Καμία ιστορία αγάπης δεν είναι φτιαγμένη μόνο από μέρες φωτεινές και θετικά συναισθήματα. Θα προκύψουν δυσκολίες, ρουτίνα, ένταση ακόμη και στις πιο ευτυχισμένες σχέσεις. Κι αυτό είναι καλό γιατί οι άνθρωποι εκφράζουν όσα τους ενοχλούν και τους προβληματίζουν και, στην καλύτερη περίπτωση, τα διορθώνουν και προχωρούν μπροστά.

Φυσικά, τη στιγμή της έντασης, ίσως κανείς από τους δύο δεν είναι σε θέση να σκεφτεί λογικά. Επικρατεί θυμός και ο εγωισμός είναι η ναυαρχίδα των αντιδράσεων. Λέξεις σκληρές εκτοξεύονται, κατηγορίες πετούν σαν μπαλάκι του τένις από τη μια πλευρά του «γηπέδου» στην άλλη. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη χάους και σύγχυσης, παραμένει αναγκαίο να τηρούνται κάποια όρια. Φυσικά, οποιαδήποτε μορφή σωματικής ή λεκτικής βίας είναι απαγορευτική. Σύμφωνα με τη σύμβουλο σχέσεων, Gayane Aramyan, όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις όταν τσακώνεσαι με τ@ σύντροφό σου: «Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις τις λέξεις ποτέ και πάντα», συμβουλεύει μιλώντας στο SELF.

«Ούτως ή άλλως, τέτοιου είδους, απόλυτες έννοιες είναι ανέφικτο να ισχύουν», σχολιάζει η ίδια. Ακόμη, όμως, κι αν ισχύουν, η χρήση αυτών των λέξεων κάνει το άλλο άτομο να μπαίνει σε θέση άμυνας και επικεντρώνεται στο τι να απαντήσει και πώς να αντεπιτεθεί και όχι στο τι ακούει και πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, υποστηρίζει η Aramyan. Αυτομάτως, λοιπόν, παύει να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας, που μπορεί να φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα.

Η Aramyan διευκρινίζει ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου. Αντιθέτως, πρέπει να εκφράζεις με ειλικρίνεια ό,τι σε απασχολεί. Αυτό θα βοηθήσει και τους δυο σας να εμβαθύνετε στη σχέση σας και θα σας φέρει πιο κοντά. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίζεις με προσοχή την ώρα των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με την ειδικό, μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση από το να τους «χτυπάς» τα «πάντα» και τα «ποτέ» σου είναι να επαναδιατυπώσεις το επιχείρημά σου, αντικαθιστώντας τον τόνο της απογοήτευσης με αυτόν του προβληματισμού. Μην αρχίσεις να εκτοξεύεις κατηγορίες, αντίθετα δείξε ότι υπάρχει κάτι που σε απασχολεί και το θίγεις γιατί θέλεις να λυθεί.

Με αυτόν τον τρόπο, «ξεκινάς από ένα καλύτερο σημείο, που είναι πιο πιθανό να φέρει παραγωγικά αποτελέσματα και όχι να σε οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκρουση με τ@ σύντροφό σου. Κι όσο κι αν ο εγωισμός σου δε σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά την ώρα μιας διαφωνίας, να θυμάσαι ότι απώτερος σκοπός αυτής της σύγκρουσης είναι να λυθούν τα προβλήματα, να βελτιωθεί η επικοινωνία και να έρθετε πιο κοντά και όχι να κερδίσεις στο «Ποιος έχει δίκιο;».