5 «υγιεινές» συνήθειες που μπορεί να σε παχαίνουν

Αν έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους και ενώ έχεις αλλάξει ριζικά τις διατροφικές σου συνήθειες, έχει «κολλήσει» η ζυγαριά, ίσως να φταίει ένα από τα παρακάτω.

  1. Υπερκατανάλωση Χυμών

Ενώ οι χυμοί θεωρούνται φυσική πηγή βιταμίνης C, είναι εκπληκτικά υψηλή η περιεκτικότητα τους σε θερμίδες. Ένα ποτήρι χυμός μπορεί να περιέχει 250-300 θερμίδες. Καθώς οι χυμοί δεν περιέχουν φυτικές ίνες,  δεν παρέχουν την ίδια αίσθηση κορεσμού που δίνουν τα φρούτα σε στέρεη μορφή. Επίσης, για την παρασκευή των χυμών χρειάζονται περισσότερα φρούτα απ’ ότι θα καταναλώναμε  αν τα τρώγαμε ολόκληρα. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες συνολικά στο τέλος της ημέρας. Έτσι, προτιμάμε να τρώμε τα φρούτα και όχι να τα πίνουμε σαν χυμό.

  1. Eλεύθερη Διατροφή Γλουτένης

Το να ακολουθεί κάποιος μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, η οποία μειώνει τους υδατάνθρακες, μπορεί να φαίνεται ένας καλός τρόπος να χάσεις το βάρος, δεν υπάρχει όμως πραγματικά καμία απόδειξη που να δείχνει ότι αυτό θα έχει το αποτέλεσμα που τόσο επιθυμείς. Αντ’ αυτού, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, καθώς τα προϊόντα που είναι ελεύθερα γλουτένης περιέχουν περισσότερες θερμίδες, λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει καθώς, οι κατασκευαστικές εταιρείες αυτών των προϊόντων θέλουν να αντισταθμίσουν  τη γεύση και την υφή τους που είναι χαμηλότερης ποιότητας λόγω της έλλειψης της γλουτένης.  Αν δεν υπάρχει παθολογική κατάσταση (κοιλιοκάκη/δυσανεξία στη γλουτένη), δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσεις την γλουτένη από τη διατροφής σου. Μία καλύτερη πρόταση, είναι ο αποκλεισμός από την διατροφή προϊόντων με πρόσθετα σάκχαρα και «κενές θερμίδες» και η ένταξη τροφίμων με σύνθετους υδατάνθρακες – φυτικές ίνες που είναι πράγματι υγιεινά και θα σου προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού.

  1. Κατανάλωση ενός Φτωχού Πρωινού

Πόσοι από εσάς δεν ανήκετε σε αυτούς που ξυπνάνε μισή ώρα πριν πάνε στη δουλειά, ετοιμάζονται βιαστικά παραλείποντας το πρωινό γεύμα ή απλά αρπάζουν ένα φρούτο για το δρόμο μέχρι τη δουλειά; Ο μεταβολισμός μας είναι στο peak της ενέργειας του το πρωί σε σύγκριση με το απόγευμα και το βράδυ.  Γι’ αυτό το λόγο, προτιμάμε το πρωινό γεύμα να είναι το πιο πλούσιο και μεγάλο γεύμα της ημέρα και όσο περνάει η μέρα οι θερμίδες των γευμάτων να μειώνονται.

  1. Υπερφόρτωση σε Βιολογικά Τροφίμα

Τα βιολογικά τρόφιμα  θεωρούνται ως οι καλύτερες τροφές που μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει στη διατροφή του και έτσι πολλοί είναι πλέον αυτοί που μπορεί λόγω αυτού του ισχυρισμού να τρώνε περισσότερη ποσότητα από αυτά. Για παράδειγμα, η βιολογική/καστανή ζάχαρη δεν παύει να είναι ζάχαρη. Άρα λοιπόν, το ότι μπορεί η παρασκευή τους κάποιων προϊόντων να είναι πιο «υγιεινή» δεν σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες με αποτέλεσμα, η υπερκατανάλωση τους θα σου προσθέσει βάρος. Καλό είναι να αγοράζουμε βιολογικά τρόφιμα για τα περιβαλλοντικά οφέλη τους, και να τα συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας βάσει τον προγραμματισμό των γευμάτων μας, επιλέγοντας τρόφιμα και σνακ με άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και ακόρεστα λιπαρά.

  1. Συσσώρευση Πρωτεϊνης

Η πρωτεΐνη δίνει κορεσμό κι έτσι, μπορείς να κρατήσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις σε έλεγχο. Μπορεί επίσης να παρέχει μια μικρή ενίσχυση στο μεταβολισμό ενώ, είναι σημαντική στο να διατηρήσεις τη μυϊκή μάζα και να χάσεις βάρος. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.  Οι δίαιτες που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνη, είναι πιο δύσκολο να ακολουθηθούν σε σύγκριση με αυτές που βασίζονται στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες,  η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου. Αντ 'αυτού, προτίμησε να ακολουθείς μια διατροφή με μία ήπια κατανάλωση πρωτεϊνών, όπου το μεγαλύτερο μέρος τους να προέρχονται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές σου ανάγκες.

www.facebook.com/virginiaskoulidi |  www.instagram.com/dietlicious_gr

1 reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.