Η επιδημία του νέου ιού αναγκάζει πολλούς να εργάζονται από το σπίτι. Αυτό έχει τα θετικά του, όπως το να μην τρέχεις να προλάβεις τα μέσα, για να πας στο γραφείο. Ή να δουλεύεις φορώντας τη φόρμα σου. Ωστόσο, τώρα είναι πιο εύκολο από ποτέ να παραλείψεις το μεσημεριανό σου διάλειμμα. Επειδή προσπαθώντας να προλάβεις τις προθεσμίες, έχεις ένα φόβο ότι ο χρόνος που θα αφιερώσεις εκεί θα σου κοστίσει.

Από την άλλη, όταν κάνεις διάλειμμα τελικά, είναι πολύ εύκολο να παραμείνεις σε mode εργασίας. Ειδικά, εάν δεν αφήσεις στην άκρη το πληκτρολόγιό σου. Αφού θέλεις να δείξεις ότι παραμένεις online. Ή γιατί αποφασίζεις να φας το μεσημεριανό σου μπροστά από το laptop (κάνοντας scrolling στα social media).

Κι όμως, το να δουλεύεις περισσότερο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία σου. Διότι οδηγείς τον εαυτό σου στην εξάντληση. Μια κατάσταση που είναι γνωστή ως εργασιακό burnout. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα, όταν απουσιάζει η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ζωής. Αλλά και όταν εργάζεσαι υπερβολικά ή με μη αμειβόμενες υπερωρίες.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, αποτελεί μια κατάσταση «φυσικής ή συναισθηματικής εξάντλησης με μια αίσθηση μειωμένου επιτεύγματος και απώλειας προσωπικής ταυτότητας». Μερικές από τις συνέπειές του είναι η αϋπνία και το ότι γίνεσαι επιρρεπής σε ασθένειες.

Από την άλλη, ο παραπάνω χρόνος στη δουλειά, δεν σε ωφελεί και επαγγελματικά. Αυτό έδειξε μια μελέτη του 2018 από τους ερευνητές του City University of London. Όπως φάνηκε, όσοι εργάζονταν με υπερωρίες ή πίεζαν τους εαυτούς τους είχαν την τάση να βλέπουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους λιγότερο θετικά. Ενώ δεν αισθάνονταν και επαγγελματικά ασφαλείς. Εκτός αυτού, διαπιστώθηκε ότι οι υπερωρίες μείωσαν ουσιαστικά την ποιότητα του έργου τους. Γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα τους μελλοντικά.

Με βάση τα παραπάνω, πώς θα βεβαιωθείς ότι δεν θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο; Το μεσημεριανό διάλειμμα είναι μια καλή αρχή!

Πάρε το χρόνο σου και κάνε κάτι που σου αρέσει. Δες την αγαπημένη σου τηλεοπτική εκπομπή ή διάβασε ένα βιβλίο. Κάνε μια ήπια άσκηση ή διαλογισμό. Άκου μουσική και χαλάρωσε. Οι επιλογές σου είναι πολλές, αρκεί να μη βρίσκεσαι κοντά στον υπολογιστή. Στο χέρι σου είναι!

featured image: MyDomaine