Για τους εργοδότες, η πολιτική δημοσιοποίησης των μισθών είναι περίπλοκη. Ενώ η αμοιβή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς –αν όχι ο πιο σημαντικός- παράγοντες για το αν ένας υποψήφιος θα δεχθεί μία δουλειά ή αν θα κάνει αίτηση γι’αυτή, για τους εργοδότες είναι ακόμα ταμπού. Ή στρατηγική.

 Όταν κάνεις την έρευνα σου στην αγορά εργασίας, συνήθως στη θέση του μισθού υπάρχουν οι λέξεις : “ανάλογα με την εμπειρία” ή απλά “ανταγωνιστικές αποδοχές”.

Γιατί οι εταιρείες δεν αναφέρουν απλώς τους μισθούς εκ των προτέρων;

«Σε παραδοσιακά εταιρικά περιβάλλοντα, ο μισθός είναι συχνά κρυμμένος επειδή είναι ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού και οι εργοδότες προσπαθούν να καταλάβουν τι μισθό παίρνει ο υποψήφιος τη δεδομένη στιγμή, τι περιμένει ο υποψήφιος από την εταιρεία και τι είναι διατεθειμένη να πληρώσει ο εργοδότης», εξηγεί ο Tom Harmsworth, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ιδιοκτησίας τεχνολογίας WeMaintain, η οποία δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο το γεγονός πως ο μισθός συχνά αποκαλύπτεται προς το τέλος των συνεντεύξεων βλάπτει τους εργαζόμενους.

 Η γνώση του αναμενόμενου μισθού εκ των προτέρων επιτρέπει στον υποψήφιο να καταλάβει εάν μια δουλειά θα είναι οικονομικά βιώσιμη για τον υποψήφιο. Επίσης, απλοποιεί τις συνομιλίες αργότερα στη διαδικασία πρόσληψης.

Παρ ‘όλα αυτά, πολλοί εργοδότες εξακολουθούν να παραλείπουν τις οικονομικές λεπτομέρειες στις αγγελίες εργασίας, συχνά από φόβο ότι μπορεί να τους θέσει σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση ή να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στο υπάρχον προσωπικό.

Υπάρχει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα για τη διαφάνεια των μισθών και οφείλεται στο γεγονός ότι αν οι εταιρείες ανέφεραν εκ των προτέρων τις απολαβές για την εκάστοτε θέση εργασία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ευκολότερα υποψήφιους για τις θέσεις εργασίας τους.

Οι εργοδότες θέλουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για έναν υποψήφιο πριν αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με το μισθό. Συχνά, οι υποψήφιοι από μικρότερες πόλεις ικανοποιούνται με χαμηλότερο μισθό από κάποιον που ζει σε μια ακριβή μητροπολιτική πόλη, αν και μπορεί να έχουν τις ίδιες δεξιότητες.

Τι να κάνεις όταν ο μισθός δεν αναφέρεται σε μια αγγελία εργασίας

  1. Διαπραγματεύσου

Πολλοί υποψήφιοι όταν αναζητούν εργασία νιώθουν αμήχανα να διαπραγματευτούν το μισθό τους. Ανησυχούν για το πώς θα γίνει αντιληπτό το αίτημά τους και αν θα θεωρηθούν απαιτητικοί, άπληστοι ή απλά πως δεν αξίζουν να πάρουν τα χρήματα που ζητούν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για κανόνες ζήτησης και προσφοράς τίποτα δεν είναι παράλογο.

  1. Μάθε λεπτομέρειες για τη θέση εργασίας και την εταιρεία

Το να γνωρίζεις  ό, τι μπορείς για την εταιρεία και τον μέσο μισθό για τη δουλειά που κάνεις αίτηση είναι ζωτικής σημασίας. Με μια απλή αναζήτηση στο Google μπορείς εύκολα να βρεις πολλά από αυτά που θα ψάξεις.

Το Glassdoor προσφέρει κριτικές εταιρειών, εκθέσεις μισθών, κριτικές παροχών και πολλά άλλα για να βοηθήσει τους αναζητούντες εργασία να μάθουν για τους υποψήφιους εργοδότες

  1. Ζήτησε γραπτώς τα όσα θα πεις στη συνέντευξή σου

Μόλις διαπραγματευτείς έναν δίκαιο μισθό και αποδεχτείς μια θέση φρόντισε να λάβεις τον συμφωνημένο μισθό και τις παροχές εγγράφως. Κάτι τέτοιο θα εξαλείψει τυχόν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.