laptop5

Ο “Τοίχος” του καθενός στο Facebook ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο και σε αυτόν μπορεί να αναρτά ό,τι θέλει. Ας μην κρυβόμαστε όμως, στο Facebook είμαστε για να μας βλέπουνε, αλλιώς θα είχαμε ένα αυστηρά προσωπικό ημερολόγιο που δεν θα θέλαμε να δει κανείς, όπως παλιά. Άρα από τη στιγμή που πρόκειται για δημόσιο χώρο, τον οποίο μοιράζεσαι έστω με τους φίλους που εσύ έχεις επιλέξει, πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες ηλεκτρονικών “καλών τρόπων”, ένας από τους οποίους είναι να μη σπαμάρεις με τις εμμονές σου. Τι εννοώ; Να μη γεμίζεις τον Τοίχο σου και συνεπώς τη home page των φίλων σου με σωρεία δημοσιεύσεων για όσα σε παθιάζουν, που το πιθανότερο είναι να τους ενδιαφέρουν λίγο έως καθόλου, όπως:

  • Selfies

Εντάξει, σε είδαμε απ’ όλες τις γωνίες, σε όλα τα μέρη, με όλα τα φίλτρα και με κάθε δυνατό duckface. Αν δεν ξέρεις τι έπαθε ο Νάρκισσος, ψάξε να μάθεις.

  • Φιλοζωία

Αγαπάμε τα ζώα όσο εσύ. Αλλά το να βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας εικόνες από κακοποιημένα, χαμένα ή προς υιοθεσία ζώα, ειδικά όταν δεν έχουμε για διάφορους λόγους τη δυνατότητα να βοηθήσουμε, είναι από ενοχλητικό έως αποκρουστικό. Πολλοί έχουν ξαναβρεί τα ζωάκια τους από τέτοιες αναρτήσεις ή έτσι έχουν βρεθεί ένοχοι κακοποίησης. Αν θέλεις λοιπόν να είναι πραγματικά χρήσιμες τέτοιες δημοσιεύσεις σου, περιόρισέ τις κάπως, ώστε να μην τις προσπερνάμε με το που τις βλέπουμε πριν διαβάσουμε περί τίνος πρόκειται.

  • Κοινωνική ευαισθησία

Τα πάμπολλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, η ανεργία, η μετανάστευση, το προσφυγικό, γενικότερα η πολιτική και η οικονομία, πίστεψέ με, προβληματίζουν όλους μας. Ωστόσο μας έχουν “πνίξει” τόσο πολύ, που δεν θέλουμε να τα βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας και στην περιήγησή μας στο Facebook. Εσύ π.χ. να ανεβάζεις και καμιά selfie.

  • Αποφθέγματα

Αυτή η μάστιγα, που καλά κρατεί. Πόσο ακόμα να λοιδορηθεί ο Κοέλιο και οι “ανώνυμοι” όμοιοί του για να καταλάβεις πόσο ανόητα και μη ρεαλιστικά ακούγονται πολλές φορές τα περισσότερα αποφθέγματα των social media; Θέλουμε να δούμε και τις δικές σου σκέψεις. Αν έχεις.

  • Οπαδικά

Εκεί που είχαμε έναν φίλο ή μια φίλη συμπαθητικό/συμπαθητική, αξιοπρεπή και τα συναφή, στο Facebook τον βλέπουμε να μεταμορφώνεται σε Τάκη Τσουκαλά και στις αντίστοιχες περσόνες των άλλων ομάδων. Αν “μετράς” και σχολιάζεις τα πάντα με βάση την οπαδική σου προτίμηση, και μας την “τρίβεις” κάθε λίγο και λιγάκι στη home page μας, θα χάσουμε πάσα ιδέα.

  • Παιδάκια

Χαιρόμαστε πάρα πολύ να βλέπουμε την ωραία οικογένεια που έχεις φτιάξει. Δεν είμαστε και υστερικοί με τους φόβους για τους κινδύνους που ενέχει η ανάρτηση φωτογραφιών τους στα social media. Καταλαβαίνουμε πως τώρα όλη η ζωή σου είναι τα παιδιά σου, αλλά μην κάνεις και το δικό μας Timeline παιδική χαρά.

Μετά τα παραπάνω παραδείγματα, φαντάζομαι ότι κατάλαβες τι θέλω να πω. Φυσικά το Facebook παρέχει εργαλεία για να αποφεύγουν οι φίλοι σου πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν. Γιατί όμως να τους βάζεις συνεχώς σε αυτή τη διαδικασία, όταν μπορείς εσύ να επικοινωνείς κάποια από τα ενδιαφέροντα, τα πάθη και τις εμμονές σου σε στοχευμένο κοινό μέσω σχετικών γκρουπ και μηνυμάτων σε χρήστες που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον μ’ εσένα, και να μοιράζεσαι δημόσια μια λογική ποσότητα όλων αυτών;

Μην εκμεταλλεύεσαι λοιπόν καταχρηστικά την καλή διάθεση των φίλων σου και τη διακριτικότητά τους να μην σε κακοκαρδίσουν. Όταν επιδεικνύεις αυθάδικα τα πάθη σου σαν τσιχλόφουσκα μπροστά σε όλους, μην περιμένεις από τους άλλους να ενθουσιαστούν. Έχει και το Facebook το savoir vivre του.