Αν διαλέγαμε μία λέξη για να χαρακτηρίσουμε το σημερινό κόσμο, αυτή πιθανότατα θα ήταν κάποια σαν: «τρέλα» ή «χάος». Σε αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο των ασταμάτητων, αποπνικτικών ρυθμών, βρήκε έδαφος να γεννηθεί μια νέα βιομηχανία, αυτή που «εκμεταλλεύεται» και εμπορευματοποιεί την ανάγκη μας για λίγη ηρεμία και χαλάρωση.

Η περιστασιακή προσπάθειά μας να κατεβάσουμε ρυθμούς έχει μετατραπεί σε έναν διόλου ευκαταφρόνητο λογαριασμό. Η Giselle La Pompe-Moore, συγγραφέας του Take It In, ομιλήτρια και υπέρμαχος του slow living, απηχεί αυτό το συναίσθημα. «Αν οι πρακτικές ευεξίας υποτίθεται ότι μας βοηθούν να είμαστε καλά, δεν θα έπρεπε να αποτελούν μια επιπλέον πηγή άγχους και εξόδων», σημειώνει.

Η Pompe-Moore τονίζει ότι η πραγματική ευημερία υπάρχει στις μικρές, καθημερινές στιγμές που μας δίνουν χαρά. «Οι αθόρυβες χαρές είναι πάντα διαθέσιμες όταν επιβραδύνουμε αρκετά για να τις παρατηρήσουμε. Μπορεί να είναι το φωνητικό μήνυμα ενός φίλου που σε έκανε να κλαις από τα γέλια, ένα νόστιμο σάντουιτς με τόνο, το να βγάλεις το σουτιέν σου μετά από μια κουραστική μέρα ή να παρακολουθήσεις το ηλιοβασίλεμα από το μπαλκόνι σου. Αυτές οι μικρές στιγμές υπάρχουν για να σου υπενθυμίζουν την ομορφιά της ζωής».

Μια μελέτη του 2023 από το Sanctuary Spa αποκάλυψε ότι οι γυναίκες έχουν μόνο 17 λεπτά ατομικού χρόνου την ημέρα. Κάποιες δεν έχουν ούτε αυτόν και για τις περισσότερες, ο ελάχιστος αυτός χρόνος μοιάζει γελοία ανεπαρκής – είναι λιγότερος χρόνος κι απ’ ότι χρειάζεται κανείς για να παρακολουθήσει ένα επεισόδιο των «Friends». Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλές από εμάς νιώθουμε σαν να μετατρεπόμαστε σε ζόμπι. Η facialist Αναστασία Αχιλλέως εξηγεί: «Καταπίνουμε τη ζωή- λέμε ότι είμαστε καλά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Είμαστε τόσο αποσυνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, που δεν το συνειδητοποιούμε καν».

Η πανδημία έφερε, με τη σειρά της, μια άλλη μόδα. Μη έχοντας πρόσβαση στις καθιερωμένες μορφές αυτοφροντίδας, όπως τα σπα και τα κομμωτήρια, επήλθε μια άνοδος στην αγορά προϊόντων ομορφιάς που υπόσχονταν να μας παρέχουν την πολυπόθητη φροντίδα κατ’ οίκον. Ωστόσο, η Joanna Ellner, βραβευμένη συντάκτρια ομορφιάς και ειδικός στον βελονισμό, προειδοποιεί κατά της διαφημιστικής υπερβολής, επισημαίνοντας ότι ο όρος «αυτοφροντίδα» έχει εμπορευματοποιηθεί υπερβολικά, χάνοντας μεγάλο μέρος του αρχικού του νοήματος. «Η αυτοφροντίδα είναι πλέον συνώνυμη με τη φτηνή κουλτούρα ομορφιάς: μάσκες ματιών, hashtags και προσφορές δύο σε ένα, με τις περισσότερες από τις οποίες να είναι απλώς σπατάλες χρημάτων», λέει η Ellner. «Πέρα από αυτό, είναι εμποτισμένη με τις έννοιες της αυτοϊκανοποίησης και της υπερβολής. Το διαψεύδω απόλυτα αυτό».

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η αυτοφροντίδα, ή «yang-sheng», θεωρείται μια απαραίτητη καθημερινή πρακτική που ενισχύει τη μακροζωία. Η Ellner την περιγράφει ως «οποιαδήποτε καθημερινή πρακτική που απασχολεί τα χέρια και ηρεμεί το μυαλό, παραδοσιακά με τη μορφή αργών πρακτικών, όπως το τάι τσι, η κηπουρική ή η ζωγραφική». Πιστεύει ότι ακόμη και δυτικές πρακτικές όπως ένα μπάνιο, οι τελετουργίες περιποίησης του δέρματος και το μακιγιάζ μπορούν να θεωρηθούν μορφές yang-sheng. «Είναι μερικές από τις λίγες δραστηριότητες που έχουμε στη διάθεσή μας και οι οποίες αφαιρούν την ανάγκη για μια ψηφιακή οθόνη. Κι αυτό είναι κάτι που αξίζει να προστατεύσουμε».

Η Giselle La Pompe-Moore υπογραμμίζει πόσο εύκολο είναι να νιώθουμε καταβεβλημένοι και αποκομμένοι όταν έχουμε στη διάθεσή μας τόσο λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Τι μπορείς να κάνεις; Η ίδια προτείνει μια ευέλικτη προσέγγιση των πρακτικών διαλογισμού και ευεξίας. «Πέτα το βιβλίο με τους κανόνες. Δεν μπορείς να κάνεις λάθος στο διαλογισμό. Αν το πρόγραμμά σου σου επιτρέπει μόνο 2 λεπτά, τότε βάλε ένα χρονόμετρο, πάρε βαθιά εισπνοή, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «μέσα» στο μυαλό σου και στη συνέχεια, εκπνέοντας, επανάλαβε τη λέξη «έξω». Κάνε αυτό μέχρι να τελειώσει το χρονόμετρο. Μπορείς να το κάνεις ακόμη και στο κρεβάτι, φορώντας τις πιτζάμες σου».

Το βασικό είναι να καταφέρεις να ξεκλέψεις χρόνο για τον εαυτό σου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κλειστείς στο μπάνιο. Αναζήτησε συγκεκριμένες φόρμουλες και τελετουργίες που εξισορροπούν, ηρεμούν και αποκαθιστούν το σώμα, το δέρμα και το μυαλό σου.

Η life coach και μέντορας, Charlotte Silver προσφέρει πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσεις την ηρεμία σου σε στιγμές πιθανής υπερφόρτωσης:

Εστίασε στο παρόν

Συχνά δυσανασχετούμε όταν μας λένε να «επιβραδύνουμε», ειδικά όταν προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα στις πολυάσχολες ζωές μας κι έχουμε τόσες υποχρεώσεις να φέρουμε εις πέρας. Η Silver συμβουλεύει: «Το παρελθόν είναι παρελθόν, έχει φύγει. Το μέλλον είναι άγνωστο. Φέρε τον εαυτό σου στην παρούσα στιγμή, γιατί αυτό είναι το μόνο που έχουμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συνθήκες ή τις σκέψεις μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδρασή μας στην παρούσα στιγμή, επηρεάζοντας τον τρόπο που ενεργούμε, αισθανόμαστε και είμαστε».

Διατήρησε την περιέργειά σου

Αναγνώρισε ότι ο καθένας έχει μια μοναδική προοπτική για τον κόσμο και όσα συμβαίνουν. Η Silver προτείνει «να γίνεις περίεργ@ για το από πού προέρχεται η οπτική γωνία του άλλου. Κατανόησε τη δική σου οπτική γωνία και δώσε απαντήσεις στο γιατί βλέπεις τα πράγματα όπως τα βλέπεις. Αναρωτήσου: Θα μπορούσα να τα δω αλλιώς; Πλοηγήσου στις απόψεις των άλλων διατηρώντας την ίδια περιέργεια. Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να συμφωνείτε πάντα».

Αγκαλιάζοντας αυτές τις πρακτικές και μετατοπίζοντας την εστίασή σου στο παρόν, θα μπορέσεις να περιηγηθείς στον σημερινό, «τρελό» κόσμο διατηρώντας την εσωτερική σου ηρεμία και τις ισορροπίες σου.