Ο φόρτος εργασίας δεν σου επιτρέπει να παραμένεις συχνά ψύχραιμη. Το να ελέγχεις το στρες σου και να μην αφήνεις να σε επηρεάζει, είναι προσόν. Και ιδιαίτερα πολύτιμο. Πώς όμως μπορείς να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο τη στιγμή που τηλέφωνα χτυπούν και μία στοίβα email περιμένουν να απαντηθούν;

Τα παρακάτω hacks θα σε βοηθήσουν. Πάρε τον έλεγχο του στρες σου και να μπορέσεις να λειτουργήσεις πιο ομαλά στην καθημερινότητα σου:

1. Εκμεταλλεύσου το διάλειμμα σου στη δουλειά για ένα σύντομο μάθημα

Δεν χρειάζεται να λείψεις μία ώρα από το γραφείο για να ηρεμήσεις. Μερικές φορές ακόμη και 10-15 λεπτά ποιοτικής χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν. Παρακολούθησε ένα σύντομο online σεμινάριο, κάνε ένα γρήγορο pilates workout.

Το μυαλό σου και το σώμα σου θα ενεργοποιηθούν άμεσα, επιστρέφοντας έτσι με όρεξη στη δουλειά.

2. Φτιάξε ένα πλάνο και τήρησε το

Αν ξεκινήσεις φτιάχνοντας ένα πλάνο που σε εξυπηρετεί, θα δεις πως θα έχεις την επιθυμία να το τηρείς. Οργάνωσε την ημέρα σου/ εβδομάδα σου με τα tasks που έχεις να κάνεις ανά προτεραιότητα. Θα παρατηρήσεις πως η αναβλητικότητα θα μειώνεται και δεν θα σε κατακλύζουν όσα έχεις να κάνεις.

3. Οργάνωσε το χώρο σου

Ένα καλό decluttering σίγουρα έχει αποτελέσματα. Ένα τακτοποιημένο γραφείο συνεπάγεται ένα τακτοποιημένο μυαλό. Η ακαταστασία -ακόμη κι αν θεωρείς πως είσαι φαν της- δεν βοηθά τη σκέψη σου. Όταν ο χώρος σου είναι ξεκάθαρος και τακτοποιημένος, νιώθεις πιο σίγουρη και έτοιμη για αυτά που έχεις να κάνεις.

Όταν διαχειρίζεσαι το χώρο σου, διαχειρίζεσαι και όσα έχεις να κάνεις.

4. Πάρε καθαρό αέρα

Πόσες φορές πέρασες το διάλειμμα σου στο γραφείο σου; Εκεί δηλαδή που πέρασες και την υπόλοιπη ημέρα εργασίας σου. Κάνε μία αλλαγή και βγες στο πάρκο. Βάλε στα ακουστικά σου την αγαπημένη σου μουσική και απόλαυσε το χρόνο που έχεις για break.

Μπορείς ακόμη και να εκμεταλλεύεσαι μικρές εξόδους για να “ξυπνάς” τις ενδορφίνες σου. Προθυμοποιήσου για να πάρεις καφέ για τους συνεργάτες σου, για παράδειγμα. Και μόνο λίγη κίνηση μέσα στη μέρα θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία σου και στη μείωση του στρες.

5. Μην ξεχνάς τις (εργασιακές) φιλίες

Όταν επικοινωνείς με δικούς σου ανθρώπους, απελευθερώνεται η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης η οποία καταπολεμά την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους. Ναι, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, ειδικά με ανθρώπους που αγαπάς/εκτιμάς. Δώσε επίσης ευκαιρία σε συνεργάτες σου. Μπορεί να αναπτύξεις πολύ δυνατές φιλίες και μέσα από τη δουλειά.

6. Μουσική – journaling – χόμπι

Το στρες μπορεί να μειωθεί αυτόματα βάζοντας σε λειτουργία τα παραπάνω. Η μουσική έχει ευεργετικές ιδιότητες όπως ακριβώς και το journaling. Η καταγραφή ιδεών, στόχων, ονείρων σε γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Όπως επίσης και τα χόμπι σου.

Μην τα αποκόβεις από την καθημερινότητα σου μόνο και μόνο επειδή δουλεύεις. Βρες το χρόνο να χωρέσεις κάποια από αυτά που “αδειάζουν” το μυαλό σου και γεμίζουν τις μπαταρίες σου.