Σε ηλικία 9 ετών η Frida διεγνώσθη με πολιομυελίτιδα, και παρότι κατάφερε να την ξεπεράσει, η ασθένεια έπληξε ανεπανόρθωτα το δεξί ισχίο και το πόδι της. Μία δεκαετία περίπου αργότερα, στην ηλικία των 18, επέβαινε σε ένα λεωφορείο το οποίο συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο. Σ’ αυτό το ατύχημα ένας χαλύβδινος χειρολισθήρας έκοψε τη λεκάνη της, και η Frida τραυμάτισε περαιτέρω το ήδη πληγωμένο ισχίο της, ενώ υπέστη και σοβαρά κατάγματα στην σπονδυλική της στήλη. Μετά την γνωμάτευση των γιατρών, και παρότι η ίδια επέζησε από αυτό το τραγικό ατύχημα, έγινε γνωστό ότι δεν θα μπορούσε να φέρει ποτέ ένα παιδί στον κόσμο.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε και τα προβλήματα υγείας που είχε, η Frida έζησε μια ζωή με έντονο πάθος και έρωτες, κάτι που όπως φαίνεται την βοηθούσε να ξεχάσει τον πόνο της. Κομβικά σημεία στην ερωτική της ζωή υπήρξαν οι σχέσεις με τον Diego Rivera και τον Leon Trotsky, που τις πρόσφεραν περαιτέρω φήμη, δυνατές συγκινήσεις και τροφή για καλλιτεχνική εξωτερίκευση. Έζησε τον έρωτα στα άκρα, βίωσε τον ενθουσιασμό και την εγκατάλειψη, και κατάφερε να μετουσιώσει το βίωμα σε αποτύπωμα τέχνης.

Η ίδια έπινε και κάπνιζε σαν άντρας, δεν δίσταζε να εκφράζει τη γνώμη της και έκανε πάντα αισθητή την παρουσία της, όπου κι αν βρισκόταν. Όταν βρέθηκε στο Παρίσι, όπου και έζησε για λίγο χρονικό διάστημα, έγινε φίλη με τον Pablo Picasso και τον Marcel Duchamp. Η δουλειά της μάλιστα ήταν τόσο καλή που συμπεριελήφθη σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έλαβε σημαντικές διακρίσεις και επαίνους από την Κυβέρνηση του Μεξικού.

Στις μέρες μας ο θρύλος της Frida Kahlo έχει αγαπηθεί τόσο από τους νέους ανθρώπους που όμοιά της δεν έχει αναπτυχθεί για κανέναν άλλο άνθρωπο του καλλιτεχνικού στερεώματος. Από graffiti στους δρόμους, μέχρι στάμπες σε μπλούζες, η Frida βρήκε επιτέλους στην καρδιά των ανθρώπων τη θέση που της άξιζε. Που οφείλεται όμως αυτή η εμμονή των millennials με την Μεξικανή καλλιτέχνιδα;

Διάβασε τους 10 λόγους που συνεχίζουμε να αγαπάμε την Frida