Η μέθοδος HALT είναι αυτό που χρειάζεσαι για τις μέρες που είσαι κακόκεφ@, πιεσμέν@ και γενικά, αισθάνεσαι κάπως.

Δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να είσαι δηλαδή, στα “κάτω” σου, να μην έχεις καμία διάθεση, να μην είσαι ήρεμ@ και γενικά, να νιώθεις ένα γενικό εκνευρισμό, χωρίς όμως να ξέρεις, τι είναι αυτό ακριβώς, που σε ενοχλεί.

Για να μπορέσεις λοιπόν, να αναγνωρίσεις το πρόβλημα, αυτό που πρέπει να κάνεις πρώτα, είναι να το εντοπίσεις και να το απομονώσεις. Και σε αυτό θα σε βοηθήσει η μέθοδος HALT.

Τι είναι η μέθοδος HALT.

Το όνομα αυτής της μεθόδου, προέρχεται από το ακρωνύμια των λέξεων Hungry, Angry, Lonely και Tired.

Η μέθοδος δηλαδή, επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς παράγοντες, που μπορούν να μας κάνουν δυσλειτουργικούς και κακοδιάθετους. Την πείνα, το θυμό, τη μοναξιά και την κούραση.

Όταν συντρέχει κάποιος από αυτούς τους λόγους, τότε είναι πολύ πιθανό η σκέψη και η κρίση σου να επηρεαστούν, με αποτέλεσμα να φέρεσαι παρορμητικά ή να πάρεις λάθος αποφάσεις.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπείες εξάρτησης, καθώς και σε ανθρώπους, που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια νοητική τεχνική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική, γιατί σε πρώτη φάση σε βοηθάει να εντοπίσεις το πρόβλημα, αλλά και να το διαχειριστείς. Ενεργοποιεί κατά κάποιο τρόπο, ένα τοίχος προστασίας απέναντι σε όλα αυτά, που σε ενοχλούν.

Συνδέει δηλαδή, τα βασικά μας ένστικτα με τους πιο πολύπλοκους μηχανισμούς σκέψης και δράσης μας.

Πώς να εφαρμόσεις τη μέθοδο HALT.

Ο σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και να βελτιώσει τη διάθεσή σου.

Το πρώτο λοιπόν, βήμα είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου, από τα τέσσερα αυτά σημεία ποιό είναι αυτό, που σε ενοχλεί. Με αυτές τις ερωτήσεις, πετυχαίνεις ένα πρώιμο στάδιο αυτογνωσίας -που όμως είναι και το πιο βασικό.

Θα ανακαλύψεις δηλαδή, τι είναι αυτό που σε επηρεάζει αρνητικά και θα πάρεις τον έλεγχο των συναισθημάτων και των σκέψεων σου.

1.Πείνα.

H πείνα είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σου έχει έλλειψη από κάτι. Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί, πέφτει η γλυκόζη στο αίμα σου κάτω από τα φυσιολογικά όρια κι αυτό επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο και την ψυχολογία σου.

Πιο συγκεκριμένα, η πείνα μειώνει την ενέργειά σου κι αυτή με τη σειρά της, επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και τα συναισθήματά σου.

Πολύ απλά λοιπόν, πολλές φορές χρειάζεσαι ένα κολατσιό για να αισθανθείς καλύτερα και να ανέβεις ψυχολογικά. Προτίμησε κάτι υγιεινό και απέφυγε τη ζάχαρη, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη αποτελεί περιστασιακό ¨φάρμακο¨.

2. Θυμός.

Ο θυμός από μόνος του είναι ένα πολύ αρνητικό συναίσθημα. Όταν είσαι θυμωμέν@, είναι πολύ πιθανό να πάρεις λάθος αποφάσεις, να φερθείς απερίσκεπτα και γενικά να κάνεις ή να πεις πράγματα, για τα οποία θα μετανιώσεις αργότερα.

Βρες την πηγή του θυμού σου, πάρε βαθιές ανάσες, διοχέτευσε την ενέργεια στο σώμα σου και βρες κάποιο τρόπο να διοχετεύσεις την αρνητική ενέργεια έξω από το πεδίο σου.

Μπορείς επίσης, να αποβάλλεις τα αρνητικά σου συναισθήματα με τη γυμναστική. Λίγο τρέξιμο, λίγο περπάτημα, λίγη γιόγκα και οποιαδήποτε άσκηση σου ταιριάζει, είναι σίγουρο ότι θα σε αποσυμπιέσει και θα σε χαλαρώσει.

3.Μοναξιά.

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα, που κατά κύριο λόγο οδηγεί σε κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση. Σε αποσυντονίζει, σου απορροφά όλη την ενέργεια κι αν το αφήσεις, θα πάρει σταδιακά τον έλεγχο της ζωής σου.

Η μέθοδος HALT λοιπόν, σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα και να βάλεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου. Άπαξ και καταλάβεις την πηγή αυτής της μοναξιάς, αυτής της απομόνωσης, όλα σίγουρα θα πάνε καλύτερα.

Προσπάθησε να αγνοήσεις το αίσθημα του αποκλεισμού και ¨ανοίξου¨ στους ανθρώπους. Διασυνδέσου με τον κόσμο, κάνε χόμπι, ανέπτυξε νέες συνήθειες κι ενεργοποιήσου.

4.Κούραση.

Η κούραση είναι πολύ συχνή αιτία σωματικών, αλλά και ψυχικών διαταραχών. Χωρίς τη φυσική ευεξία, τίποτα δεν είναι εφικτό, αφού το σώμα δεν διαθέτει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει.

Πέρα από τη φυσική εξάντληση, ο εγκέφαλος υπολειτουργεί και γενικά, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Αυτός είναι παράγοντας στρες και ανασφάλειας, καθώς δεν έχεις την απαραίτητη διαύγεια και ενέργεια.

Η μέθοδος HALT θα σε κάνει να βρεις τον λόγο, στον οποίο οφείλεται αυτή η κούραση. Μπορεί να φταίει ότι δεν κοιμάσαι καλά ή ότι κάνεις πάρα πολλά πράγματα ή ότι δουλεύεις πολλές ώρες.

Η τεχνική αυτή θα σε κάνει να βάλεις προτεραιότητες. Η πρώτη λοιπόν, προτεραιότητα είσαι εσύ και η υγεία σου. Κάνε σωστό προγραμματισμό, αφιέρωσε περισσότερη ώρα για ξεκούραση και κάνε συχνά διαλείμματα.

Επίσης, μπορεί να σε βοηθήσουν συχνοί περίπατοι, διακοπές κι εκδρομές και γενικά στιγμές χαλάρωσης.

Απλά κάνε HALT κι απόλαυσέ το.