Οι κουβέντες για τα οικονομικά δεν είναι εύκολη υπόθεση σε κανένα περιβάλλον. Το πώς διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου, τα πιθανά χρέη που έχεις και το πού ξοδεύεις λεφτά είναι καθαρά προσωπικό σου θέμα. Κι ακριβώς επειδή πολλές φορές αυτή η ιδιωτικότητα παραβιάζεται με ανεπιθύμητη κριτική, πολλοί από εμάς προτιμάμε να μην μιλάμε γι’ αυτά, ούτε με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.

Αν, λοιπόν, οι συζητήσεις για τα λεφτά είναι δύσκολες με τους δικούς μας ανθρώπους, φαντάσου πόσο μεγάλη πρόκληση μπορεί να αποτελεί το να μοιραστούμε τέτοιες πληροφορίες με συναδέλφους, με ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους συνυπάρχουμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με το ενδεχόμενο μιας προαγωγής, μιας αύξησης ή έστω μιας αναδιαμόρφωσης των οικονομικών να αφορά όλους, οι συζητήσεις για τα λεφτά μοιάζουν μάλλον ανεπιθύμητες.

Ο Andrew McCaskill, ωστόσο, ειδικός σε θέματα καριέρας στο LinkedIn, έχει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες, όχι μόνο για την ατομική οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την προώθηση ενός πιο διαφανούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος.

«Βιώνουμε μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές εργασίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Pop Sugar και διατυπώνει μια συναρπαστική προοπτική: Να βλέπει κανείς τη σταδιοδρομία του ως ένα προσωπικό επιχειρηματικό εγχείρημα, όπου οι πληροφορίες για τα οικονομικά γίνονται ένα κρίσιμο εργαλείο επαγγελματικής ανάπτυξης.

Ο ίδιος εξηγεί γιατί επιτρέπεται -ακόμη κι επιβάλλεται- να μιλάς με τους συναδέλφους σου για το μισθό και δίνει χρήσιμα tips για το πώς να προσεγγίζεις σωστά τέτοιου είδους συζητήσεις.

Είναι ok να μιλάς για θέματα μισθού στη δουλειά;

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρακτικοί λόγοι για τη συζήτηση των μισθών είναι πολυάριθμοι. Η πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες αποτελεί ισχυρό εργαλείο χάραξης στρατηγικής για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας και τη διαπραγμάτευση υψηλότερων αποδοχών. «Η πληροφορία είναι δύναμη και μία από τις καλύτερες πηγές πληροφοριών είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω σου και εργάζονται στον ίδιο χώρο», τονίζει ο McCaskill. Αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις υποαμειβόμενες ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν μισθολογικές διαφορές λόγω συστημικών ανισοτήτων. Η ανταλλαγή πληροφοριών, λοιπόν, μπορεί να «οπλίσει» αυτές τις ομάδες με τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να χαράξουν αποτελεσματικές στρατηγικές ενάντια σε αυτές τις συστημικές προκαταλήψεις.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η προσωπική σου αξία δεν αποτυπώνεται στις απολαβές σου. Δεν αποκλείεται να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς οι συζητήσεις για τους μισθούς μπορεί να αποκαλύψουν άδικες ή ανεξήγητες ανισότητες. Σύμφωνα με τον McCaskill, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι «το να είσαι κακοπληρωμέν@ δεν έχει να κάνει με σένα, αλλά αντανακλά μια κακή διαχείριση και μπορεί να διορθωθεί».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όταν οι εργαζόμενοι μοιράζονται πληροφορίες για τον μισθό τους, δεν βοηθούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους συναδέλφους τους. Αυτή η συλλογική γνώση μπορεί να εμπνεύσει κι άλλους να επιδιώξουν μια καλύτερη οικονομική συνθήκη, γεφυρώνοντας σταδιακά το μισθολογικό χάσμα. Όσο παράδοξο κι αν μοιάζει, ωφελημένοι μπορούν να βγουν και οι εργοδότες. Αν οι εργαζόμενοι μάθουν ότι αμείβονται δίκαια, θα νιώσουν ισχυρότερο το αίσθημα του ανήκειν και της αφοσίωσης στην επιχείρηση.

Πώς μπαίνεις, όμως, σε τέτοιες δύσκολες συζητήσεις;

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά κανείς αυτές τις συζητήσεις είναι εξίσου σημαντικός με τις ίδιες τις συζητήσεις. Ο McCaskill προτείνει μια ευγενική προσέγγιση, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών. Αντί να κάνεις ευθείες και απότομες ερωτήσεις για τα οικονομικά του άλλου, προσπάθησε να εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους ζητάς αυτές τις πληροφορίες, αλλά και τι μπορείτε και οι δύο πλευρές να κερδίσετε από τη συζήτηση αυτή.

Διάλεξε τους σωστούς «συμμάχους»

Η επιλογή του ποιον θα προσεγγίσεις για μια τέτοια συζήτηση είναι κρίσιμη. Το ποιον θα επιλέξεις να ρωτήσεις είναι εξίσου σημαντικό με το τι ρωτάς, υπογραμμίζει ο ειδικός. Ξεκίνα από συναδέλφους που εμπιστεύεσαι και από εκείνους με τους οποίους μοιράζεστε παρόμοιες αρμοδιότητες. «Έτσι, θα μπορέσεις να συγκρίνεις όμοια πράγματα». Οι πρώην εργαζόμενοι ή εκείνοι που έχουν πάρει προαγωγή μπορούν επίσης να αποτελέσουν πολύτιμες πηγές πληροφοριών.

Ο McCaskill υπογραμμίζει την κοινοτική πτυχή της επαγγελματικής εξέλιξης, ενθαρρύνοντας τους επαγγελματίες να αξιοποιήσουν τα δίκτυά τους και να καλλιεργήσουν μια υποστηρικτική κοινότητα, που ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο για τους μισθούς. Αυτή η προσέγγιση δεν ωφελεί μόνο τις ατομικές σταδιοδρομίες, αλλά συμβάλλει επίσης σε ένα πιο διαφανές, δίκαιο και ακμαίο επαγγελματικό περιβάλλον. «Οι σπουδαίες καριέρες χτίζονται σε ομάδες», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιοποιείς το δίκτυό σου. «Το να βρεις ανθρώπους στον κύκλο σου με τους οποίους μπορείς να κάνεις αυτές τις συζητήσεις, σου δίνει πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση, σαφήνεια και πλαίσιο», καταλήγει.