Θυμάσαι την εποχή που παντού φιγουράριζε το «yolo»; Βλέπαμε το ακρώνυμο του you only live once, παντού, από μπλουζάκια μέχρι και στις θήκες κινητών. Η αλήθεια είναι ότι η μόδα αυτή ξεπεράστηκε, αλλά μια ήσυχη μετατόπιση και παραλλαγή της γίνεται παρασκηνιακά.

Ένα κίνημα, όχι για την επανεισαγωγή της καθομιλουμένης στις ομάδες μας στο Whatsapp ή στα covers του iPhone, αλλά ένα μυστικό μάντρα που επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας κάθε μέρα. Συμβαίνει σε σένα όταν δίνεις την πιστωτική σου κάρτα σε έναν άλλο γύρο ποτών σε ένα απαγορευτικά ακριβό μπαρ ή όταν παραγγέλνεις νωχελικά φαγητό μετά από μια κουραστική μέρα με άδειο ψυγείο. Και φυσικά τις φορές που ανοίγεις την εφαρμογή για ταξί αντί να πας στον κοντινότερο σταθμό μετρό.

Αυτή η στάση που ονομάζεται «f*** it» και διαδίδεται παντού

Στο «Let’s Talk About…» της Oenone Forbat τέθηκε το εξής ερώτημα: «Ποιο είναι το νόημα να αποταμιεύεις εάν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις ένα ακίνητο τελικά; Όλα φαίνονται τόσο ακριβά τώρα.». Αυτό πυροδότησε μια δημοσκόπηση οπαδών, όπου το 71% των ανθρώπων είπε ότι αισθάνεται το ίδιο.

Κανείς δεν θέλει να κάθεται τρώγοντας μακαρόνια όλη μέρα, με την ελπίδα ότι μπορεί – ή όχι! – να εξοικονομήσει αρκετά για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου μια μέρα. Η ιδέα του να γίνεις ιδιοκτήτης σπιτιού ή να κάνεις έναν γάμο ή ακόμα και να είσαι σε θέση να αντέξεις οικονομικά μια οικογένεια, φαίνεται τόσο μακριά στο μέλλον, που είναι δύσκολο να κατανοήσεις πόσο θα κάνει τη διαφορά το να μην παραγγείλεις απόψε.

Φαίνεται ότι οι «μικρές απολαύσεις», όπως ένα ακόμα ποτήρι ροζέ είναι μια άμεση αντίδραση στο ότι δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά τις μεγάλες αγορές (για παράδειγμα, ένα σπίτι.) Αυτή τη στιγμή, οι τιμές ενοικίων στην Ελλάδα, από το 2018 έως και το 2022, έχουν αυξηθεί 37,2% έως και 42,1%  και οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξάνονται σημαντικά. Πρόσθεσε σε αυτό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την τρέχουσα κυβέρνηση και ότι οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κρίση κόστους ζωής πρόκειται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.

Ναι, μπορεί να νιώθεις απερίσκεπτο να «ικανοποιείς τον εαυτό σου» καθώς η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, αλλά πρέπει επίσης να χαρείς τον εαυτό σου ανάμεσα στο άγχος του τι συμβαίνει γύρω σου. Βέβαια αυτό θέλει μια δεύτερη σκέψη αφού όπου κι αν κοιτάξεις, η άνοδος του κόστους ζωής είναι ξεκάθαρη, ακόμα και όταν πρόκειται για έναν καφέ και ένα σάντουιτς.

Επομένως, πρόκειται για τη λήψη των σωστών αποφάσεων για εσένα εκείνη τη στιγμή, με μια υποκείμενη σκέψη για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Ακριβώς επειδή πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι θέλουμε να πούμε «f*** it», δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε επίσης το καλύτερο δυνατό για να παραμείνουμε ασφαλής, κολυμπώντας αντίθετα στην παλίρροια, αντί να υποκύψουμε στο να πνιγούμε στις δικές μας ιδιοτροπίες.

Ίσως μερικές φορές ένα ζεστό σπιτικό δείπνο να είναι η σωστή επιλογή. Ίσως όμως να αξίζεις και ένα υπερτιμημένο δείπνο σε αυτό το εστιατόριο που θες τόσο να πας.