Πάντα είχα την εναλλακτική μουσική στο μυαλό μου ως ένα κάπως αόριστο είδος. Προσωπικά δεν αναρωτήθηκα για την ύπαρξη συγκεκριμένου ορισμού, καθώς όποτε άκουγα κάποιο τέτοιο κομμάτι ενστικτωδώς το κατέτασσα σε αυτήν την ξεχωριστή μουσική οικογένεια. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο όρος «εναλλακτική» είναι μια ταμπέλα για τη μουσική χωρίς ταμπέλα. Έπειτα από μια μικρή αναζήτηση βρήκα ότι ορίζεται ως μουσική που δημιουργείται από καλλιτέχνες που δεν ανήκουν στον mainstream χώρο και θεωρείται πιο αυθεντική κι εκλεκτική. Ας μου επιτραπεί να την προσδιορίσω κι ως υβριδική, αφού συχνά προκύπτει από το συνδυασμό μουσικών ρευμάτων.

Αφού προβήκαμε σε έναν κατά κάποιον τρόπο προσδιορισμό, ας ανακαλύψουμε τι συμβαίνει με την εγχώρια εναλλακτική μουσική. Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που επιδίδονται στο είδος και φαίνονται αντάξιοι -και μερικές φορές καλύτεροι- των ξένων συναδέλφων τους. Ιδιαίτεροι, δημιουργικοί και παθιασμένοι εμπλουτίζουν το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο με νέους και ποικιλόμορφους ήχους.

Leon of Athens

Ο κατά κόσμων Τιμολέων Βερέμης βρίσκεται πίσω από μερικά indie pop δημιουργήματα που έχουν αναγνωρισθεί στη διεθνή μουσική σκηνή. Έχοντας συνεργαστεί με καταξιωμένους παραγωγούς αλλά και σκηνοθέτες -ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθέτησε το video clip του Baby Asteroid- έχει κατοχυρώσει μια θέση στην παγκόσμια εναλλακτική ποπ με τα ταξιδιάρικα τραγούδια του.

Katerine Duska

Αν ακούσει κάποιος τη φωνή της Ελληνο-Καναδής τραγουδίστριας και τραγουδοποιού δε θα την ξεχάσει εύκολα. Με την χροιά τζαζ ερμηνεύτριας έχει τραγουδήσει και γράψει όμορφα soulful pop κομμάτια. Έγινε ευρύτερα γνωστή μετά την περσινή συμμετοχή της στη Eurovision με το Better Love που συνυπογράφει με τον Leon of Athens, με τον οποίο έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συνεργασίες.

The Vagina Lips

Αισιόδοξη indie rock made in Θεσσαλονίκη. Το project του Δημήτρη Πολιούδη ή Zimmy Lips κινείται στο χώρο της indie και της shoegaze και χαρακτηριστικό του είναι το νοσταλγικό ηχόχρωμά του, εμπνευσμένο από την new wave και synth pop της δεκαετίας του ’80.

Sma rag da

Έβγαλε το πρώτο της άλμπουμ στα 17 – ποια Billie Eilish;- μια όμορφη φωνή που αφηγείται ιστορίες μέσα από τα γλυκά indie pop κομμάτια της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και τις δικές της εκδοχές των δύο παραδοσιακών κομματιών Τσοπανάκος και Αθαμανία Όμορφη.

Monsieur Minimal

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι για κλάματα μόνοι τους διώχνουν τα πιο όμορφα πράγματα» τραγουδάει στο κομμάτι Αγκαλιά και πιστεύουμε ότι έχει δίκιο. Ο ταλαντούχος μουσικός αναμιγνύει την αισθητική της pop των 70s με σύγχρονα electronica στοιχεία δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ευδιάθετο μουσικό σύμπαν με επιρροές απ’ το παρελθόν.

Sworr.

Το σχήμα που ξεκίνησε απ’ την Πάτρα παράγει άρτια ηλεκτρονικά και alternative pop κομμάτια με σκοτεινή κι απόκοσμη μουσική και στιχουργική αισθητική. Οι Sworr. απαρτίζονται από τους John Tsallas, Thanasis Q και Robin K και συνθέτουν μια ηχητική ατμόσφαιρα πλούσια σε συναισθήματα.

Melentini

Η απεριόριστη μουσική της δεινότητα ξεδιπλώνεται στις εμπνευσμένες συνθέσεις αυτής της νέας δημιουργού με την ερωτεύσιμη φωνή. Η Melentini με βάση της το πολυπολιτισμικό Βερολίνο εκπλήσσει με κάθε νέα της δουλειά, καθώς δε διστάζει να πειραματιστεί με ποικίλες πτυχές του μουσικού φάσματος, όπως το avant- garde, την art και indie pop και τη soul.

The Zero Won

Αποτελούν ένα σχετικά φρέσκο project κι από τη μέχρι τώρα πορεία τους φαίνονται πολλά υποσχόμενοι. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται δυναμικά dance, electro και synth pop κομμάτια που συνιστούν αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως cosmic disco. Ακόμη να προσθέσουμε την ωραιότερη διασκευή του Diamonds της Rihanna που έχουμε ακούσει.

featured image: Nostos 100.6