Ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και οι λοιποί χαριτωμένοι Γαλάτες και η μαρμίτα με το μαγικό φίλτρο του Δρυίδη τους Πανοραμίξ, που τους έκανε παντοδύναμους. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τους Κέλτες και δεν κρύβω πως μαγνητίστηκα.

Μετά ήρθε η μουσική. Η Εnya, The Corrs, η Loreena McKennitt. Κέλτικη μουσική μαγευτική, που σε ταξιδεύει σε έναν κόσμο γεμάτο μονόκερους, ξωτικά, δράκους και νεράιδες. Κάπου τότε ήταν που ο μαγνήτης μεταμορφώθηκε σε μια μίξη περιέργειας και ενθουσιασμού.

Η Ιρλανδία και οι κέλτικοι θρύλοι

Στην κέλτικη μυθολογία οι βασικοί χαρακτήρες είναι όντα μαγικά, με υπερφυσικές δυνάμεις. Τα οποία συνυπάρχουν με τους ανθρώπους και φέρνουν σε ισορροπία τον πνευματικό με τον υλικό κόσμο. Αυτό εδώ το τελευταίο, κράτα το λίγο κατά νου.

Κατά τα άλλα μυστικισμός, συμβολισμοί και υπερφυσικά φαινόμενα. Αυτά χαρακτηρίζουν τους περισσότερους θρύλους που προέρχονται από την κέλτικη κουλτούρα. Η Ιρλανδία, που πάντα προκαλεί ένα κάποιο μυστήριο και κατοικείται από ένα λαό αιωνίως ελκυστικό, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προερχόμενο από τους Κέλτες ποσοστό πληθυσμού. Σε εκείνη οφείλουμε τις περισσότερες γνώσεις μας για τον τρόπο ζωής των Κελτών και τις ιστορίες τους. Η πλειονότητα των πληροφοριών έρχεται μέσα από τους ιρλανδικούς θρύλους, που έχουν εμπνεύσει την παγκόσμια λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Λίμνες, κάστρα, μαγικά δάση και εμπειρίες έξω από τις ανθρώπινες.

Μια βόλτα στο Tír Na nÓg

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό μύθο, το Tír Na nÓg είναι το νησί στο οποίο μετανάστευσε η φυλή των θεών, όταν αναχώρησε από την Ιρλανδία. Θεωρείται ένας τόπος σχεδόν απρόσιτος, όπου μπορεί κανείς να φτάσει μετά από καιρό πολύ ή αλλιώς, με την πρόσκληση μιας νεράιδας. Κράτα και αυτό στο νου.

Το Tír Na nÓg είναι όμορφο όσο λίγα μέρη. Το όνομά του σημαίνει “Χώρα της Νεότητας”. Εδώ ο χρόνος φαίνεται ανά καιρούς να σταματά και ασθένειες δεν υπάρχουν. Μαζί με τα άλλα δυο, κράτα το κι αυτό στο νου.

Ο Osi, γιος του μυθικού πολεμιστή Fionn Mac Cumhaill, πέρασε σύμφωνα με το θρύλο τρία χρόνια στο Tír Na nÓg. Όταν επέστρεψε με το άλογό του στην Ιρλανδία, τα μαλλιά και το δέρμα του γέρασαν ξαφνικά. Κατά πώς φαίνεται, τα τρία χρόνια στο μυθικό νησί, ήταν τρακόσια χρόνια στον έξω κόσμο. Ήταν που ο χρόνος σταμάτησε.

Αυτά που κράτησες κατά νου, είναι όλα τους αλληλένδετα

“Όσοι είναι σοφοί δεν θα είναι απασχολημένοι και όσοι είναι πολύ απασχολημένοι δεν μπορούν να γίνουν σοφοί”, διατύπωσε ο Κινέζος εφευρέτης, γλωσσολόγος, μυθιστοριογράφος και φιλόσοφος Lin Yutang. Και συνδυάζει όλα αυτά που σου ζήτησα να κρατήσεις κατά νου.

Εξηγούμαι. Όπου υπάρχει χρόνος, ασθένειες δεν υπάρχουν. Ενώ πολυάσχολη καθημερινότητα και χρόνος δεν πάνε μαζί. Και είπαμε, για να φτάσεις εκεί που ο χρόνος σταματά, θέλει προσπάθεια πολλή. Ή μια νεράιδα. Αφού η πολυπραγμοσύνη σου είναι στο χέρι σου, μάντεψε. Εσύ είσαι η νεράιδα του εαυτού σου. Κι όταν τελικά φτάσεις εκεί, πνευματικός και υλικός κόσμος συνυπάρχουν σε ισορροπία. Τώρα, στην ισορροπία αυτή, εκεί δεν είναι κρυμμένη όλη η σοφία του κόσμου; Κρυμμένη. Όπως ακριβώς οι Κέλτες, που το ίδιο το όνομα της φυλής τους σημαίνει “οι κρυμμένοι”.

Το τρέξιμο κι εμείς

Κατάλαβες τι γίνεται εδώ; Στους καιρούς όπου στην ερώτηση “Τι κάνεις; Πώς πάνε όλα;”, η πολύ συχνή απάντηση είναι “Τα γνωστά, τρέχω και δε φτάνω”, είμαστε όλοι μας πολύ μακριά από οποιοδήποτε Tír Na nÓg. Έχουμε μάλιστα έναν τρόπο μαγικό, ακόμη κι όταν δε φτάνουμε ενώ τρέχουμε, να βάζουμε κι άλλα στην καθημερινότητα, στη ζωή, στους ώμους μας.

Το τρέξιμο έχει γίνει κανονικότητα, κάτι σαν την προεπιλεγμένη κατάσταση της κάθε νέας μέρας που ξεκινά. Κέλτες και Κινέζοι -από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη- συμφώνησαν. Κι εμείς είμαστε στη μέση. Πότε θα έρθει η σειρά μας να καταλάβουμε ότι με όλη αυτή τη στάση ζωής, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να απομακρυνόμαστε από την ισορροπία πνεύματος και ύλης; Και μαζί με αυτό, μακριά από τη σοφία. Συνεκδοχικά, μακριά από το νόημα της ζωής, μακριά από την ευτυχία.

Σε αμερικάνικες έρευνες, το 75% των γονέων εμφανίζονται τόσο απασχολημένοι, που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν παραμύθια στα παιδιά τους το βράδυ. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των παιδιών που γράφονται σε εξωσχολικές δραστηριότητες που τα κρατούν απασχολημένα περισσότερες ώρες της ημέρας, όλο και αυξάνεται. Παράλληλα, το 33% των Αμερικανών δυσκολεύεται να βρει χρόνο για διακοπές. Τελικά, 50% του πληθυσμιακού δείγματος έκανε λόγο για άυπνα βράδια, λόγω αγχωτικών σκέψεων και στρες. Να ξανασυζητήσουμε τώρα αν η κατάσταση “πολυάσχολος” βελτιώνει ή καταστρέφει την ποιότητα ζωής μας;

Τα επτά σκαλοπάτια της αποσυμφόρησης

1. Συνειδητοποιούμε ότι το να είμαστε απασχολημένοι είναι μια επιλογή

Είναι μία απόφαση την οποία εμείς οι ίδιοι παίρνουμε. Και κανείς δεν μας υποχρεώνει ή δεν μας εκβιάζει να την πάρουμε. Το πρώτο σκαλί προς την αποσυμφόρηση, είναι η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι το πρόγραμμά μας είναι δικό μας και καθορίζεται από εμάς. Όπως και τα όριά μας.

2. Σταματάμε να δοξολογούμε τον “τρέχω και δε φτάνω” τρόπο ζωής

Η κατάσταση “διαρκώς απασχολημένος” δεν θα πάρει κάποιο βραβείο ή μετάλλιο, δεν είναι καν άξια τιμής. Μάλλον το αντίθετο. Γιατί το βλέμμα μας φεύγει από τους πραγματικούς μας στόχους και κατευθύνεται σε λάθος επιδιώξεις. Κι αυτό δεν αποτελεί παρά περιοριστικό παράγοντα του εύρους των δυνατοτήτων μας. Είναι οκ να μην είσαι διαρκώς απασχολημένος κι αυτό ίσως είναι ένα μάντρα που μπορείς να επαναλαμβάνεις όταν χάνεσαι μέσα στα προγράμματα και τους ρυθμούς που εσύ ο ίδιος σου επέβαλλες, αλλά εσύ ο ίδιος δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις.

3. Εκτιμάμε και προγραμματίζουμε την ξεκούραση

Ένας από τους λόγους που κρατάμε το πρόγραμμά μας διαρκώς υπέρμετρα γεμάτο, είναι γιατί δεν σταθήκαμε απέναντι στην ξεκούραση. Να τη δούμε, να την επεξεργαστούμε και να αναγνωρίσουμε την αξία της. Η ανάπαυση όμως, είναι ό,τι πιο ευεργετικό μπορούμε να προσφέρουμε στο σώμα και το μυαλό μας. Θυμάσαι το Tír Na nÓg; Εκεί που ο χρόνος σταματά, εκεί δεν υπάρχουν και ασθένειες. Μία τουλάχιστον ημέρα την εβδομάδα, οφείλουμε να την αφιερώνουμε στην ξεκούραση, στον εαυτό μας, σε οικογενειακές στιγμές. Με κάθε κόστος, τη μέρα αυτή οφείλουμε να τη διατηρούμε κάθε εβδομάδα. Είναι το πολύτιμο όπλο μας απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν και μας κατακλύζουν, είτε το συνειδητοποιούμε είτε υποβόσκει μέσα μας.

4. Επανεξετάζουμε τις προτεραιότητές μας

Για να μπορέσουμε να αδειάσουμε το πρόγραμμά μας, είναι σκόπιμο να επανεξετάσουμε συνειδητά τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις μας. Να προσδιορίσουμε ποια είναι και ποια θέλουμε να είναι η συνεισφορά μας στον κόσμο. Και να σχεδιάσουμε το πρόγραμμά μας γύρω από τις ποιότητες αυτές. Ένα υπερβολικά επιβαρυμένο πρόγραμμα στον πυρήνα του, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα εσφαλμένων ή συγκεχυμένων προτεραιοτήτων.

5. Περιορίζουμε τα υλικά μας αγαθά

Τα πράγματα που έχουμε και διαρκώς αποκτούμε, ζητούν από εμάς πολύ περισσότερο χρόνο και ψυχική ενέργεια από ό,τι αντιλαμβανόμαστε. Xρειάζονται καθάρισμα, οργάνωση, συντήρηση. Όσο περισσότερα κατέχουμε, τόσο περισσότερη ενασχόληση απαιτείται από εμάς. Έχοντας όσα πραγματικά έχουν νόημα για εμάς και όχι παραπάνω, δεν σπαταλάμε άσκοπα το χρόνο και την ενέργειά μας.

6. Δημιουργούμε μικρά κενά μέσα στην καθημερινή μας ρουτίνα

Από το τρέξιμο στον ελεύθερο χρόνο, δεν είναι Γολγοθάς. Παρά ένα σύνολο μικρών καθημερινών αλλαγών. Το πρωί, μείνε για λίγο στην ησυχία, δώσε στο μυαλό και το σώμα σου χρόνο να ξυπνήσουν. Λίγος ήλιος στο μπαλκόνι, ίσως λίγα λεπτά διαλογισμού ή μια σύντομη πρακτική γιόγκα. Η διαρκής επιτάχυνση καταπονεί και το πιο εξελιγμένο όχημα. Και για τα οχήματα έχουμε ανταλλακτικά, για εμάς όμως όχι.

Δημιούργησε και λίγο χρόνο για το μεσημεριανό σου γεύμα. Μην το φας όρθιος, μη φας κάτι πρόχειρο, μην το φας τσεκάροντας τα mail σου, τις ειδήσεις, τα social. Κάθισε, φάε ενσυνείδητα, απόλαυσε τη γεύση και τη στιγμή.

Ολοκληρώνοντας μια εργασία, κάνε ένα μικρό πεντάλεπτο διάλειμμα, προτού καταπιαστείς με την επόμενη. Να πάρεις μια ανάσα, να αφήσεις πίσω το προηγούμενο, να συντονιστείς με το επόμενο. Θα δεις πως αυτό το διάλειμμα τελικά θα σου εξοικονομήσει χρόνο, αφού θα μείνεις πιο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις τώρα, όχι στα παρελθοντικά ή τα μελλοντικά.

7. Βρίσκουμε την ελευθερία στη λεξούλα “όχι”

Μικρό αλλά θαυματουργό, το “όχι” είναι για το χρόνο σου ό,τι το καβούκι για μια χελώνα. Την προφυλάσσει από ό,τι μπορεί να τη βλάψει ή να τη φθείρει. Κάνε το για σένα και για όλους όσους θέλεις να σε περιβάλλουν στη ζωή. Ο Ρωμαίος στωικός φιλόσοφος Seneca τo έγραψε τόσο απλά και με σαφήνεια –“Όλοι συμφωνούν ότι κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει έναν άνθρωπο που ασχολείται με πολλά πράγματα”. Μαθαίνοντας να λες “όχι” όποτε το κρίνεις ωφέλιμο για σένα, αποφεύγεις τις λιγότερο σημαντικές δεσμεύσεις, αφήνοντας χώρο για τις βαρυσήμαντες.

Επτά σκαλιά και έφτασες στην κορυφή της σκάλας. Το καθένα τους μικρό, αλλά ανεβαίνοντάς τα ένα-ένα, είσαι τώρα πια ψηλά. Από εκεί ψάξε λίγο στον ορίζοντα, ίσως και να βλέπεις τελικά το Tír Na nÓg.