Αν σε έχει ξυπνήσει κάποιος που ροχαλίζει, κάνει ανήσυχο ύπνο, στριφογυρίζει, κλέβει την κουβέρτα, δεν είστε μόνοι και οι ειδικοί λένε ότι αυτό οδηγεί ορισμένα ζευγάρια να επιλέγουν ξεχωριστά κρεβάτια για να έχουν τελικά έναν ξεκούραστο ύπνο.

Σύμφωνα με μελέτη της American Academy of Sleep Medicine, περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών κοιμούνται χωριστά, τουλάχιστον τις περισσότερες βραδιές, και αυτό μπορεί να σημαίνει καλύτερη ξεκούραση και, ως εκ τούτου, μια πιο αρμονική σχέση.

«Το να δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο μας ως ζευγάρι και να τον κάνουμε πραγματικά στόχο σχέσης είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε», δήλωσε η ερευνήτρια ύπνου Wendy Troxel στο Global News, συμπληρώνοντας ότι η σωστή ξεκούραση αυξάνει την ενσυναίσθηση, την υπομονή και άλλες ιδιότητες που είναι βασικές για μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

Μερικά ζευγάρια μπορεί να πιστεύουν ότι ο ύπνος χωριστά σημαίνει ότι δεν θέλουν να είναι κοντά στον σύντροφό τους ή ίσως δεν έχουν οικειότητα στη σχέση. Αλλά ο ψυχολόγος Syras Derksen αναφέρει ότι είναι σημαντικό να προσδιοριστεί γιατί ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί να θέλουν τον δικό τους χώρο και δεν είναι πάντα κακό. “Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα ζευγάρια κοιμούνται χωριστά είναι απλώς ότι θέλουν καλύτερο ύπνο κι αυτό δεν υποδηλώνει κάποιο άλλο πρόβλημα στη σχέση.” 

«Νομίζω ότι τις περισσότερες φορές, αν τα ζευγάρια κοιμούνται χωριστά, ξέρετε, κοιμούνται καλύτερα. Συνήθως, είναι καλό για τον ύπνο να κοιμάστε μόνοι…. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν μόνοι τους, αλλά για πολλούς είναι καλύτερο από άποψη της ποιότητας».

Ωστόσο, το κόστος που πληρώνουν οι άνθρωποι για μια καλή βραδινή ξεκούραση μπορεί να είναι η απώλεια οικειότητας με τον σύντροφό τους, κάτι που ο Derksen είπε ότι μπορεί να είναι ένας αγώνας για κάποιους. «Πολλά ζευγάρια μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που τους λείπει είναι η αγκαλιά” είπε.

Καταλήγοντας, δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλλον η ισορροπία υπάρχει στην απάντηση που δίνει κάθε ζευγάρι στο “Θέλω πραγματικά να κοιμηθώ ή θέλω πραγματικά να νιώσω πιο οικεία με τον σύντροφό μου;”