Η ζωή είναι συχνά απρόβλεπτη και γεμάτη προκλήσεις. Μοιάζει με μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, γεμάτη όμορφες εικόνες, αλλά και κρίσιμες στιγμές. Μια μέρα μπορεί να σε βρει να πετάς στα σύννεφα και μια άλλη να κολυμπάς σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Οι δυσκολίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να σε παίρνουν από κάτω. Προετοιμάσου κατάλληλα, προπόνησε τον εαυτό σου, ώστε να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ό,τι κι αν έρθει.

Πώς; Το Your Coffee Break συγκέντρωσε δέκα στρατηγικές, που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για όλα και να δημιουργήσεις τελικά μια συναρπαστική διαδρομή.

#1. Η δύναμη της θετικής σκέψης

Ο Κοέλιο έγραψε κάποτε μια φράση, που ήταν γραφτό να προκαλέσει αιώνια έριδα ανάμεσα σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους: «Όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις». Όσο γραφικό κι αν ακούγεται, σου προτείνω να το δοκιμάσεις. Εάν πραγματικά πιστέψεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις ό,τι κι αν έρθει και αντιμετωπίσεις κάθε πρόκληση με αυτή τη στάση ζωής, είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρεις. Κι όχι απαραίτητα επειδή θα συνωμοτήσει το σύμπαν, αλλά επειδή η θετικότητα με την οποία αντιμετωπίζεις τα εμπόδια θα σου χαρίσει τεράστια ώθηση και δύναμη ψυχής, ώστε να τα ξεπεράσεις.

Οικοδόμησε έναν τρόπο σκέψης και αντίδρασης, έτοιμο να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε περίστασης. Καλλιέργησε τη δυνατότητα να αντιδράς με ψυχραιμία σε κάθε απαίτηση και να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα. Έτσι, κάνεις μια συνειδητή επιλογή: Δεν θα επιτρέψεις σε τίποτα να σε πτοήσει και θα αντιμετωπίσεις τα πάντα με θάρρος και αποφασιστικότητα! Θετική σκέψη λοιπόν. Πίστεψέ με, κάνει τη διαφορά.

#2. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Ο καθορισμός εφικτών στόχων είναι το κλειδί για την επίτευξη των μεγάλων φιλοδοξιών στη ζωή. Σκέψου που θέλεις να φτάσεις, ποιος είναι ο προορισμός σου και χώρισε αυτή τη μακρά, απαιτητική διαδρομή σε μικρότερα, επιτεύξιμα βήματα. Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία μέρα, γι’ αυτό μην αντιμετωπίζεις τους μεγάλους στόχους ως κάτι που θα δεις να γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, γιατί θα απογοητευθείς.

Αντίθετα, εστίασε στις μικρές, καθημερινές νίκες, που σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του μεγάλου οράματος. Αυτοί οι μικροί θρίαμβοι θα λειτουργήσουν ως κινητήριος δύναμη για να συνεχίσεις, ειδικά τις δύσκολες μέρες, θυμίζοντάς σου ότι δεν πρέπει να τα παρατάς. Μείνε πιστ@ στο στόχο και τη διαδρομή σου και σιγά σιγά θα βλέπεις τα όνειρά σου να παίρνουν σάρκα και οστά.

#3. Αγκάλιασε κάθε ευκαιρία για μάθηση

Η γνώση είναι δύναμη. Το να μαθαίνεις διαρκώς καινούρια πράγματα διευρύνει τους ορίζοντές σου και σε προετοιμάζει να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικότερα ό,τι προκύψει. Η συνεχής μάθηση είναι σαν να αναβαθμίζεις το εσωτερικό σου λογισμικό, διευκολύνει την προσαρμογή σου σε νέες καταστάσεις. Διάβασε βιβλία, άκου podcasts, αναζήτησε πληροφορίες για θέματα που σε ενδιαφέρουν, βγες έξω στον κόσμο και άντλησε όλη την πληροφορία που έχει να σου προσφέρει. Όσα περισσότερα μαθαίνεις, τόσο καλύτερα εξοπλίζεσαι. Ξεκίνα, λοιπόν, αυτό το ατελείωτο ταξίδι μάθησης!

#4. Δημιούργησε ένα δίχτυ ασφαλείας

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ανοιχτοί στις προκλήσεις, αλλά και κατάλληλα προετοιμασμένοι. Προσπαθούν για το καλύτερο, αλλά είναι έτοιμοι για το χειρότερο. Ένα δίχτυ ασφαλείας θα σου προσφέρει την ηρεμία και αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, χωρίς να φοβάσαι τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά. Αυτό το δίχτυ ασφαλείας έχει πολλές όψεις. Μπορεί να είναι οικονομικό ή συναισθηματικό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό, ώστε να σε υποστηρίξει στα δύσκολα, αλλά και αρκετά ευέλικτο, ώστε να μη σε αποκλείει από τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στη διαδρομή σου. Ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

#5. Δώσε προσοχή στην υγεία σου

Είναι μάλλον περιττό να σου πω ότι το βασικότερο αγαθό που έχεις στις αποσκευές σου είναι η υγεία. Είναι σημαντικό να φροντίζεις το σώμα και την ψυχή σου καθημερινά, μέσα από τις επιλογές που κάνεις. Η ηλικία δεν έχει σημασία. Επίλεξε να τρέφεσαι υγιεινά και να ασκείσαι τακτικά, μην παραλείπεις τις εξετάσεις ρουτίνας και τις επισκέψεις στους ειδικούς, όταν αισθάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά.

Φρόντισε να ξεκουράζεσαι, να αποφορτίζεις τον εαυτό σου από το καθημερινό άγχος και να γεμίζεις τη ζωή σου με όσα σου προσφέρουν χαρά. Επιτυγχάνοντας εσωτερική γαλήνη και εξωτερική δύναμη, διασφαλίζεις τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχεις ό,τι κι αν βάλεις στόχο.

#6. Χτίσε ισχυρές σχέσεις

Κανένας δε μπορεί να ζήσει μόνος του σε αυτή τη ζωή. Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον, όπως είπε και ο Αριστοτέλης. Όλοι έχουμε ανάγκη τους άλλους. Μας αρέσει να ενώνουμε τους κόσμους μας και να μοιραζόμαστε τις ζωές μας. Κι αυτό δεν είναι αδυναμία. Η καλλιέργεια ισχυρών σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα, η αίσθηση του ανήκειν, παρέχει ανεκτίμητα συστήματα υποστήριξης και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια και ανθεκτικότητα ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές. Δώσε σημασία στους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, αφιέρωσέ τους χρόνο και ενέργεια, χτίσε σχέσεις αληθινές, βαθιές, ουσιαστικές.

Έτσι, θα δημιουργήσεις ένα ζωντανό καταφύγιο, μέσα στο οποίο θα μπορείς να «κρύβεσαι» στις μπόρες, αλλά και να λάμπεις στις φωτεινές ημέρες. Και το κυριότερο: Θα μοιραστείς αγάπη, το πιο δυνατό συναίσθημα της ζωής.

#7. Αποδέξου την αλλαγή

Οι περισσότεροι νιώθουμε άβολα με την αλλαγή, ακόμη κι αν η πραγματικότητά μας δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Έχει μια ασφάλεια να γνωρίζεις το έδαφος στο οποίο πατάς. Η αλλαγή είναι σαν να σου σβήνουν το φως. Πρέπει να κάνεις βήματα μπροστά, χωρίς να βλέπεις με σιγουριά προς τα πού βαδίζεις. Αλλά μιας και δεν έχω γνωρίσει κανέναν που η ζωή του να ήταν πραγματικά ιδανική, σε συμβουλεύω να κάνεις το βήμα, κι ας μοιάζει τολμηρό.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να κάνεις μερικά λάθη, να μάθεις από αυτά και να προχωρήσεις πιο δυνατ@. Μπορεί, όμως, να σου συμβεί και το καλύτερο: Να ανοίξεις μια πόρτα που θα σε φέρει πιο κοντά στους στόχους και τα όνειρά σου. Και σε διαβεβαιώ: Το συναίσθημα που νιώθεις όταν συμβαίνει αυτό είναι ανεκτίμητο.

#8. Η αρετή της ευγνωμοσύνης

Μπορεί να σου φανώ γραφική, αλλά κυριολεκτικά πρέπει να είσαι ευγνώμων που ανοίγεις τα μάτια σου κάθε πρωί. Κοίτα τι συμβαίνει γύρω σου: Καταστροφές, φτώχεια, δυστυχία παντού. Δεν σημαίνει ότι εκείνο το αυτοκίνητο που θέλεις να αγοράσεις ή εκείνο το ταξίδι ζωής που θέλεις να κάνεις δεν είναι σημαντικό. Φρόντισε, όμως, στο μεταξύ να εκτιμάς καθημερινά όλα όσα έχεις. Εστίασε σε όσα έχεις ήδη κατακτήσει και όχι σε αυτά που σου λείπουν.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δίνοντας σημασία στα μικρά, καθημερινά πράγματα, θα μάθεις να είσαι ευτυχισμέν@ διαρκώς και όχι μόνο όταν πετυχαίνεις έναν δύσκολο στόχο. Η ευγνωμοσύνη είναι στάση ζωής και θα γεμίσει τις ημέρες σου με χαρά και αρμονία.

#9. Κάνε οικονομικό σχεδιασμό

Καλώς ή κακώς, η σημερινή πραγματικότητα περιγράφεται από το ρητό «Τα λεφτά κάνουν τον κόσμο να γυρίζει». Ας είμαστε ειλικρινείς: Ναι, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά και ουσιαστικά πράγματα στον κόσμο, όμως η φράση «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία» δεν ευσταθεί απόλυτα. Ένας συνετός οικονομικός σχεδιασμός μπορεί να σου χαρίσει όχι μόνο επάρκεια χρημάτων, αλλά και τη δυνατότητα να αισθάνεσαι ασφαλής, αλλά και ικαν@ να πραγματοποιήσεις ό,τι κι αν βάλεις στο μυαλό σου.

Αρκετά από τα ωραία πράγματα στη ζωή κοστίζουν. Όχι απαραίτητα πολύ, αλλά κοστίζουν. Κι όσο πιο καλό χειρισμό κάνεις, τόσες περισσότερες εμπειρίες θα μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Δες το σαν επένδυση ζωής. Όσο συναρπαστικό και περιπετειώδες κι αν φαίνεται να ζεις τη ζωή σου στα άκρα, στο τέλος της ημέρας, αναζητάς την άνεση και την ασφάλεια. Φρόντισε, λοιπόν, να την έχεις εξασφαλίσει πριν ξεκινήσεις την περιπέτεια.

#10. Να έχεις πάντα ένα plan Β

«Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», λέει ο σοφός λαός και έχει απόλυτο δίκιο. Για κάθε κίνηση που κάνεις, είναι σημαντικό να έχεις προετοιμάσει ένα εφεδρικό σχέδιο. Όχι επειδή σκέφτεσαι απαισιόδοξα και πιστεύεις ότι θα αποτύχεις, αλλά επειδή θέλεις να παραμείνεις προσηλωμέν@ στο στόχο σου και σχεδιάζεις διαφορετικούς δρόμους, ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα τον φτάσεις.

Ένα εναλλακτικό σχέδιο σου δίνει την ελευθερία να αναλάβεις μετρήσιμα ρίσκα, χωρίς να ανησυχείς πως όλα θα γκρεμιστούν αν κάτι πάει στραβά. Κράτα τις επιλογές σου ανοιχτές και προσάρμοσε τα σχέδιά σου αν χρειαστεί. Η επιτυχία έγκειται στο να μπορείς να ελίσσεσαι και όχι απλώς να επιβιώνεις.

Η ζωή είναι η πιο όμορφη περιπέτεια. Και να θυμάσαι: Καλό είναι κοιτάζεις προς την κορυφή, αλλά μην ξεχνάς να απολαμβάνεις το ενδιάμεσο διάστημα.