Πολλές φορές πηγαίνεις για προπόνηση ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένη είσαι. Η άσκηση όμως κάθε μέρα χωρίς ανάπαυλα είναι αρκετά κακή από μόνη της. Κι όταν δεν κοιμάσαι κιόλας γίνεται πολύ χειρότερη.

Σαφώς, κανείς δεν αμφισβητεί τα οφέλη της γυμναστικής. Ωστόσο, όταν γίνεται χωρίς ύπνο, είναι σχεδόν άχρηστη. Είναι επομένως απαραίτητο να του δίνεις προτεραιότητα. Δες το γιατί παρακάτω, όπως και τι να κάνεις, όταν δεν έχεις αρκετό χρόνο.

Πρέπει να ασκείσαι χωρίς να έχεις κοιμηθεί καλά;

Μπορεί να νιώθεις OK, εάν ασκείσαι χωρίς ύπνο. Συνέχισε, όμως, να το κάνεις, και πιθανότατα θα είσαι καθημερινά σαν να σε χτύπησε φορτηγό. Ο ύπνος είναι το θεμέλιο για όλα τα πράγματα. Συμπεριλαμβανομένης της φυσικής κατάστασης: Χωρίς ύπνο, το σώμα δεν ανακάμπτει από το άγχος της σωματικής δραστηριότητας. Επομένως, η φυσική σου κατάσταση φθίνει. Το μόνο που κερδίζεις, λοιπόν, από μια τέτοια προπόνηση είναι περισσότερη εξάντληση και ίσως κάποια δυσαρέσκεια για την άσκηση.

Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ ύπνου και φυσικής κατάστασης: Η έρευνα δείχνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση. Ενώ ο επαρκής τη βελτιώνει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή η άσκηση είναι πιο δύσκολη.

Η έλλειψη ύπνου, όμως, μπορεί να επηρεάσει και το κίνητρό σου. Υπάρχει περίπτωση να καταλήξεις να μισείς κάθε λεπτό στο γυμναστήριο – αυτό δεν είναι καλό για τη μακροχρόνια συμμόρφωση με ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αντιστρόφως, ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει την πιθανότητα να θες να ασκηθείς το πρωί.

Photo by @sashapritchard

Ένας ακόμη λόγος που ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη γυμναστική είναι επειδή οι μύες σου δεν μπορούν να ανακάμψουν από την καταπόνηση των προπονήσεων και έχεις πόνους στο σώμα. Επιπλέον, νιώθεις πόνο στις αρθρώσεις και αποκτάς δυσκαμψία, καθώς και έντονους πονοκεφάλους. Τέλος, μπορεί να κάνεις κακές επιλογές φαγητού, οι οποίες αναμφίβολα επηρεάζουν τη φυσική σου κατάσταση και τη σωματική σου απόδοση.

Τι είδους άσκηση είναι καλύτερη, όταν δεν κοιμάσαι αρκετά;

Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, η ήπια άσκηση είναι ένας καλός κανόνας. Το να κάνεις 30 λεπτά περπάτημα και έπειτα διατάσεις είναι το αντίδοτο μιας κακής νύχτας ύπνου. Θα νιώθεις αναζωογονημένη και θα έχεις πάρει την ενδορφίνη από την άσκηση.

Μπορείς επίσης να κάνεις μια χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο, μια εύκολη έως μέτρια πεζοπορία ή μια βουτιά σε μια πισίνα. Ή να χορέψεις στο σαλόνι σου και να ολοκληρώσεις κάποια απλή εργασία στην αυλή. Κάνε γενικά οτιδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενη και ανανεωμένη.

Τι να κάνεις, όταν δεν έχεις χρόνο και για τα δύο;

Ειλικρινά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το αποδεχτείς. Μερικές φορές θα έχεις χρόνο τόσο για ύπνο όσο και για άσκηση και άλλες όχι – αυτή είναι η πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας. Αποδέξου τις φάσεις της ζωής και δώσε προτεραιότητα στον ύπνο.

Εάν διαπιστώσεις ότι συνεχώς τον στερείσαι και δεν έχεις καθόλου χρόνο για οτιδήποτε, ίσως αξίζει να το εξετάσεις. Εάν πάλι ξοδεύεις πολύ χρόνο στα κοινωνικά μέσα ή παρακολουθείς τηλεόραση, αξιοποίησε αυτά τα πολύτιμα λεπτά με κάποια άσκηση (ή κάνε το παράλληλα με την αγαπημένη σου εκπομπή).

Επίσης, αρκετές σύντομες προπονήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστια οφέλη για την υγεία. Όπως ένας σύντομος περίπατος, squats ή push-ups.

Ο προγραμματισμός είναι πάντα το κλειδί για την επιτυχία. Αντί της νοοτροπίας «όλα ή τίποτα», υιοθέτησε κάτι διαφορετικό: «πάντα κάτι». Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσο το σώμα σου θα σε ευχαριστεί.

featured photo: Twenty20.com/walton_dana121