Ναι. Και όχι. Στην πραγματικότητα, εξαρτάται από το τι ορίζεις ως αποτοξίνωση. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι όλα σε αυτή τη ζωή είναι σχετικά. Αλλά για να μην μιλάμε με γρίφους, ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Detox ή αποτοξίνωση μπορούμε να ονομάσουμε το σύνολο των διεργασιών που επιτελούν οι νεφροί και το ήπαρ μας με στόχο να αδρανοποιήσουν και να αποβάλλουν από τον οργανισμό τοξικές ουσίες («τοξίνες»). Στις λεγόμενες «τοξίνες» συγκαταλέγονται συστατικά τροφών, φαρμάκων, συντηρητικά, βαρέα μέταλλα, ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, τη βενζίνη και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, ενώσεις σε πλαστικά και λοιπές χημικές ουσίες. Εκτός από τους νεφρούς και το ήπαρ, ενεργό ρόλο στην απομάκρυνση ουσιών από τον ανθρώπινο οργανισμό παίζει και το γαστρεντερικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα και οι ιδρωτοποιοί αδένες μέσω της παραγωγής ιδρώτα.

Η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που μπορούν να φέρουν εις πέρας τα συστήματα του οργανισμού μας χωρίς να προηγηθεί κάποια ακραία ή εξεζητημένη δίαιτα, ή χρήση κάποιου συγκεκριμένου σκευάσματος ή βοτάνου. Ως επί το πλείστον, οι δίαιτες αποτοξίνωσης εξασφαλίζουν μόνο παροδικά αποτελέσματα, οφειλόμενα κυρίως σε απώλεια υγρών και απότομη μείωση θερμίδων, ενώ συχνά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Τι νομίζουμε πως είναι το detox

Ή αλλιώς Τι ΔΕΝ είναι το detox

Κάτι το οποίο εξαρτάται από πράσινους χυμούς

Μη νιώθεις άσχημα – αυτό το άτιμο το celery juice έχει ξεγελάσει πολύ κόσμο. Το ίδιο κι εκείνα τα super foods με τα περίεργα ονόματα, τα οποία μάλλον άδικα ταλαιπωρήθηκες να μάθεις. Σίγουρα ένας χυμός, ένα αφέψημα βοτάνων κτλ μπορεί να εφοδιάσει τον οργανισμό σου με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, μακροθρεπτικά κτλ. και αυτό από μόνο του είναι θαυμάσιο. Από άποψη αποτοξίνωσης όμως, όλα αυτά τα «ελιξίρια» δεν σου εξασφαλίζουν τίποτα παραπάνω από αυτά που ο οργανισμός σου μπορεί να κάνει από μόνος του.

Αυτό που χρειάζεσαι «για να επανέλθεις» μετά από ένα πλούσιο γεύμα (ή και περισσότερα)

Γενικά αν κάτι τέτοιο συμβεί, άκου το σώμα σου. Φάε πιο ελαφρά τις επόμενες μέρες, πιες αρκετό νερό, αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. Δε χρειάζεται να το ρίξεις στο juicing γιατί δεν είναι αυτό που θα σώσει την κατάσταση, τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα.

Αυτό που χρειάζεσαι για να βγεις στην παραλία

Ή για να πας προσκεκλημένη στο ρεβεγιόν. Ή για να ξεφουσκώσεις μετά το Πασχαλινό τραπέζι. Ή για να αποβάλλεις το άγχος της καθημερινότητας. Γενικά, πολλές καλές (;) αφορμές για αποτοξίνωση έχουν προταθεί κατά καιρούς. Αν θέλεις να επιτύχεις απώλεια βάρους, τότε κάνε το με το σωστό τρόπο. Μείωσε τις θερμίδες σου, φάε καλής ποιότητας τροφές, γυμνάσου παραπάνω, κατανάλωσε άφθονο νερό και μην αμελείς τον ύπνο. Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται να επιδοθείς σε τίποτα παραπάνω από αυτά που θα σου έλεγε και η γιαγιά σου.

Αυτό στο οποίο οφείλει την ομορφιά της εκείνη η influencer στο Instagram

Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή η λάμψη είναι αποτέλεσμα γονιδίων, τακτικής άσκησης, συνέπειας στην ισορροπημένη διατροφή και φυσικά photoshop και φίλτρων. Και προφανώς δεν οφείλεται σε κάποιο herbal tea, στους περίφημους σπόρους τσία ή στη σκόνη acai.

Τι κρατάμε από όλο αυτό

Αν σου αρέσει η γεύση του χυμού σέλερυ ή οποιουδήποτε άλλου χυμού/προϊόντος που φέρει την ταμπέλα ‘detox’, τότε στην υγειά σου. Κράτα ωστόσο ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι για να «καθαρίσεις» το σύστημά σου από τις τοξίνες ή για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου.

Αν θέλεις να βοηθήσεις πραγματικά το σύστημά σου να αποβάλλει βλαπτικές ουσίες, απλά διατήρησε σε καλή κατάσταση τους νεφρούς, το ήπαρ και το γαστρεντερικό σου σύστημα. Κατανάλωσε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και πιες άφθονο νερό. Και φυσικά, απόφυγε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Κατά τα άλλα, εμπιστεύσου τη μητέρα Φύση.

first published:  Οκτ 21, 2022