Σε έναν κόσμο γεμάτο με αντικρουόμενες διατροφικές τάσεις και άκαμπτους κανόνες σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε, πολλές γυναίκες έχουν στραφεί στη διαισθητική διατροφή ως διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των διατροφικών τους συνηθειών.

Αλλά υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι η διαισθητική κατανάλωση σημαίνει να αγνοείς όλες τις διατροφικές συμβουλές και να τρως «ό,τι θέλεις».

Δεν θέλεις να έχεις αυστηρούς κανόνες και δεν θέλεις να κάνεις δίαιτα γιο-γιο. Θέλεις επίσης να τρως υγιεινές τροφές που σε κάνουν να νιώθεις καταπληκτικά. Η ήπια διατροφή (Gentle Nutrition) είναι ίσως το κομμάτι που σου έλειπε. Αυτή η παραμελημένη αρχή σε ενθαρρύνει να απολαμβάνεις γεύματα που τροφοδοτούν το σώμα σου με τροφές που φέρνουν τόσο ευτυχία όσο και θρεπτικότητα.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα σχετικά με αυτήν τη «συμπονετική» προσέγγιση στο φαγητό και ανακάλυψε απλές στρατηγικές για να την εφαρμόσεις στη καθημερινότητα σου.

Τι είναι η ήπια διατροφή;

Η ήπια διατροφή είναι το τελευταίο βήμα του διαισθητικού πλαισίου διατροφής, το οποίο αναπτύχθηκε από την Evelyn Tribole, MS, RD, CEDRD-S και Elyse Resch, MS, RD, CED-s, συγγραφείς του Intuitive Eating: A Revolutionary Anti Diet Approach. Αυτό το τελευταίο βήμα προς την ελευθερία των τροφίμων ενθαρρύνει τα άτομα να κάνουν επιλογές τροφίμων με βάση έναν συνδυασμό διατροφικών γνώσεων και έμφυτων ενδείξεων του σώματός τους. Αντί να μικροδιαχειρίζεσαι τι τρως, η ήπια διατροφή λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες σου, όπως πίτσα με φίλους, μαζί με τις διατροφικές σου ανάγκες, όπως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό σου επιτρέπει να ζήσεις μια ζωή χωρίς περιορισμούς και επίσης σε βοηθά να νιώσεις καλύτερα. Με άλλα λόγια, ήπια διατροφή σημαίνει να αξιολογείς το πώς το φαγητό σε κάνει να νιώθεις και τι φαγητό θέλεις. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις μια σαλάτα με μια φέτα πίτσα για να πάρεις έναν συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και χαράς στο πιάτο σου.

Είναι η ήπια διατροφή κατάλληλη για εσένα;

Ενώ η ήπια διατροφή μπορεί να είναι μια μεταμορφωτική προσέγγιση για τη θρέψη του σώματός, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Πριν βουτήξεις σε αυτό το στυλ διατροφής, είναι σημαντικό να αισθάνεσαι σίγουρ@ για τις πρώτες εννέα αρχές της διαισθητικής διατροφής. Όπως είναι η απόρριψη της διατροφικής νοοτροπίας και η εντιμότητα της πείνας σου, το να γνωρίζεις δηλαδή ότι το φαγητό και η πείνα είναι καλά πράγματα που χρειάζεται το σώμα σου για να επιβιώσει και αξίζει να αισθανθείς ευχαρίστηση. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές δημιουργούν το πλαίσιο για να απεγκλωβιστείς από την κουλτούρα της διατροφής και να ακούσεις τις ανάγκες του σώματός σου. Η εκμάθηση αυτών των αρχών θα σε βοηθήσει να προσεγγίσεις την ήπια διατροφή μέσα από την αγάπη για τον εαυτό σου, τιμώντας την υγεία σου και τους γευστικούς σου κάλυκες. Σημείωση: Εάν έχεις ιστορικό κάποιας διατροφικής διαταραχής, συνιστάται να συνεργαστείς για την ήπια διατροφή με έναν εκπαιδευμένο ειδικό.

1. Πρόσθεσε, μην αφαιρείς, τρόφιμα

Η ομορφιά αυτής της διατροφής είναι ότι κανένα φαγητό δεν είναι απαγορευμένο και όλα τα τρόφιμα είναι ηθικά ισοδύναμα. Ωστόσο, πιθανότατα θα διαπιστώσεις ότι το να έχεις ένα κουτί μπισκότα στο πρωινό ή ένα σακουλάκι πατατάκια το απόγευμα δεν παρέχει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να νιώσεις καλύτερα όλη την ημέρα. Η διαιτολόγος Megan Hilbert συμβουλεύει να μην απορρίπτεις εντελώς ορισμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα πατατάκια. Ο περιορισμός ή η στέρηση των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή σε ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Αντίθετα, προτείνει να συνδυάζεις τροφές που θέλεις αλλά δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά, με πιο θρεπτικά συστατικά, όπως υγιή λίπη ή πρωτεΐνες, για να δημιουργήσεις ένα πιο ισορροπημένο και δυναμωτικό γεύμα.

2. Επίλεξε υγιεινά γεύματα που έχουν πραγματικά καλή γεύση

Είναι αυτονόητο ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση στο φαγητό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως επιδόρπια όλη την ημέρα. Ωστόσο, δεν σημαίνει επίσης ότι πρέπει να τρως συνέχεια άνοστα στήθη κοτόπουλου και λαχανικά χωρίς καρυκεύματα. Το κλειδί εδώ είναι να βρεις ισορροπία και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνεις αυτό είναι να ανακαλύψεις υγιεινά γεύματα που πραγματικά έχουν ωραία γεύση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της τυπικής σου σαλάτας με διάφορα dressing και κρουτόν.

Παρά την επισήμανση αυτών των τροφών από την κουλτούρα διατροφής ως «ανθυγιεινά», γεμίζεις το σώμα σου με εκπληκτικά θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει η σαλάτα μην τρως σαλάτα. Θα μπορούσες επίσης να προσθέσεις τα αγαπημένα σου λαχανικά και πρωτεΐνη σε μια τυρώδη κατσαρόλα με mac and cheese και να το μετατρέψεις σε ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο. Ακόμη μπορείς να φτιάξεις διαφορετικές εκδοχές των αγαπημένων σου πιάτων, πιο θρεπτικές αλλά εξίσου νόστιμες, όπως πίτσα με κρούστα κουνουπιδιού ή ζυμαρικά με ρεβίθια.

Η ήπια διατροφή δεν «συνταγογραφεί» μια ενιαία προσέγγιση για το φαγητό γιατί αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες υγείας και οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός είναι μοναδικές. Αντίθετα, σε ενθαρρύνει να εγκαταλείψεις τη διατροφική νοοτροπία, να παραλείψεις τη μέτρηση των θερμίδων και να πετάξεις τη ζυγαριά σου. Καταργώντας τους κανόνες διατροφής, θα είσαι καλύτερα σε θέση να λαμβάνεις αποφάσεις υγιεινής διατροφής με βάση τις ανάγκες και τα σήματα του σώματός σου.

3. Αξιοποίησε τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σου

Η διατροφική κουλτούρα υπονομεύει την εμπιστοσύνη των γυναικών στο σώμα τους, προωθώντας τη χρήση μέτρησης θερμίδων, παρακολούθησης και ζυγισμάτων των τροφίμων για τον προσδιορισμό του τι και πόσο θα φάνε. Ενώ αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένες γυναίκες, άλλες τα βρίσκουν εξαντλητικά και ακόμη και επιβλαβή. Λοιπόν, πώς ξέρεις πραγματικά πόσο να φας; Η ήπια διατροφή σε ενθαρρύνει να αξιοποιήσεις τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σου. Μερικές μέρες το σώμα σου μπορεί να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και, με τη σειρά του, θα αυξήσει την πείνα σου.

Τις υπόλοιπες μέρες, το σώμα μπορεί να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια, οπότε η όρεξή σου θα ακολουθήσει το σημάδια του. Ακολουθώντας αυτές τις ενδείξεις θα διασφαλίσεις ότι τροφοδοτείς το σώμα σου με την ποσότητα τροφής που είναι πραγματικά καλύτερη για εκείνο.

4. Εστίασε στην αυτοφροντίδα, όχι στον αυτοέλεγχο

Η ήπια διατροφή σε ενθαρρύνει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το φαγητό και να λάβεις αποφάσεις για το πώς να τροφοδοτήσεις το σώμα σου μέσω της αυτοφροντίδας και όχι του αυτοελέγχου. «Αν η άσκηση των διατροφικών αρχών γίνεται άκαμπτη και ο έλεγχος που ασκείς είναι αυτός που σε κάνει να νιώθεις καλά, είναι καιρός να το επαναξιολογήσεις γιατί δεν είναι αυτό η ουσία της ήπιας διατροφής», τονίζει διατροφολόγος και διαισθητική σύμβουλος διατροφής, Kara Lydon.

Σκέψου πώς σε κάνουν να νιώθεις οι διατροφικές σου συνήθειες. Εάν είναι άκαμπτες και νιώθεις ενοχές όταν παρεκκλίνεις από ορισμένους κανόνες ή διατροφικές οδηγίες, δεν κάνεις ήπια διατροφή.

Ωστόσο, εάν οι διατροφικές σου συνήθειες είναι ισορροπημένες, επιτρέπουν μια ποικιλία τροφών και σου φέρνουν χαρά αντί για ντροπή, είναι πιθανό να κάνεις τις σωστές επιλογές τροφίμων για το σώμα σου και τη συνολική σου υγεία.