Θέλεις να πας παρακάτω, να αρχίσει μία άλλη εποχή και να κάνεις declutter στη ζωή σου. Παρ’ όλα αυτά η δύναμη της συνήθειας δε σ’ αφήνει να οργανωθείς. Είτε έχεις πιάσει νέα δουλειά και το πρόγραμμα σου έχει έρθει τούμπα, είτε μετακόμισες, είτε απλώς μεγάλωσες και οι εποχές για σένα σηματοδοτούν «νέες τάξεις», πρέπει να θέσεις ορισμένα θεμέλια και να τακτοποιήσεις εκκρεμότητες.

Μην υποτιμάς τις μικρές συνήθειες που αλλάζουν ή τα μικρά πράγματα που πρέπει να διευθετήσεις. Γιατί αν περάσει καιρός γίνονται πια «μεγάλα».

Πολλές φορές παρατηρείς ανθρώπους που ενώ ζουν σε ένα ακατάστατο σπίτι είναι πολύ αποδοτικοί σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής τους. Απορείς πώς κάποιος μπορεί να φάει σε μία λερωμένη κουζίνα ή να κοιμηθεί πριν συμμαζέψει το σπίτι και πριν οργανώσει την επόμενη του ημέρα. Χαοτικό στο δικό σου μυαλό. Η απάντηση είναι ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά. Και μάλλον η τάξη είναι απλώς θέμα mindset.

Για πολλούς ανθρώπους η τάξη στον χώρο και στα πράγματα σηματοδοτεί μία τάξη στη ζωή, κι αυτό μπορεί να είναι γεγονός με το συμπέρασμα πως «όλα συνδέονται μεταξύ τους». Άλλωστε, όπως συχνά διαβάζουμε mindfulness είναι να έχεις επίγνωση τόσο των πραγμάτων που βρίσκονται σε τάξη, όσο και να αποδέχεσαι όσα δεν είναι. Όταν το κάνεις κι εσύ αυτό το ξεκαθάρισμα τότε πρακτικά, πνευματικά και συναισθηματικά το περιβάλλον σου θα έχει μπει σε τάξη.

Εδώ είναι 5 απλοί τρόποι που μπορείς να κάνεις declutter στο σε ολόκληρη τη ζωή σου εδώ και τώρα.

• Κάνε διάλογο με ό,τι σε περιβάλλει

Σίγουρα υπάρχει ένα μέρος που όλοι σιχαινόμαστε να βρισκόμαστε ή να βλέπουμε. Μπορεί να είναι ένα δωμάτιο ή η ντουλάπα που είναι πάντα όλα πεταμένα ή ακόμα κι ένα παιδικό δωμάτιο γεμάτο με παιχνίδια. Μπορεί να πάψει να είναι το ίδιο ενοχλητικό αν αναρωτηθείς τον λόγο ύπαρξης του, τι προσφέρει και πώς μπορείς να το συμπαθήσεις λίγο παραπάνω. Μήπως απλώς δε σου αρέσει γιατί πρέπει να το συμμαζεύεις τακτικότερα;

• Τακτοποίησε το μυαλό σου

Το να δημιουργείς ήρεμα περιβάλλοντα και εσωτερική γαλήνη, όπως και το να κρατάς αμείωτη τη δημιουργικότητα σου κανένας δεν είπε πως είναι εύκολο. Μία καθημερινή συνήθεια που σε χαλαρώνει και σε επαναφέρει στη τάξη, είναι καλό να υπάρχει και να αποτελεί διέξοδο. Το να συναντήσεις ένα φίλο για ένα κρασί μεσοβδόμαδα ή να δεις μία ταινία πριν πέσεις για ύπνο δευτεριάτικα (αν και φαινομενικά είναι χάσιμο χρόνου), θα σε κάνει να αποβάλεις το άγχος που έχεις από τη συνεχόμενη ροή της ημέρας.

• Απλά πες όχι

Δε θα είσαι ούτε κακός, ούτε μίζερος, αν απλά ξεστομίσεις αυτά τα τρία γράμματα «όχι!». Βάλε το όχι στο λεξιλόγιο σου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το να αρνείσαι δε σημαίνει ότι είσαι πάντα αρνητικός ή αντιδραστικός, απλώς ξέρεις τι θέλεις.

• Ζήτα βοήθεια

Όσο απλό, άλλο τόσο περίπλοκο. Όλοι έχουν δουλείες, αλλά “μαζί είναι πάντα λίγο καλύτερα”. Κάποιες φορές μπορούμε να μπούμε στη θέση ενός παιδιού που χρειάζεται προστασία, όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε. Για κάποιο λόγο, στην εποχή μας το να ζητήσεις προστασία υπονοεί ότι παραδέχεσαι την ανικανότητα να τα βγάλεις πέρα μόνος σου και χρειάζεσαι την καθοδήγηση ενός συνετότερου ατόμου. Έχουμε παρερμηνεύσει τις ανάγκες μας και αντιπαραθέτουμε την «ανεξαρτησία» με την « ανάγκη για συντροφικότητα». Βοηθάς και βοηθιέσαι και life goes easy. Κάποιες φορές χρειαζόμαστε κάποιον να μας ανασυντάξει ψυχικά και πνευματικά, να πάρει το βάρος από πάνω μας.

• Φύγε

Νέα τάξη πραγμάτων είναι και η φυγή από καταστάσεις. Φύγε. Εγκαίρως ή και όχι, όπου βλέπεις τι πάει να συμβεί και λες “είναι η ιδέα μου” δες το εξής. Αν το σκέφτηκες πάνω από πέντε φορές: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ.

Τρόποι να κάνεις declutter σε ολόκληρη τη ζωή σου Δες ακόμα:

Πώς θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής