Τα τελευταία χρόνια, η αποτοξίνωση έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πολύ αγαπημένα διατροφικά trends των απανταχού influencers και υγιεινιστών. Πράσινα smoothies, χυμοί λαχανικών και herbal detoxes έχουν γίνει ο πυλώνας μιας οικονομίας που έχει χτιστεί πάνω στη διάσημη πλέον φιλοσοφία του juice cleanse.

Είναι όμως ένα juice cleanse αυτό που χρειάζεσαι για να είσαι καλά;

Η απάντηση μάλλον θα σε εκπλήξει – ειδικά αν έχεις μάθει ότι το vegan είναι συνώνυμο του υγιεινού και το juice cleanse το απόλυτο μέσο αποτοξίνωσης.

Τι είναι το juice cleanse;

Το juice cleanse είναι ένα είδος αποτοξινωτικής δίαιτας που βασίζεται στην αποκλειστική κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών για μια μικρή χρονική περίοδο. Ορισμένες φορές, ένα juice cleanse μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, κάποια μικρά χορτοφαγικά γεύματα και σνακ ή προσθήκη πρωτεϊνούχων ροφημάτων και συμπληρωμάτων μακροθρεπτικών προκειμένου να αποτραπεί το αίσθημα της πείνας.

  • Για τρεις έως πέντε μέρες πριν την εφαρμογή του προγράμματος αποτοξίνωσης, το άτομο καλείται να μειώσει συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα όπως ο καφές, η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ, η νικοτίνη, το κρέας και τα άλευρα. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η αύξηση της πρόσληψης φρέσκων φρούτων, λαχανικών και υγρών.
  • Κατά τη διάρκεια του juice cleanse, συστήνεται το άτομο να πίνει τουλάχιστον 1 λίτρο χυμό, με το μισό αυτής της ποσότητας να αντιστοιχεί σε χυμό πράσινων λαχανικών. Ανάλογα το είδος και τους κανόνες του εκάστοτε cleanse, ενδέχεται να επιτρέπονται ή όχι τροφές όπως το γάλα αμυγδάλου, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, τα ωμά φρούτα και λαχανικά και ο ζωμός λαχανικών.
  • Μετά την αποτοξίνωση, συστήνεται το άτομο να συνεχίσει να τρώει ελαφρά και να εντάξει με πολύ σταδιακό ρυθμό στη διατροφή του τα τρόφιμα που αποκλείστηκαν κατά την περίοδο του cleanse.

Πώς απαντά το σώμα στο juice cleanse;

Απώλεια βάρους

Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να δεις το νούμερο στη ζυγαριά να πέφτει. Τα κακά νέα είναι ότι αυτή η μείωση δεν αντιστοιχεί σε μείωση λιπώδους ιστού αλλά κυρίως σε απώλεια ύδατος. Και μάλιστα πρόκειται για μια πολύ παροδική μείωση βάρους καθώς μόλις ξεκινήσεις να τρως φυσιολογικά, το νούμερο στη ζυγαριά θα επιστρέψει κι αυτό στη βάση του. Η δύναμη της αδράνειας βλέπεις.

Ή αλλιώς η αναποτελεσματικότητα της μεθόδου juice cleanse (sorry…).

Αυξημένο αίσθημα πείνας

Η μείωση της διαιτητικής πρόσληψης πρωτεΐνης και λιπαρών σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση θερμίδων συνολικά, αρκεί για να μειώσει το αίσθημα του κορεσμού. Παράλληλα, οι χυμοί φρούτων δεν περιλαμβάνουν τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα ωμά φρούτα, και που σε βοηθάνε θα νιώσεις ότι χόρτασες. Σαν να λέμε welcome λιγούρες.

Υπογλυκαιμία

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα πείνας και όχι μόνο. Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση που εκδηλώνεται μέσα από πτώση της γλυκόζης στον ορό του αίματος και πυροδοτεί μια σειρά από αντιδράσεις όπως κόπωση, αδυναμία, μούδιασμα, ελλιπή συγκέντρωση και πνευματική απόδοση, ζαλάδα, τρέμουλο και πονοκεφάλους. Αν μάλιστα το άτομο που επιχειρεί το juice cleanse πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα (το οποίο δεν είναι καν απαραίτητο ότι γνωρίζει εκ των προτέρων) π.χ. διαβήτη ή διανύει περίοδο εγκυμοσύνης, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

Αφυδάτωση

Αυτό αφορά κυρίως τις περιπτώσεις εκείνες όπου το cleanse περιλαμβάνει τη χρήση διουρητικών και καθαρτικών. Τέτοιες πρακτικές (εκτός του ότι προωθούν μια εντελώς λάθος και οριακά διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά) αρκούν για να απομακρύνουν από το σώμα ηλεκτρολύτες και άλλα πολύτιμα συστατικά που ο οργανισμός έχει ανάγκη για να υποστηρίξει τις λειτουργίες του.

Τι ισχύει τελικά σχετικά με τα juice cleanses;

Αν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί με βεβαιότητα, αυτό είναι το ότι η αποτοξίνωση δεν εξαρτάται από πράσινους χυμούς και smoothies. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ήδη τους μηχανισμούς εκείνους που θα του επιτρέψουν να εξουδετερώσει βλαβερά συστατικά. Ο λόγος φυσικά για τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, που αδρανοποιούν και απομακρύνουν από το σώμα μας τις λεγόμενες “τοξίνες”. Παράλληλα, το γαστρεντερικό σύστημα, οι πνεύμονες και η διαδικασία της εφίδρωσης ενισχύουν την αποβολή βλαβερών παραγόντων από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην απόλυτα φυσική διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Η αποτοξίνωση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που δεν εξαρτάται από πράσινους χυμούς και smoothies.

Και μετά από όλα αυτά, λογικά απαντήσαμε στο αν ένα juice cleanse είναι πράγματι αναγκαίο για να είσαι και να νιώθεις καλά.

 featured image: pexels.com/@daria