Τα μεγάλα κι έντονα συναισθήματα συχνά μας τρομάζουν. Εκείνα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακόμη περισσότερο. Κάθε συναίσθημα, όμως, έχει τη δική του αξία. Ίσως, λοιπόν, αντί να κλείνεις την πόρτα στα δύσκολα συναισθήματα και να κρύβεις κάτω από το χαλί ό,τι σου προκαλεί αμηχανία, θα ήταν καλύτερο να αφήνεις την ψυχή σου ελεύθερη να αισθανθεί, γιατί απ’ όλα έχει κάτι να κερδίσει.

«Κι απ’ το δέος;», ίσως αναρωτηθείς, «αυτό το μυστηριώδες συναίσθημα που κρύβει ένα μείγμα φόβου, σεβασμού και απορίας;». Η δύναμη του δέους πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στις επιστημονικές συζητήσεις, με τους ειδικούς να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την επίδρασή του στην ψυχολογία των ανθρώπων. Αποδεικνύεται, τελικά, ότι ίσως θα έπρεπε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο αφήνοντας αυτό το συναίσθημα να μας κυριεύει.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για περισσότερη ευημερία στη ζωή μας.

«Είναι το συναίσθημα που βιώνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μυστήριες συνθήκες, που ξεπερνούν την αντίληψή μας», λέει στο Stylist ο Dacher Keltner, κορυφαίος ειδικός παγκοσμίως στις λειτουργίες του συναισθήματος στις κοινωνικές σχέσεις.

Υπάρχουν οκτώ παράγοντες που μας κάνουν να νιώθουμε δέος:

  • ηθική ομορφιά,
  • ενιαία κίνηση,
  • φύση,
  • οπτικός σχεδιασμός,
  • μουσική,
  • πνευματική μυστικιστική εμπειρία,
  • μεγάλες ιδέες και
  • ο κύκλος ζωής και θανάτου
Σύμφωνα με τον Keltner, δεν είναι τόσο δύσκολο να βιώσεις το δέος όσο ίσως φαντάζεσαι. «Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο εύκολα συναισθήματα να προκληθεί και μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών και ψυχολογικών οφελών σε όσους το νιώθουν», εξηγεί.

«Το δέος παράγει ένα μυστηριώδες κύμα βιολογικών αποκρίσεων, όπως δάκρυα χαράς, μούδιασμα στο στήθος και την πλάτη, τα χέρια και το λαιμό, αμήχανα βλέμματα και αυθόρμητες αντιδράσεις», παραθέτει.

«Αφήνοντας τον εαυτό σου να νιώσει δέος μόλις για λίγα λεπτά, θα νιώσεις το άγχος σου να μειώνεται, τον πόνο στο σώμα να υποχωρεί, το αίσθημα της μοναξιάς να φθίνει και μια βαθύτερη αίσθηση σύνδεσης και σκοπού να γεννάται».

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά, διευκρινίζει ο Keltner, που προσθέτει ότι το δέος «μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λογική και να χαρίσει μια μοναδική αίσθηση ευεξίας».

Αν θέλεις, λοιπόν, να βιώσεις τον θετικό αντίκτυπο του δέους στον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις, θα πρέπει να κάνεις περισσότερο χώρο στη ζωή σου γι’ αυτό το συναίσθημα. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες καθημερινά γύρω μας, που μπορούν να μας προκαλέσουν δέος. Αναζήτησέ το σε μια βόλτα ή σε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σου. Σκέψου τα λόγια κάποιου που σε εμπνέει ή άκου ένα κομμάτι που σε συγκινεί. Είναι τόσα πολλά που μπορούν να σου προκαλέσουν αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα, αρκεί να αφήσεις την ψυχή σου ανοιχτή να το υποδεχθεί και να «φωλιάσει» εκεί.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώθεις απόγνωση ή δυσαρέσκεια, δοκίμασε να ενεργοποιήσεις αυτή την ιδιαίτερη συναισθηματική εμπειρία μέσα σου και ετοιμάσου να δεχθείς όλα τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει.