Το μεσημέρι της Τρίτης αναρωτήθηκα που ξοδεύουμε πια, αυτά τα λίγα ή για άλλους λίγα περισσότερα, χρήματα που έχουμε. Έθεσα το ερώτημα με ένα status στο facebook και μόλις οι απαντήσεις έγιναν εκατό, τα συμμάζεψα, τα έκανα κατηγορίες και σου τα παρουσιάζω παρακάτω.

Στο τέλος του άρθρου κατέληξα σε ένα πολύ ευχάριστο συμπέρασμα, ούτε ένας στους εκατό δεν ανέφερε τα τσιγάρα.

Δες που πάνε τα χρήματα μας το 2017, σύμφωνα με τις απαντήσεις σε ένα απλό, μεσημεριάτικο ερώτημα:

Φόροι, λογαριασμοί και κάρτες: ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΔΕΗ και άλλα ακρωνύμια είναι στο top 3 των εξόδων ενός τυπικού Έλληνα, όπως φαίνεται από την ”έρευνα” μου.

Φαγητά, ποτά και διασκέδαση: Καθώς συνεχίζουμε να ζούμε, μπορούμε να κρίνουμε -ευτυχώς- χρήσιμη και τη διασκέδαση μας. Ή πίνουμε για να ξεχάσουμε. Η Ζηνοβία για παράδειγμα σπαταλάει τα χρήματα της στα escape rooms, η Βίκυ και ο Δομίνικος στα delivery και η Μαργαρίτα στα εστιατόρια. Και είναι και αυτοί που θέλουν πολλά αναψυκτικά μέσα στη μέρα.

Γιατροί: Ψυχολόγοι, ψυχίατροι και δερματολόγοι ήταν από τις πιο συχνές απαντήσεις. Μαντεύουμε πρόχειρα πρόχειρα ότι αυτό το έξοδο προκύπτει από την ανισορροπία των πρώτων δύο ειδών εξόδων. Ο δερματολόγος από την άλλη, ίσως είναι πάντα το κάτι παραπάνω που κάνουμε για νιώσουμε καλύτερα.

Super market και φαγητό που τελικά πετάμε: Η Κατερίνα και η Νάντια απάντησαν ότι σπαταλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στις αγορές στο super market για ψώνια της οικογένειας. Η Σταυρούλα θυμήθηκε ότι ”πετάει” τα λεφτά της στις μεγάλες ποσότητες φαγητού που προετοιμάζει και στο τέλος δεν καταφέρνει να καταναλώσει. ”Δεν τρώμε το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, δεν έχουμε μάθει να δημιουργούμε νέα πιάτα από όσα έμειναν από το μεσημεριανό” σχολιάζει.

Συνδρομές και πληρωμένα μαθήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ: Γυμναστήρια και σύλλογοι που δε θυμάσαι που βρίσκονται. Πολλοί από εμάς είναι εκείνοι που γράφονται κάθε Σεπτέμβριο στο γυμναστήριο για να πάνε μερικές φορές τον Μάρτιο. Αυτό ισχύει και για την Νικολέτα και τον Πέτρο.

Θέρμανση και ψύξη: Γιατί χρειαζόμαστε ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Γιατί το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η ηλεκτροδότηση είναι οι πιο συνηθισμένες και ακριβές πηγές. Ήταν περίπου 20 οι σχετικές απαντήσεις.

Βενζίνη, διόδια, έξοδα αυτοκινήτου, taxi: Οι μετακινήσεις που δεν περιλαμβάνουν τα αγαπημένα μας ΜΜΜ είναι πολυέξοδες και πιθανόν καθημερινές με την βενζίνη να είναι πρώτη σε απαντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Νίκος, ο Γιώργος και η Δέσποινα χρησιμοποιούν ταξί σχεδόν καθημερινά.

Τυχερά παιχνίδια: Γιατί το Τζόκερ έχει  κάθε εβδομάδα Τζακ ποτ και γιατί κάποιοι είναι αληθινά αισιόδοξοι. ‘Οπως η Αφροδίτη.

Παιχνίδια για παιδιά και κατοικίδια: Η Ειρήνη ξοδεύει χρήματα στην Playmobil, ο Νίκος σε LEGO, η Βανίτα και η Δάφνη σε παιχνίδια για τους σκύλους τους.

Καλλυντικά: Γυναικεία απάντηση και σπατάλη, που για παράδειγμα στοιχίζει στην Κατερίνα περίπου 150€ τον μήνα.

Εμφιαλωμένα νερά: Ήταν μόνο μια απάντηση, αυτή της Δήμητρας αλλά ήταν χρήσιμη αφού υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό καθημερινά.

Σινεμά, συνδρομητικά κανάλια και βιβλία: Οι μικρές πολυτέλειες της ζωής.

Ταξίδια: Για μια στιγμή τρόμαξα ότι δεν θα το αναφέρει κανείς αλλά ευτυχώς η Μαρία και ο Γιώργος το έβαλαν πρώτο στη λίστα τους.

Gadgets: Φωτογραφικές μηχανές, φακοί, υπολογιστές, κινητά και άλλα, όπως ο Νίκος και ο Πέτρος.

Συναυλίες: Ένας καλός λόγος στις αρχές του καλοκαιριού για να τρομάξεις ότι μπορεί να χάσεις τις διακοπές σου εξαιτίας τους. Ο Διονύσης εξηγεί ότι ξοδεύει περίπου 400 ευρώ τον χρόνο σε συναυλίες.

Σοκολάτες, δρακουλίνια, υφάσματα, γλάστρες, εκπαίδευση, περιοδικά: Χρειαζόμουν αυτές τις απαντήσεις γιατί κάπως πρέπει να ζήσουν τα περίπτερα αλλά και γιατί κάπως πρέπει να δικαιολογήσω ότι οι φίλοι μου είναι μορφωμένοι.

Διαμάντια και κοσμήματα: Δεν το απάντησε κανείς αλλά ήθελα τόσο πολύ να το βάλω.

Τους ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.