Ίσως έχει πάρει το αυτί σου ένα κανόνα που λέει ότι τα φρούτα τα τρώμε, δεν τα πίνουμε. Ας πάμε λοιπόν να δούμε λοιπόν πόση αλήθεια κρύβεται σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα ολόκληρα φρούτα είναι σαφώς πιο πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και ευνοούν την κινητικότητα του εντέρου. Παράλληλα, η παρουσία τους προάγει το αίσθημα του κορεσμού και οδηγεί σε αργή και σταθερή αποδέσμευση των σακχάρων των φρούτων στο αίμα.

Έτσι αποτρέπονται οι λιγούρες και παραμένουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Εκτός όμως από την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα ολόκληρα φρούτα περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών, μετάλλων, φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών εν συγκρίσει με ένα χυμό ή ένα smoothie.

Σε άλλα νέα, τα ωμά φρούτα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τους χυμούς και είναι κατάλληλα για διαβητικούς αλλά και για όσους στοχεύουν σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, δεν περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα.

Με τον όρο “ελεύθερα σάκχαρα”, περιγράφονται οι υδατάνθρακες (μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη και δισακχαρίτες: ζάχαρη και μαλτόζη) που βρίσκονται φυσικά στους χυμούς φρούτων και το μέλι ή που προστίθενται από τη βιομηχανία τροφίμων ως βελτιωτικά γεύσης σε προϊόντα όπως σάλτσες, δημητριακά, μπάρες, ποτά, αναψυκτικά κτλ. Τα ελεύθερα σάκχαρα δεν είναι τα ίδια με τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα και γενικότερα καλό είναι η κατανάλωσή τους να είναι περιορισμένη.

Σε τι υπερέχουν οι χυμοί φρούτων;

Αφού λοιπόν αποδομήσαμε τους χυμούς φρούτων, αν πάμε να τώρα να τους αποκαταστήσουμε. Για αρχή, ας τονισθεί ότι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός μπορεί να μην περιέχει την ίδια συγκέντρωση βιταμινών και αντιοξειδωτικών με ένα φρούτο, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Εκτός αυτού, οι χυμοί φρούτων είναι μια βολική εναλλακτική για όσους είναι αυτό που λέμε picky eaters.

Ταυτόχρονα, μας επιτρέπουν να συνδυάσουμε περισσότερα του ενός είδη φρούτων και λαχανικών αλλά και να καλύψουμε τη δυσάρεστη γεύση ορισμένων. Έτσι είναι πιο εύκολο να καταναλώσουμε περισσότερα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά και να λάβουμε μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τέλος, είναι πολύ καλές επιλογές για καλοκαιρινά ροφήματα, όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει και αποζητάμε κάτι δροσιστικό.

 Τι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου από εδώ και μπρος

Ο χυμός ή το smoothie που έχεις παρασκευάσει με τα χεράκια σου είναι ασύγκριτα καλύτερη επιλογή από την αντίστοιχη εναλλακτική του εμπορίου. Στόχευε πάντα στο να καταναλώνεις το χυμό σου αμέσως μόλις τον στύψεις ώστε να μπορέσεις να επωφεληθείς από τις περιεχόμενες βιταμίνες. Να θυμάσαι ότι όσο περνάει η ώρα τόσο μειώνεται η θρεπτική αξία ενός χυμού. Μισό και όχι ένα ολόκληρο ποτήρι φυσικού φρεσκοστυμμένου χυμού αντιστοιχεί σε μία από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου. Προτίμησε λοιπόν να παρασκευάσεις μισό αντί για ένα ποτήρι χυμού και να το αραιώσεις με νερό. Προτίμησε τους χυμούς λαχανικών έναντι των χυμών φρούτων καθότι έχουν κατά κανόνα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Πρόσθεσε κάποια πηγή λιπαρών στο χυμό σου, όπως ένα κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου ή έλαιο καρύδας. Αυτό θα οδηγήσει σε βραδύτερη απελευθέρωση των περιεχόμενων σακχάρων στο αίμα και σε παράταση του αισθήματος κορεσμού.
featured photo: Τwenty20.com/estherhelen