Σε όλους μας έχει συμβεί: Ξυπνάς το πρωί μετά μια ξέφρενη νύχτα με πολύ αλκοόλ. Αυτό το πρωί, όμως, δεν είναι σαν τα άλλα. Το κεφάλι σου πάει να σπάσει, το στομάχι σου σε ενοχλεί κι έχεις μια ανεξήγητη νευρικότητα.

Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για ένα είδος στρες που προκαλείται εξαιτίας του hangover κι έχει γίνει ευρέως γνωστό ως hanxiety.

Δυστυχώς, έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι μετά από ένα μεθύσι. Σωματικά, νιώθεις απαίσια κι εκεί που χρειάζεσαι μια ώθηση, ο εγκέφαλός σου αποφασίζει να δημιουργήσει ανήσυχες, ταραγμένες σκέψεις. Το μόνο που θέλεις είναι να συρθείς πίσω στο κρεβάτι και να κοιμηθείς μέχρι να τελειώσουν όλα. Το hanxiety, όμως δε σε αφήνει.

«Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ιατρική κατάσταση, πολλοί από εμάς το έχουμε βιώσει. Το hangover είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει το σώμα για να συνέλθει από το αλκοόλ», εξηγεί στο POPSUGAR η Monica Vermani, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του «A Deeper Wellness: Conquering Stress, Mood, Anxiety and Traumas». «Είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν στο σώμα υπό αυτές τις συνθήκες: Αφυδάτωση, πονοκέφαλος, κόπωση και ναυτία. Έτσι, μερικοί υποφέρουν επίσης από το στρες που δημιουργεί το hangover», προσθέτει.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άμεση συσχέτιση του hangover με το άγχος, «είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να βιώσουν στρες υπό συνθήκες hangover», υποστηρίζει η Tracey Marks, ψυχίατρος και συγγραφέας του «Why Am I So Anxious?: Powerful Tools for Recognising Anxiety and Restoring Your Peace».

Τι μπορείς να κάνεις αν αντιμετωπίζεις hanxiety

«Οτιδήποτε διαταράσσει τη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο μυαλό και το σώμα και να προκαλέσει άγχος», εξηγεί η δρ. Marks, επισημαίνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και το αλκοόλ.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για πώς προκαλείται στρες που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ:

  • Προϋπάρχον άγχος: Τα άτομα που είναι επιρρεπή στο άγχος ή το κοινωνικό άγχος είναι πιο ευάλωτα στο hanxiety, υποστηρίζει η δρ. Vermani. Αυτό συμβαίνει επειδή όσοι αγχώνονται σε κοινωνικές περιστάσεις στρέφονται συχνά στο αλκοόλ για να χαλαρώσουν. Μόλις περάσουν οι επιδράσεις του αλκοόλ, το άγχος επανέρχεται και συχνά «είναι χειρότερο από το αρχικό άγχος που προσπάθησαν να καταπολεμήσουν με το αλκοόλ», επισημαίνει η δρ. Marks.
  • Αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου: Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί απότομη αύξηση ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί ηρεμία που ονομάζεται GABA. «Αυτό επιβραδύνει τη λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό χαλαρώνουμε όταν πίνουμε», εξηγεί η δρ. Vermani. Καθώς το σώμα ανακάμπτει από το αλκοόλ και προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία, παράγει περισσότερο γλουταμικό, έναν νευροδιαβιβαστή με το αντίθετο αποτέλεσμα, γεγονός το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε αισθήματα ταραχής και ανησυχίας.
  • Χαμηλό σάκχαρο αίματος: Τα σακχαρούχα κοκτέιλ και τα ποτά με χαμηλούς υδατάνθρακες μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα. Προκειμένου το σώμα να αποκαταστήσει τα επίπεδα σακχάρου, απελευθερώνει ορμόνες του στρες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα νευρικότητας και ανησυχίας, λέει η δρ. Vermani.
  • Η καταθλιπτική επίδραση του αλκοόλ: Μπορεί όταν πίνουμε να αισθανόμαστε καλά, στην πραγματικότητα όμως το αλκοόλ συσχετίζεται με καταθλιπτικά συμπτώματα. Επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος, κάτι που, όπως εξηγεί η δρ. Vermani, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση. Καθώς η επίδρασή του περνά, οι διεργασίες του οργανισμού επιταχύνονται: ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και οι σκέψεις τρέχουν. Έτσι, η μετάβαση από μια αργή, ήρεμη νοοτροπία σε μια πιο ενεργητική ή ακόμα και πανικόβλητη μπορεί από μόνη της να οδηγεί σε συναισθήματα άγχους και νευρικότητας.
  • Διαταραγμένος ύπνος: Μπορεί, μετά από μια νύχτα γεμάτη αλκοόλ, ο ύπνος να έρθει εύκολα, ωστόσο ένας όγκος επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται και ξεκουράζονται λιγότερο μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Γενικά, «αναστέλλει τα υγιή πρότυπα ύπνου και μας αφήνει με μια αίσθηση εξάντλησης», εξηγεί η δρ. Vermani. Η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στη διάθεση και τη συναισθηματική σας υγεία, σύμφωνα με μελέτες, επομένως είναι πιθανό να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους.

Τα συμπτώματα που θα σου μαρτυρήσουν ότι υποφέρεις από hanxiety

Η εμπειρία του hanxiety μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα και να κυμαίνεται από ήπιο άγχος έως αισθήματα πανικού.

Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:

  • Ταχυκαρδία
  • Ανήσυχες σκέψεις
  • Μούδιασμα στα άκρα
  • Εξουθενωτικά συναισθήματα, όπως η αίσθηση αποσύνδεσης από το περιβάλλον ή τον εαυτό σου
  • Σφίξιμο στο λαιμό
  • Αισθήματα ανησυχίας, κατάθλιψης ή ταραχής

Πώς θα αντιμετωπίσεις το hanxiety

Το άγχος είναι σίγουρα εξουθενωτικό, αλλά εάν «πάρεις το χρόνο σου, ξεκουραστείς, φροντίσεις τον εαυτό σου και διαχειριστείς τα συμπτώματα του hangover, θα αισθανθείς σταδιακά καλύτερα», προτείνει η δρ. Vermani. Ο χρόνος ανάρρωσης από το hanxiety ποικίλλει ανάλογα με τον άνθρωπο, αλλά και την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλωθεί. Για να το αντιμετωπίσεις, ξεκίνα με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη διαχείριση του γενικού άγχους.

Ο διαλογισμός και οι πρακτικές βαθιάς αναπνοής είναι μια καλή ιδέα για αρχή, υποστηρίζει η δρ. Vermani. Για στιγμές έντονου hanxiety, η δρ. Marks συνιστά να δοκιμάσεις μια άσκηση αισθητηριακής γείωσης, ώστε να «καθησυχάσεις τον εαυτό σου και να προσανατολιστείς στο παρόν»: Ονόμασε πέντε πράγματα που βλέπεις, τέσσερα που ακούς, τρία που νιώθεις, δύο που μυρίζεις και ένα που μπορείς να δοκιμάσεις ή ένα θετικό στοιχείο του εαυτού σου. Μια άλλη χρήσιμη άσκηση είναι να επιλέξεις ένα χρώμα και να κατονομάσεις όλα τα αντικείμενα στο δωμάτιο που έχουν αυτό το χρώμα.

Προσπάθησε, παράλληλα, να αντιμετωπίσεις και τα άλλα συμπτώματα του hangover. Φάε ένα χορταστικό γεύμα, πιες πολύ νερό και πάρε ένα φάρμακο εάν υποφέρεις από πονοκέφαλο ή ναυτία. Εάν αισθανθείς σωματικά καλύτερα, θα είναι πιο εύκολο να επαναφέρεις και την εσωτερική σου ευεξία. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις και λίγη ήπια άσκηση, όπως έναν περίπατο ή μερικές στάσεις γιόγκα.

Πώς να προλάβεις το άγχος του hangover

Εδώ η απάντηση είναι εύκολη: «Η αυτοσυγκράτηση στην κατανάλωση αλκοόλ είναι το κλειδί», υπογραμμίζει η δρ. Vermani. Οι δύο ειδικοί συνιστούν τακτική ενυδάτωση, που θα μειώσει τις επιπτώσεις του hangover. Σημαντικό είναι, επίσης, να καταναλώνεις νερό παράλληλα με το αλκοόλ. «Έτσι, θα απολαύσεις τις χαλαρωτικές ιδιότητες του αλκοόλ, χωρίς τις δυσάρεστες επιπτώσεις της επόμενης ημέρας», τονίζει η δρ. Vermani.

Η κατανάλωση αλκοόλ θέλει γενικά προσοχή. «Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ είναι σοβαρές», επισημαίνει η δρ. Vermani, σημειώνοντας ότι είναι «τοξικό καρκινογόνο και εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία», τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.