Σου έχει τύχει ποτέ να νιώθεις φούσκωμα μετά το σεξ; Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα, που έρχεται ακριβώς εκείνη τη στιγμή που θέλεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη στιγμή. Αυτή η ενοχλητική αίσθηση, όμως, δε σου το επιτρέπει.

Πριν αναζητήσεις τρόπους να ανακουφίσεις το σύμπτωμα, καλό θα είναι να ανακαλύψεις τα αίτια που το προκαλούν. Πρόκειται για μια αντίδραση που θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η κατανόηση της ακριβούς αιτίας που σου προκαλεί το φούσκωμα θα σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις σε βάθος χρόνου.

Δύο ειδικοί αποκαλύπτουν στο Popsugar ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά και τι να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις:

Βακτηριακή ανισορροπία

Σύμφωνα με την μαιευτήρα Anna Cabeca, μια από τις κύριες αιτίες για την αίσθηση φουσκώματος μετά το σεξ είναι η ακανόνιστη παραγωγή βακτηρίων στην περιοχή του κόλπου. Μια τέτοια ανισορροπία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, όπως βακτηριακή κολπίτιδα. Λοιμώξεις όπως αυτή προκαλούνται συχνά από το σπέρμα στον κόλπο ή λιπαντικά με τεχνητά συστατικά. Όσο παράδοξο κι αν ακουστεί, η καθαριότητα μετά το σεξ μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα βακτήρια του κόλπου.

Η δρ. Cabeca συνιστά να ενσωματώσεις στη διατροφή σου προβιοτικά, όπως το kimchi, το ξινολάχανο και η κομπούχα, ώστε να διατηρήσεις τα βακτήρια του κόλπου υγιή και ισορροπημένα. Προσπάθησε, επίσης, το σπέρμα να μην φτάνει στον κόλπο σου και απόφυγε τα λιπαντικά που χρησιμοποιούν τεχνητά συστατικά, όπως γλυκερίνη, parabens και κάθε είδους γεύσεις ή αρώματα.

Εμμηνορροϊκός κύκλος και ορμόνες

Σίγουρα ξέρεις ότι οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν πολλές αλλαγές στο σώμα. Αν, μάλιστα, έχεις περίοδο, τότε είναι πολύ πιθανό το φούσκωμα να οφείλεται σε αυτό. «Συχνά, οι γυναίκες θα εμφανίσουν φούσκωμα πριν και/ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οπότε είναι πιθανό το φούσκωμα μετά το σεξ να οφείλεται σε αυτό», εξηγεί η δρ. Wider.

Πεπτικά προβλήματα

Ένα πιο σοβαρό θέμα αφορά στο έντερο. Εάν έχεις ιστορικό πεπτικών προβλημάτων – όπως δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή δυσπεψία – η δρ. Wider υποστηρίζει ότι μπορεί να έχεις επιρρέπεια σε ένα τέτοιο σύμπτωμα. Η ίδια προτείνει να αποφεύγεις τροφές που τείνουν να προκαλούν αέρια, όπως τα όσπρια, πριν από τη σεξουαλική επαφή. Εάν εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις φούσκωμα, συνιστά επίσης την κατανάλωση τζίντζερ, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον γαστρεντερικό πόνο και το φούσκωμα.

Σεξ χωρίς προφυλάξεις

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία είναι ένα συχνό αίτιο για τις κράμπες στο στομάχι μετά το σεξ. Σύμφωνα με την δρ. Wider, εάν το σπέρμα εισέλθει στον κόλπο, η προσταγλανδίνη -ένας τύπος λιπιδίου του σπέρματος- μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και δυσφορία, όπως το φούσκωμα. Δεδομένου ότι το σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι επικίνδυνο και για μια σειρά άλλων, σοβαρών προβλημάτων υγείας και μετάδοσης ασθενειών, καλό είναι να μην αμελείς το προφυλακτικό.

Αλλεργία στο υλικό του προφυλακτικού

Μπορεί, ωστόσο, να ανήκεις σε εκείνους που κάνουν σεξ με προφυλακτικό και πάλι αντιμετωπίζουν το ίδιο ενοχλητικό σύμπτωμα. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την δρ. Cabeca, ενδέχεται να ευθύνεται κάποια αλλεργία στο λάτεξ του προφυλακτικού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και φούσκωμα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, άλλα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο λάτεξ μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα του δέρματος, κνίδωση ή εξάνθημα και συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα όπως φτέρνισμα, καταρροή, βήχας ή γρατσουνιές στο λαιμό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, γιατί το φούσκωμα δεν είναι ένα σύμπτωμα που θα περάσει αυτόματα. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αντιμετωπιστεί.