Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στο σκοτεινό τουρισμό (aka dark tourism).

Ακούγονται πολλές ιστορίες για ανήσυχα πνεύματα και φαντάσματα που εμφανίζονται μόλις το φως εξαφανιστεί. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας όλων αυτών που ασχολούνται με το σκοτεινό τουρισμό, αλλά μπορεί και όχι. Και το βέβαιο είναι ότι δε θα το μάθουμε ποτέ!

Έτσι λοιπόν, βρήκα μερικά από τα πιο γνωστά σκοτεινά σημεία και αξιοθέατα της Ελλάδας, για να ζήσεις μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία dark tourism. Ανακάλυψέ τα παρακάτω!

Σπιναλόγκα – Το νησί των λεπρών, Κρήτη

Πρόκειται για ένα μέρος που ταυτίστηκε όσο τίποτα άλλο με τη λέπρα, μία ασθένεια που προκάλεσε θάνατο σε εκατοντάδες ασθενείς. Το 1903, προκειμένου να περιοριστεί η ανίατη ασθένεια, το βενετικό φρούριο μετατράπηκε σε λεπροκομείο και ένα χρόνο μετά άρχισε να δέχεται τους πρώτους λεπρούς ασθενείς.

Θεραπεία για τη λέπρα τότε δεν υπήρχε, κι έτσι η Σπιναλόγκα ήταν ο τόπος που όσοι πήγαιναν ήξεραν πολύ καλά ότι δεν θα ξαναγυρίσουν στην προηγούμενη ζωή τους. Έτσι δημιουργήθηκε μία μικροκοινωνία με λειτουργικούς – όσο γινόταν – ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούσαν με σθένος να ζήσουν σε έναν οικισμό που είχαν εξοπλίσει με τα πάντα.

Περπατώντας στα πέτρινα στενάκια, θα ανακαλύψεις τις περιπέτειες και την σκοτεινή και συνάμα συναρπαστική ιστορία των ανθρώπων τότε. Θα μπεις στα πέτρινα σπίτια, θα πας στο παλιό σχολείο και τέλος θα επισκεφθείς το μουσείο της Σπιναλόγκας, όπου θα βρεις πολλά στοιχεία και φωτογραφίες από τη ζωή εκεί.

Οι κρυφές σύραγγες της Λέρου

Στη Λέρο θα βρεις κρυμμένα μυστικά και ενδιαφέροντα μνημεία. Ξεκινώντας από το Πολεμικό Μουσείο στο Τούνελ της Μερικιάς, θα νιώσεις δέος και φρίκη, όταν ακούσεις από τα μεγάφωνα τις εκκωφαντικές σειρήνες του πολέμου.

Μέσα από τα εκθέματα, τα προσωπικά αντικείμενα και τις στολές των στρατιωτών, θα ζωντανέψει μπροστά σου η Μάχη της Λέρου που έγινε στο Λακκί. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, θα βρεις το ιδιόρρυθμο κτίριο του Παραβολικού Ακουστικού Καθρέφτη, που προειδοποιούσε το στρατό για οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή. Κάποιοι ντόπιοι ισχυρίζονται πως εκεί ακούγονται μέχρι και σήμερα κραυγές και σειρήνες πολέμου.

Καβείρια Μυστήρια, Σαμοθράκη

Αν επισκεφθείς τη Σαμοθράκη για dark tourism, πρέπει να ξεκινήσεις την εξερεύνησή σου από το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Πρόκειται για τον τόπο λατρείας και τέλεσης των Καβείριων Μυστηρίων, όπου θα δεις ίχνη της αρχαίας θρησκείας των Καβείρων.

Πριν φύγεις από το νησί, πήγαινε να δεις τις εντυπωσιακές βάθρες και τον μαγευτικό καταρράκτη του Φονιά, όπου σύμφωνα με το μύθο κατοικούν οι τόπακες, κάποια μυθικά πλάσματα που έχουν υπό την προστασία τους το δάσος και τις βάθρες του νησιού.

Το νησί του Διαβόλου, Γυάρος

Το νησί της Γυάρου επισκέπτονται οι οπαδοί του «σκοτεινού τουρισμού» για να δουν τα κτίρια των φυλακών, τις οποίες έχτισαν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Μόλις φτάσεις στο Θανατονήσι, θα δεις με τα ίδια σου τα μάτια την σκληρότητα σε κάθε γωνιά. Θα δεις κολλημένες τούφες από τα μαλλιά των κρατουμένων ανάμεσα στις πέτρες και τα στενόχωρα απομονωτήρια χωρίς αέρα και με ελάχιστο φως. Ένα ανθρώπινο κολαστήριο με σιδερένιες πόρτες και ίχνη αρουραίων.

Βλέποντας όλα αυτά θα νιώσεις φρίκη, θλίψη και θυμό, ενώ όταν περάσεις από το νεκροταφείο της Γυάρου, δε θα μπορέσεις να κρατήσεις τη συγκίνησή σου, για τις αμέτρητες ανθρώπινες ψυχές που βασανίστηκαν.

Στοιχειωμένο Βρετανικό Νοσοκομείο, Κέρκυρα

Το Βρετανικό Νοσοκομείο στο Παλαιό Φρούριο του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά μέρη για dark tourism στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους για τη μεταφορά κάποιων τραυματιών. Το 1940 τη διοίκηση του νοσοκομείου ανέλαβε ο ελληνικός στρατός που βρισκόταν στην Κέρκυρα. Τον επόμενο χρόνο, όταν το νησί παραδόθηκε στους Ιταλούς, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και στρατηγείο των κατοχικών δυνάμεων, ενώ η πίσω αυλή χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εκτελέσεων.

Σε κάποια ιταλικά αρχεία της εποχής, λέγεται πως σε κάποιους θαλάμους του νοσοκομείου έγιναν βασανιστήρια σε υπόπτους και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Μάλιστα, σε ένα δωμάτιο που βρίσκεται στο ισόγειο, υπάρχει μια τρύπα στο πάτωμα που οδηγεί σε ένα μικρό υπόγειο, όπου πιθανολογείται πως έριχναν τα πτώματα, όσων δεν κατάφερναν να επιβιώσουν από τα βασανιστήρια.

Στον γερμανικό βομβαρδισμό της 14ης Σεπτεμβρίου, το νοσοκομείο κάηκε ολοσχερώς, οδηγώντας στο θάνατο σχεδόν όλους εκείνους που βρίσκονταν μέσα. Σήμερα, όπως αναφέρουν οι ντόπιοι, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ακούσει ήχους από αλυσίδες που σέρνονται και κραυγές, ενώ παράλληλα έχουν δει σκιές να διαπερνούν τους τοίχους. Εκτός από αυτά, υπάρχουν και μαρτυρίες για ήχους πυροβολισμών, ομιλίες και κλάματα, ενώ άλλοι βλέπουν να διαδραματίζεται μπροστά τους η σκηνή της «εκτέλεσης» στην πίσω αυλή του νοσοκομείου.