλές

Φράσεις του τύπου: «Αν δεν μου πεις, χωρίζουμε» είναι από αυτές που συνήθως παύουν να μοιάζουν αστείες και έχουν σκοπό να πληγώσουν. Στη συνέχεια πολλές φορές κλιμακώνονται και υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσουν βία. «Αν δεν μου πεις, θα σε χαστουκίσω». Και αυτό ναι, είναι ξεκάθαρα χειριστικό και σίγουρα επικίνδυνο.

Μην μένεις σε τέτοιες σχέσεις. Δεν είσαι μόνη. Καμία δεν είναι μόνη.