Θα μπορούσες να σκεφτείς ότι μια αγαπημένη σου δραστηριότητα ως παιδί-το σκοινάκι- έχει γίνει hot fitness τάση;

Με το High Intensity Interval Skipping (HIIS) καις σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες από μια προπόνηση spinning. Είναι βασικό μέρος των προπονήσεων των πυγμάχων (μερικοί από τους πιο fit αθλητές του πλανήτη). Επίσης, αναγνωρίζεται από it girls, όπως η Gigi Hadid, για να παραμείνουν σε φόρμα.

Αποτελεί πλήρη προπόνηση για το σώμα. Το σκοινάκι μπορεί να καίει έως και 1200 θερμίδες ανά ώρα, σχεδόν διπλάσια από μια ώρα spin. Δέκα λεπτά skipping έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία σου με 45 λεπτά τρέξιμο. Οι προπονήσεις συνδυάζουν μικρές και έντονες εκρήξεις με σκοινάκι μαζί με αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις στο έδαφος. Στο ενδιάμεσο παρεμβάλλονται σύντομα διαλείμματα.

Με τέτοια στατιστικά, δε γίνεται να μην τη δοκιμάσεις!

Ποια είναι τα οφέλη του HIIS;

Το σκοινάκι είναι μία από τις καλύτερες προπονήσεις cardio και HIIT (προπόνηση υψηλών εντάσεων) που μπορείς να κάνεις. Βοηθάει στη βελτίωση του χρόνου, της ισορροπίας, του συντονισμού και της ευελιξίας. Ως μπόνους τονώνει τους άνω και κάτω μυς του σώματος και καίει το λίπος. Επιπλέον, η αναπήδηση είναι ο καλύτερος τρόπος, για να τονωθούν οι λεμφαδένες σου. Κάτι πολύ σημαντικό για την αποβολή των τοξινών.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις την αντοχή του Anthony Joshua, για να συνεχίσεις. Η προπόνηση έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να λαμβάνει μέρος όποιος θέλει να βελτιώσει το επίπεδο του, χωρίς να αισθάνεται ανασφάλεια.

Αν η εργασία σου, ο τρόπος ζωής σου και μερικά κρυολογήματα αυτό το χειμώνα έχουν αφήσει τα επίπεδα φυσικής σου κατάστασης χαμηλά, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σχοινί που ταιριάζει στο ύψος σου. Επίσης, ένα κομμάτι χώρου ή ένα ψηλό ταβάνι αν γυμνάζεσαι στο εσωτερικό. Το σκοινάκι είναι σαν να οδηγείς ένα ποδήλατο. Μόλις «κολλήσεις», ο ουρανός είναι το όριο.

Πως είναι μια προπόνηση HIIS;

Ξεκινάς με μια προθέρμανση, για να προετοιμάσεις το σώμα σου. Περιλαμβάνει δώδεκα κύκλους 3 λεπτών με υψηλής έντασης αναπήδηση. Επίσης, προπόνηση στο έδαφος με ασκήσεις, όπως knee-ups, jumping jacks, tuck jumps και burpees.

Η τεχνική είναι καθοριστικής σημασίας, για να μη τραυματιστείς και για την ανάπτυξη ταχύτητας και ρυθμού. Το μυστικό έγκειται στη διατήρηση της θέσης του χεριού και του ύψους του άλματος. Έτσι θα αισθάνεσαι ότι εσύ ελέγχεις το σχοινί και όχι το αντίστροφο.

Είναι μια δοκιμασία της αντοχής σου αλλά και του συντονισμού σου. Αυτό χάρη στην ενσωμάτωση μιας σειράς διαφορετικών «τεχνικών» skipping. Για παράδειγμα, σταυρώνεις τα πόδια σου σε εναλλασσόμενες αναπηδήσεις ή κάνεις πολύ γρήγορα διπλά άλματα και άλματα με ζικ ζακ. Ίσως αμφισβητήσεις τις δεξιότητες συντονισμού σου, αλλά με έναν τρόπο που είναι συναρπαστικός, σκληρός και διασκεδαστικός. Μέχρι το τέλος θα ιδρώσεις πολύ.

Γενικά, φρόντισε να φοράς άνετα ρούχα και το καλύτερό σου σπορ μπούστο. Επίσης, να κάνεις καλές διατάσεις στα πόδια, για να μειώσεις τον πόνο μετά την προπόνηση.

Δες ακόμα:

HIIT: Η προπόνηση δύο λεπτών που μπορεί να αντικαταστήσει μια ολόκληρη ώρα


featured image: Elite Daily