H Aναστασία Μαρινάκου είναι αθλήτρια μεσαίων αποστάσεων και αθλητιγράφος στην ΕΡΤ. Πρόσφατα, κατέκτησε την 1η θέση στο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10km σε δημόσιο δρόμο και ταυτόχρονα την 1η θέση για 3η συνεχόμενη χρόνια στα 10km στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Δίπλα της σε αυτή τη συναρπαστική και πολύ αγωνιστική σεζόν, πάντα η adidas.

Aναρωτιέμαι αν στον χώρο της είναι προτέρημα να είσαι αυθεντικός ή όχι και μου απαντά: Ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινότητα μου έχει να κάνει με τη μοναξιά.

Η προπόνηση αλλά και ότι περιστρέφεται γύρω από αυτό έχει να κάνει με εσένα προσωπικά και το ποσό μπορείς να αντέξεις αυτή την ασταμάτητη καθημερινότητα του να θες με όλο σου το είναι να γίνεις ο καλύτερος/η.

Εάν δεν είμαι αυθεντική στην καθημερινότητα μου λοιπόν τότε μπορεί να πάνε όλα λάθος. Δεν μπορώ να προσποιηθώ την κουραση μου, την ένταση μου, την πείνα μου,την δίψα μου, την ενέργεια μου, τα όνειρα μου…

Ποιο κομμάτι σου θεωρείς το πιο γνήσιο απ’ όλα;

Οι αξίες μου που έχω λάβει απο την οικογένεια μου και παραμένουν σταθερές. Είμαι ο εαυτός με τα καλά του και τα κακά του.

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η υποκρισία, τι σε κάνει να παραμένεις αυθεντικός;

Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι κυριαρχεί η υποκρισία νομίζω ότι αυτό που σε κάνει να παραμένεις αυθεντικός είναι τα πιστεύω σου. Και δεν μιλάω για την θρησκεία ή ό,τι παρόμοιο, διότι αυτό είναι προσωπικό του καθενός, αλλά μιλάω για τις αξίες που έχει ο καθένας μας για τη ζωή.

Δεν υπάρχει λόγος να υποκρίνεσαι διότι πιστεύω ακράδαντα ότι η ομορφιά της ζωής θα έρθει όταν αποδεχτείς τον εαυτό σου. Με αγαπώ ετσι οπως είμαι και δεν με παρουσιάζω ως κάτι άλλο. Εχω μάθει να τσαλακώνομαι μεσα απο δυσκολίες η ακόμα και απο λάθος επιλογές. Νομίζω οτι αυτό με κάνει αυθεντική. Γιατί δεν ζούμε σε ένα τέλειο κόσμο αλλά αντίθετα μέσα απ ολα αυτά τα εμπόδια, τα λαθη, γινόμαστε αυθεντικοί, καλύτεροι και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας.

Ποιο κομμάτι είναι πραγματικά γνήσιο μέσα στη δική σου καθημερινότητα; 

Τα συναισθήματα μου… Δεν θα υποκριθώ ποτέ για τα συναισθήματα μου. Δεν θα υποκριθώ ποτέ ένα χαμόγελο και δεν θα καταπιώ ποτέ έναν θυμό. Οι άνθρωποι μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου που μοιράζομαι αληθινές καθημερινές στιγμές και το τρέξιμο που με κάνει να νιώθω ελεύθερη.

Τι θα μπορούσε να κάνει την κοινωνία μας λίγο πιο αυθεντική;

Υπάρχουν παρά πολλά που θα μπορούσαν να κάνουν την κοινωνία μας σήμερα πιο αυθεντική και αυτό γιατί πλέον παρά πολλά έχουν πάει λάθος. Δυστυχώς είμαστε έρμαια της εξέλιξης που έχει η τεχνολογία και την χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι με λάθος τρόπο. Είναι απίθανο να έχεις την γνώση αμεσα όταν την ζητάς αλλά είναι πολύ λάθος μέσα από την ίδια τεχνολογία να προάγονται τα λάθος πρότυπα.

Πιστεύω λοιπόν ότι εάν χρησιμοποιήσουμε σωστά στην καθημερινότητα μας την τεχνολογία και ότι περιστρέφεται γύρω από αυτήν τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πολύ ισχυρό και αυθεντικό πολιτισμό.

Νιώθεις ότι τονώνεις την αυθεντικότητα σου όταν …

…. οταν δεν λέω ψέματα στον εαυτό μου. Όπως είπα και πριν είμαστε αυτοί που είμαστε με τα καλά και τα κακά μας.

Στον χώρο σου είναι προτέρημα να είσαι αυθεντικός ή όχι;

Όσο πιο αυθεντικός είναι κάποιος λοιπόν, τόσο το καλύτερο. Αν και θα βάλω έναν αστερίσκο στο πως πρέπει να είναι κάποιος στον αθλητισμό έξω από το γήπεδο. Εκει μπαίνεις σε αλλά μονοπάτια και δυστυχώς κάποιοι προτιμούν ή ζητάνε το να προσποιείσαι. Γι’αυτό πρέπει να προσεχείς πολύ με ποιους θες να συνεργάζεσαι και να έχεις δίπλα σου.

Αντέχει η κοινωνία τους αυθεντικούς ανθρώπους;

Η αυθεντικότητα αποτελεί σημαντική αξία που μπορεί να εμπνεύσει και να συμβάλει στην κοινωνία. Ένας αθλητής δείχνει την πραγματική του προσωπικότητα, μπορεί να συμβάλει στη σύνδεσή του με το κοινό και μαζί να εξελιχθούν και να λάμψουν. Όποτε ναι, πιστεύω ότι η αυθεντικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από την κοινωνία, καθώς ενισχύει την πρόοδο και την αναγνώριση των πραγματικών αξιών.

Τελικά, τι σημαίνει για σένα η «αυθεντικότητα»;

Αυθεντικότητα για εμένα σημαίνει να έχεις χαρακτήρα. Να είσαι original. Να έχεις κάτι ιδιαίτερο, μοναδικό, δυναμικό και original στον χαρακτήρα σου.

Το outfit της Aναστασίας μπορείς να το βρεις στο adidas Originals (Καλαμιώτου 5 & Αθηναΐδος, Αθήνα) & στο adidas.gr/originals

#adidasOriginals #1000Originals #adidasgr