Το προφυλακτικό είναι ο πιο εύκολος, προσβάσιμος και φθηνός τρόπος για να κάνεις ασφαλές σεξ. Σε προστατεύει έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Παρ’ ότι, όμως, έχουν φτιαχτεί για να σε προστατεύουν, δεν είναι τέλεια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το Planned Parenthood, είναι μόλις 85% αποτελεσματικά.

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα προφυλακτικά δεν είναι απολύτως προστατευτικά είναι ότι ενδέχεται να σπάσουν κατά τη διάρκεια του σεξ. Είναι, μάλιστα, πιθανό το ζευγάρι να μην καταλάβει το ατύχημα εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσει τη μετάδοση νοσημάτων, αλλά και μια πιθανή σύλληψη.

Για να αποτρέψεις αυτά τα δύο ενδεχόμενα και να προστατεύσεις τον εαυτό και την υγεία σου, θα πρέπει πρωτίστως να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το προφυλακτικό, αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις το σπάσιμό του.

Το Popsugar αποκαλύπτει τους 6 πιθανότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να σπάσει ένα προφυλακτικό:

Έχει λήξει

Τα προφυλακτικά έχουν ημερομηνία λήξης, η οποία είναι συνήθως 3 έως 5 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής του. Βεβαιώσου ότι έχεις τσεκάρει την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του προφυλακτικού πριν το χρησιμοποιήσεις. Εάν ένα προφυλακτικό έχει λήξει, το υλικό ενδέχεται να έχει φθαρεί, επομένως είναι πιο πιθανό να σπάσει.

Θα πρέπει, επίσης, να σιγουρευτείς ότι υπάρχει μια μικρή φυσαλίδα αέρα στη συσκευασία, που μπορείς να την νιώσει πιέζοντας ελαφρά το περιτύλιγμα. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευασία δεν έχει ανοίξει και έτσι το προφυλακτικό θα είναι σε καλή κατάσταση.

Έχει αποθηκευτεί σε ακατάλληλο μέρος

Τα προφυλακτικά μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο, ανάλογα με το πού αποθηκεύονται. «Η υπερβολική θερμότητα ή ψύξη μπορεί να αποδυναμώσει το λατέξ, αυξάνοντας την πιθανότητα να σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διείσδυση», λέει η ειδικός Carrie Smith.

Για το λόγο αυτό, τα προφυλακτικά δεν πρέπει να φυλάσσονται σε ζεστά μέρη, όπως το πορτοφόλι. Η τριβή μπορεί επίσης να τα βλάψει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο τα προφυλακτικά να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Άνοιγμα χωρίς προσοχή

Εάν ανοίξεις ένα προφυλακτικό βιαστικά ή λανθασμένα, κινδυνεύεις να σκίσεις το ίδιο το προφυλακτικό. Μην ανοίγεις ποτέ το περιτύλιγμα με τα δόντια ή ψαλίδι, σύμφωνα με το Planned Parenthood. Αντίθετα, σπρώξε προσεκτικά το προφυλακτικό προς τα μέσα, ενώ ανοίγεις προσεκτικά τη συσκευασία, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υπερβολική τριβή ή έλλειψη λίπανσης κατά τη διάρκεια του σεξ

Η τριβή είναι μέρος αυτού που κάνει το σεξ ευχάριστο, αλλά η υπερβολική τριβή ενδέχεται να προκαλέσει σπάσιμο του προφυλακτικού. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η λίπανση είναι απαραίτητη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ, καθώς αυτή η περιοχή δεν παράγει λίπανση όπως ο κόλπος.

Χρησιμοποίησε προφυλακτικά με λίπανση ή επιπλέον λιπαντικό εάν χρειάζεται. «Ένα καλό λιπαντικό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη μείωση της τριβής», εξηγεί η Smith.

Λάθος λιπαντικό

Εάν χρησιμοποιείς προφυλακτικά από λατέξ, τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να αποδυναμώσουν το υλικό και να προκαλέσουν σχίσιμο. «Τα λιπαντικά με βάση το λάδι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται με προφυλακτικά λάτεξ, καθώς το λάδι υποβαθμίζει το υλικό και μπορεί να οδηγήσει σε σχίσιμο», λέει η Smith.

«Πειραματίσου, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους λιπαντικών και δες ποιο είναι το καλύτερο για σένα, σε συνδυασμό με τη χρήση των προφυλακτικών».

Το προφυλακτικό δεν χωράει

«Το μέγεθος έχει πραγματικά σημασία», διευκρινίζει η Smith. «Ένα πολύ μεγάλο ή χαλαρό προφυλακτικό μπορεί να γλιστρήσει κι ένα πολύ σφιχτό ή κοντό να σκιστεί εύκολα». Το προφυλακτικό θα πρέπει να εφαρμόζει άνετα στο πέος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ένα προφυλακτικό σπάσει κατά τη διάρκεια του σεξ, έχει σημασία να διατρήσεις την ψυχραιμία σου. Στη συνέχεια, μίλα με το γιατρό σου, για να σε κατευθύνει ως προς το ποια βήματα πρέπει να κάνεις.