Το καλοκαίρι έρχεται και φυσικά οι περισσότεροι τρέχουμε πανικόβλητοι στα γυμναστήρια για να σώσουμε ότι μπορούμε. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί, που είναι πιστοί στη ρουτίνα της γυμναστικής τους 24/7 επί 365 ημέρες και κάτι ψιλά.

Ποιο είναι λοιπόν, το μυστικό της πειθαρχίας τους;

Σαφώς και η γυμναστική είναι δύσκολη υπόθεση από μόνη της. Απαιτεί συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, ακόμα κι αν δεν κατεβαίνεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Χρειάζεται να δίνεις χρόνο και να μένεις πιστ@ στο πρόγραμμά σου, ακόμα κι αν αυτό διαρκεί μόλις 15 λεπτά.

Έλα όμως που υπάρχουν στιγμές, που δεν μπορείς να ακολουθήσεις, γιατί βαριέσαι ή θες να κάνεις κάτι άλλο ή να βγεις. Εκείνη λοιπόν, είναι Η στιγμή.

Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους σε μια προσπάθεια, που κάνεις ή που θες να συνεχίσεις να κάνεις, αλλά ο άλλος σου εαυτός, ο ανυπάκουος κι ο απείθαρχος, σου λέει “Έλα για μια φορά δεν έγινε και κάτι. Μια ζωή την έχουμε”. Κι όντως για μια φορά δεν έγινε κάτι. Θα γίνει όμως, αν η μια φορά γίνει δύο και τρεις.

Για να παραμείνεις λοιπόν, στο πρόγραμμα γυμναστικής σου χρειάζονται μόνο πέντε πράγματα. 

Βρες το αρχικό σου κίνητρο.

Ρώτα τον εαυτό σου τι ήταν αυτό, που σε έκανε εξαρχής να ξεκινήσεις την άσκηση. Στη συνέχεια, δες πόσο πρόοδο έχεις κάνει από τότε και πόσο σε έχει βοηθήσει αυτή σου η συνήθεια. Σκέψου λοιπόν, αν πραγματικά αξίζει για κάτι της στιγμής, να χαλάσεις μια προσπάθεια, που έχει και διάρκεια και αποτέλεσμα.

Η Krista Stryker, personal trainer και συγγραφέας του The 12-Minute Athlete επιμένει στο να βρει ο καθένας ένα βαθύτερο κίνητρο για να κάνει γυμναστική. Δεν είναι μόνο η φυσική κατάσταση, αλλά και η πνευματική. Είναι χιλιάδες μικρά πραγματάκια, που πάνε καλύτερα στη ζωή σου, με την άσκηση, που μπορεί καν να μην τα έχεις αντιληφθεί. Για παράδειγμα ο ύπνος σου, η διαύγειά σου,η πέψη σου, ακόμα και η ψυχραιμία, που δείχνεις σε δύσκολες ή πιεστικές καταστάσεις.

Μείνε πιστ@ στο πρόγραμμά σου.

Ναι αυτό είναι ένα κίνητρο, αν έχεις ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο την καθημερινότητά σου, που μια τέτοια μεταβολή σου αλλάξει το πλάνο όλη της μέρας. Αυτός ο αυστηρός ίσως, προγραμματισμός, θα σε ωφελήσει γενικώς , γιατί κάνοντας καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου, σου μένει και χρόνος να κάνεις όλα αυτά, τα οποία θες και δεν προλαβαίνεις.

Άλλωστε, όταν στο τέλος της μέρας, κάνοντας τον απολογισμό σου, διαπιστώνεις ότι κατάφερες να φέρεις εις πέρας το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, μέρος της λίστας των καθηκόντων σου, τότε θα δεις ότι θα αισθανθείς μια πληρότητα, μια προσωπική ευχαρίστηση και ίσως, και μια δόση περηφάνιας.

Πειθαρχία.

Ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου κι όχι κάποιον άλλο, να μείνει προσηλωμένος στο στόχο. Κι ο εαυτός μας πάντα είναι κι ο πιο δύσκολος συνομιλητής, γιατί πάντα έχει αντεπιχειρήματα, που μπορεί να σε στείλουν στο ψυχιατρείο.

Η πειθαρχία δεν έχει να κάνει με το κίνητρο, αλλά με την ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου. Το κίνητρο δεν έχει αυτή τη δύναμη να σε κρατήσει προσηλωμένο στο στόχο σου. Η πειθαρχία είναι αυτή, που ελέγχει το μυαλό και το σώμα.

Δημιουργικότητα.

Μπορεί μια γυμναστική ρουτίνα να σε κουράσει και να σε κάνει να βαρεθείς. Είναι απόλυτα φυσικό και ισχύει σχεδόν για όλα. Δε χρειάζεται όμως να εγκαταλείπεις το όνειρο τόσο εύκολα. Υπάρχουν τρόποι. Μπορείς για παράδειγμα, να αλλάξεις πρόγραμμα ή ακόμα και είδος γυμναστικής. Δεν είναι κακό και σίγουρα δε θα σε κατακρίνει κανείς.

Επίσης, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για όλο αυτόν τον εξοπλισμό, που πρέπει να έχεις και δεν έχεις, οπότε και λες “οκ θα ξεκινήσω ξανά όταν έχω όλα τα απαραίτητα”. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει τρόπος. Μπορείς να αξιοποιήσεις είδη οικιακής χρήσης ή να βασιστείς μόνο σε ένα σκοινάκι, ένα kettlebell ή ένα μονόζυγο.

Αντάμειψε τον εαυτό σου.

Πάντα μια μικρή ανταμοιβή μας δίνει κίνητρο για να συνεχίσουμε. Δε λέμε να γίνεται συνέχεια, αλλά που και που μπορείς να ευχαριστείς τον εαυτό σου, με ένα μικρό δωράκι ή ένα γλυκάκι. Ότι και αν είναι αυτό το έξτρα, θα σε κάνει να βλέπεις τη γυμναστική περισσότερο ως διασκέδαση , παρά σαν αγγαρεία.