Πολλές φορές οι ημέρες στη δουλειά είναι γεμάτες με συσκέψεις, ατελείωτα tasks και υπερωρίες. Σίγουρα υπάρχει η ανάγκη για μερικές στιγμές χαλάρωσης με τους συναδέλφους σου και για συζητήσεις που δεν περιλαμβάνουν μέσα απαραίτητα τη δουλειά.

Αυτό όμως, συχνά μοιάζει με άπιαστο όνειρο, αφού οι υποχρεώσεις του καθενός, δεν αφήνουν χώρο για τέτοιες συγκεντρώσεις. Οικογένεια, παιδιά, δραστηριότητες, χόμπι, ο καθένας έχει το δικό του πρόγραμμα και πολλές φορές είναι δύσκολο να συγχρονιστούν τόσοι άνθρωποι μαζί.

Οι συγκεντρώσεις μετά τη δουλειά, στον χώρο εργασίας, ωφελούν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις εταιρείες. Είναι πολύ εύκολο να σχεδιάσεις μία τέτοια εκδήλωση χωρίς αλκοόλ, και παρακάτω θα δεις μερικές ιδέες που μπορείς να ακολουθήσεις.

Γιατί χωρίς αλκοόλ;

Μπορεί να θεωρείς ότι οι εκδηλώσεις χωρίς αλκοόλ δε θα έχουν απήχηση ή ότι ο κόσμος θα βαρεθεί, όμως οι συγκεντρώσεις αυτές μπορεί να είναι πιο επιτυχημένες από ό,τι νομίζεις. Το αλκοόλ μπορεί να γίνει επιβλαβές και πολλοί είναι εκείνοι που δεν το προτιμούν. Εκτός από αυτούς όμως, που αντιστέκονται σθεναρά στο αλκοόλ και σε κάθε είδους κατάχρηση (από επιλογή), υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να κάνουν αποτοξίνωση, ή που το αλκοόλ μπορεί να τους «χαλάσει» πολύ εύκολα. Επιπλέον, σίγουρα δε θα είναι για κανέναν ευχάριστο να έρθει αντιμέτωπ@ με περίεργες συμπεριφορές στο περιβάλλον εργασίας του.

Όσο περνάνε τα χρόνια η αντίληψη γύρω από το αλκοόλ σε σύνδυασμό με τη διασκέδαση (ευτυχώς) έχει αλλάξει. Οι νεότερες γενιές ακολουθούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, όπου η διασκέδαση δεν εξαρτάται από την παρουσία αλκοόλ ή την ποσότητα κατανάλωσής του.

Ακόμη, η οργάνωση μιας εκδήλωσης χωρίς αλκοόλ, είναι ένας τρόπος να δείξεις στους εργαζομένους ότι λαμβάνεις υπόψη τις ανάγκες τους και νοιάζεσαι για την υγεία και την ασφάλειά τους. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που θα προκαλέσουν κίνδυνο και ατυχήματα. Έτσι, χωρίς αλκοόλ, ο χώρος παραμένει ασφαλής για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επίσης, το να φροντίζεις για την ψυχική υγεία των εργαζομένων αποτελεί σημαντικό προτέρημα. Όποιος έχει βρεθεί σε μια μεγάλη βραδινή έξοδο εργασίας, πιθανώς να έχει βιώσει “hangxiety” την επόμενη μέρα και να ανησυχεί για το τι μπορεί να έχει ειπωθεί και γίνει που θα ήθελε να μην είχε γίνει.

Πως οι συγκεντρώσεις αυτές ωφελούν την εταιρεία και το χώρο εργασίας;

Εκτός από τις ανάγκες των εργαζομένων, οι συγκεντρώσεις αυτές είναι εξαιρετικές για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι θεμελιώδεις για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, αλλά επίσης αυξάνουν τη δέσμευση και την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας.

Με την αποφυγή του αλκοόλ, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις, να δικτυωθούν αποτελεσματικά και να κάνουν συνδέσεις που μπορούν να ωφελήσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Η παραγωγικότητα αυξάνεται για διάφορους λόγους, από το ότι ξοδεύεις λιγότερο χρόνο σε δράματα στο χώρο εργασίας, μέχρι το πώς το αίσθημα της εκτίμησης μπορεί να ενεργοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν σχέσεις συνεργασίας και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση θα μπορέσει να γίνει πιο οικεία, έτσι ώστε η δουλειά να κυλάει πιο ομαλά.

Τέλος, επιστρέφοντας στην ευημερία των εργαζομένων, το να δείχνεις ενδιαφέρον στη σημασία της ευημερίας και της υγείας των εργαζομένων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ικανοποίηση και τη διατήρηση τους. Αυτό άλλωστε είναι και το λογικό. Όταν ένας εργαζόμενος αισθάνεται ότι τον φροντίζουν και ότι του φέρονται καλά, είναι σίγουρα πιο πιθανό να παραμείνει στην εταιρεία.

Ιδέες για ενδιαφέρουσες συγκεντρώσεις

Στην αρχή μπορεί να είναι ενθουσιώδης διαδικασία, αλλά στην πορεία μπορεί να καταντήσει σαν μία υποχρέωση. Για να μη συμβεί αυτό μπορείς να εφαρμόσεις/προτείνεις κάποιες ιδέες ώστε να μην καταντήσει ποτέ βαρετή ή κουραστική μια τέτοια εκδήλωση στο χώρο εργασίας. Ένας ομιλητής θα μπορούσε να ανανεώσει το κλίμα και να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την εκδήλωση. Μπορεί να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης, ή ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Επίσης, η καλλιτεχνική ενασχόληση μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και ως εκ τούτου η ζωγραφική, η αγγειοπλαστική και οι χειροτεχνίες DIY είναι εξαιρετικά παραδείγματα τρόπων για να γίνετε δημιουργικοί. Αυτές οι δραστηριότητες παρέχουν την ευκαιρία στα άτομα να χαλαρώσουν, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να συνδεθούν με τους συναδέλφους τους σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον.