Έχεις ακούσει ποτέ για το κάρμα που δεν συγχωρεί; Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη δική μου περίπτωση. Μόνο που αυτή τη φορά μου έδωσε ένα πολύ σπουδαίο μάθημα και μάλιστα από εκείνα που δεν τα ξεχνάς. Πάει καιρός από τότε αλλά αξίζει να σου αναφέρω.

Πρόκειται για μια χρονιά γεμάτη άγχη και ανασφάλειες. Για μια εποχή εγκλωβισμένη στο φόβο και την αγωνία για την επίτευξη όλων των στόχων μου. Όπου στόχος, συμπλήρωσε με μια τεράστια λίστα επιθυμιών που κάποτε ο εαυτός μου θέλησε να δοκιμάσει και να πετύχει.

Τελικά πέτυχα κι ας πέρασα σχεδόν με βάση σε πολλά. Τελικά πέτυχα και ενώ πολλοί μου είπαν ΄΄μπράβο΄΄, και ενώ άργησα να το πω και εγώ στον εαυτό μου, το είπα. Όταν το ένιωσα όμως. Όταν η επιμέλεια μου αποφάσισε διά μαγείας να ξεκουραστεί για λίγο και αφού δοκίμασε κάθε λογής προσωπείο, κάθε συναίσθημα και κάθε γνώση, έγινε τελικά ατημέλητη. Τις ώρες όμως που εγώ το επέλεγα και το ζητούσα. Τις ώρες που πλέον στα αλήθεια το θέλω εγώ.

Το ανέμελο είναι αληθινό

Το ανέμελο όχι μόνο είναι αληθινό, ελκυστικό και ελπιδοφόρο αλλά ξέρει να μην ξεχνάει να ζει τη στιγμή. Η επιμέλεια γνωρίζει πολύ καλά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, αλλά η ατημέλητη όψη μας κρυφοκοιτάει πάντα στη γωνία για να μας πει: «Σου την έφερα και σήμερα». Γιατί εκείνη ξέρει και από την καλή και από την ανάποδη πως η ανασφάλεια βρίσκεται παντού στη ζωή μας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν πως βρίσκεται γύρω μας, είτε την αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Ανασφάλεια μπορεί να είναι λοιπόν και μια ατημέλητη προσπάθεια να είσαι ο εαυτός σου. Και τι έχεις να χάσεις; Στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα τίποτα, αντιθέτως μόνο να κερδίσεις θα έλεγα.

Η τάση μιας επιμελώς ατημέλητης στάσης ζωής, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο καταφέρνει να αψηφά όλους τους κώδικες συμπεριφοράς αλλά και επικοινωνίας. Όλα τα πρέπει και όλα τα μη. Για μένα είναι κάτι παραπάνω από τρόπος ζωής. Πες το καλύτερα ένα είδος τέχνης από εκείνα που μπαίνεις να δεις, να ανακαλύψεις και τελικά να μαγευτείς, μια για πάντα.

Για να είμαστε ειλικρινείς είναι όντως τέχνη το να μπορεί κανείς να παρουσιάζει τον εαυτό του επιτυχημένα χωρίς να χρειάζεται να αντιγράψει ανθρώπους και συμπεριφορές. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που συνεχίζουν να προσπαθούν με το να σπαταλούν περισσότερο χρόνο από όσο θα χρειαζόταν συνήθως για να σιγουρευτούν πως η καλά ‘καμουφλαρισμένη’ εικόνα τους θα είναι τόσο επιτυχημένη όσο το θέλουν.

Κρατούν τη μακροχρόνια αυτή προετοιμασία για τον εαυτό τους, σαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό απλά και μόνο για να καταφέρουν να πείσουν τους γύρω πως ό,τι κι αν λένε, αυτοί αδιαφορούν για την εικόνα τους.

Και η φυσική ατημέλητη όψη τους τελικά καταφέρνει να συνυπάρχει με το πραγματικό ‘εγώ’ τους, εκτός κι αν σκοντάφτουν στη προετοιμασία τους. Εκτός κι αν δυσκολεύονται να είναι στην ‘ώρα’ τους.

Ένας επιμελής χαρακτήρας έχει συνήθως υψηλή ενσυναίσθηση

Μη μου αρνηθείς πως ένας άνθρωπος που είναι σωστός στα ραντεβού και στις υποχρεώσεις του συνήθως είναι και τυπικός με τους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν. Και όχι μόνο. Οι άνθρωποι που έχουν πρόγραμμα αλλά και οργάνωση ξέρουν συνήθως από πρώτο χέρι πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η μέρα τους αν όλα πάνε κατά γράμμα.

Το αστείο είναι πως αυτό πολλές φορές στέκεται εμπόδιο στην ανέμελη εκδοχή τους και είναι αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να γίνουν επιτυχημένοι για την επιμελώς ατημέλητη εικόνα και συμπεριφορά τους. Όπως και να ‘χει, δεν θα αρνηθούμε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι άξιοι θαυμασμού κι αν μια λέξη φωνάζει η εικόνα τους τότε αυτή η λέξη είναι «έρωτας».

Ναι πολύ καλά διάβασες. Είναι οι ίδιοι που ενώ μόλις έχουν σηκωθεί από το κρεβάτι, έχουν ελέγξει από βραδύς τι θα ακολουθήσει μέσα στην ημέρα τους. Το ατημέλητο λουκ τους μοιάζει οκ και ενώ αισθάνονται πως κάτι τους λείπει, βάζουν μια ξεχωριστή πινελιά στην εμφάνισή τους και στη διάθεση τους και αμέσως ντύνονται με τον τίτλο «ερωτεύσιμοι». Είτε ερωτεύσιμοι χαρακτήρες, είτε ερωτεύσιμοι εραστές, όπως το μεταφράζει ο καθένας μας.

Αυτή η στάση ζωής λοιπόν, μπορεί να συνδυαστεί όμορφα με την ενσυναίσθηση των πραγμάτων. Αφού ξέρουν να βλέπουν πέρα από τα προφανή. Και αυτός ο ελκυστικός τρόπος ζωής ανήκει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να συνυπάρχουν με το σύνολο και παράλληλα να ξεχωρίζουν. Είναι αυτοί που αν ακόμη δεν τους βλέπεις τριγύρω σου αλλά και στον εαυτό σου, επιλέγουν να ζουν μια πιο ξέγνοιαστη και πιο απλή καθημερινότητα, η οποία μπορεί να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και από όλων των υπολοίπων.

Να τιμάς το ταξίδι και όχι τον προορισμό

Γιατί ταξίδι τελικά είναι ο άνθρωπος. Γιατί ένα ταξίδι από μόνο του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Εκείνος που είδε την αλήθεια του πολλές φορές κατάματα, δεν φοβήθηκε να την αγγίξει, να την ακούσει και τελικά να της μιλήσει.

Αφέσου, λοιπόν.

Γίνε ένα πρόσωπο θαυμασμού για όλα αυτά που είσαι και όχι για όλα αυτά που κάποιοι άλλοι ή κάποιος άλλος θέλει να σε πείσει πως είσαι. Αφέσου στην απλότητα και στην ενσυναίσθηση των πραγμάτων και μη φοβάσαι να ξεχωρίσεις.

Εξάλλου η ‘μόδα’, οι τάσεις και ο καθωσπρεπισμός έρχονται, φεύγουν και ξανά έρχονται όποτε το θέλουν, εσύ όμως ήρθες για να μείνεις. Εσύ δεν είσαι σαν τους ‘άλλους’, δε νομίζεις; Εσύ δεν έχεις χρόνο για χάσιμο, αν δεν αφήσεις πρώτα το δικό σου αποτύπωμα.

Κάνε το λοιπόν για όλους αυτούς που διστάζουν, μα πιο πολύ για σένα.