Ο όρος «κακοποίηση» τείνει συχνά να συνδέεται με πράξεις προφανείς και ακραίες. Η τηλεόραση και το διαδίκτυο μεταφράζει πολλές φορές μια κακοποιητική συμπεριφορά σε μορφές, όπως η άσκηση σωματικής βίας ή οι φωνές. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι όταν πρόκειται για συναισθηματική κακοποίηση, οι συμπεριφορές μπορεί να μην είναι τόσο προφανείς. Πολλές τέτοιες πράξεις κρύβονται κάτω από τον μανδύα της φροντίδας, της προστασίας και άλλες ύπουλες, αλλά εξίσου επιβλαβείς εκφάνσεις.

Προσπαθώντας να δώσουν έναν ορισμό, οι ειδικοί περιγράφουν τη συναισθηματική κακοποίηση ως μια σειρά μη σωματικών ενεργειών, που αποσκοπούν στον έλεγχο, την απομόνωση ή την τρομοκράτηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απειλές, ταπείνωση ή υπονόμευση της αυτοεκτίμησης. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συναισθηματική κακοποίηση είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα στις σχέσεις.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να μειώσουν αθόρυβα την αυτοεκτίμησή σου, μερικές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις. Για παράδειγμα, η υπερβολική ζήλια ή ο έλεγχος «μεταμφιέζονται» πολλές φορές σε ενδιαφέρον ή μια προσπάθεια να σε προστατεύσουν. Ο εντοπισμός της συναισθηματικής κακοποίησης σε μια σχέση, ειδικά όταν αυτή θεωρείται «φυσιολογική», μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.

Το SELF συγκέντρωσε τις γνώμες των ψυχολόγων, που αποκαλύπτουν ορισμένα ανεπαίσθητα, αλλά σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια, που μπορεί να μαρτυρούν ότι βιώνεις συναισθηματική κακοποίηση από τ@ σύντροφό σου:

  • Δέχεσαι έλεγχο για τις ενέργειες και την εμφάνισή σου: Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολογική χειραγώγηση, όχι μόνο σωματική επιθετικότητα. Έτσι, μπορεί @ σύντροφός σου να σε ελέγχει σχετικά με το τι φοράς ή πως συμπεριφέρεσαι, κάνοντας παράπονα ή θυμώνοντας αν παραβιάζεις τα όρια που εκείν@ θεωρεί φυσιολογικά. Πρόκειται, εν ολίγοις, για παράλογες απαιτήσεις, που μεταμφιέζονται ως φυσιολογικά όρια.
  • Δεν σέβεται τα όριά σου: Ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου θα πρέπει να σέβεται τις ανάγκες και τα όριά σου. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί με την αγνόηση αυτών των ορίων, όπως για παράδειγμα να διαβάζει τα μηνύματά σου χωρίς να έχεις δώσει την άδεια ή να σε πιέζει για περισσότερο κοινό χρόνο, παραβιάζοντας την ανάγκη σου για λίγο προσωπικό χώρο.
  • Σε πιέζει: Τα άτομα που ακούν συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι τύψεις επειδή θέτεις όρια. Μπορεί να χρησιμοποιούν τα λάθη ή τις επιλογές σου ως μοχλό πίεσης για να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα και τις πράξεις σου.
  • Σε εκθέτει σε τρίτους αποκαλύπτοντας προσωπικές σου πληροφορίες: Ένας κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να χρησιμοποιήσει ευαίσθητες πληροφορίες που μοιράζεσαι εμπιστευτικά μαζί τ@ εναντίον σου, κατά τη διάρκεια καυγάδων ή για να πληγώσει τα συναισθήματά σου.
  • Χρησιμοποιεί υποτιμητικά σχόλια ή προσβολές ως «αστεία»: Τα εξευτελιστικά σχόλια ή ο σαρκασμός, ακόμη και φορούν τη μάσκα του «αστείου», αποτελούν μορφές συναισθηματικής κακοποίησης, ειδικά αν έχουν ως στόχο να σε φέρουν σε δύσκολη θέση ή να σε υποβιβάσουν.
  • Θυμώνει όταν αμφισβητείς τη σχέση: Ένα άτομο που ασκεί συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να αντιδράσει με θυμό ή να αρχίσει να «εκτοξεύει» κατηγορίες όταν εκφράζεις ανησυχίες σχετικά με τη σχέση σας, αντί να δείξει ενσυναίσθηση ή προθυμία να αλλάξει.
  • Χρησιμοποιεί απειλές και εκφοβισμό: Οι απειλές, είτε είναι άμεσες, είτε ανεπαίσθητες, χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν φόβο και να διατηρήσουν τον έλεγχο στη σχέση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μη λεκτικές ενδείξεις ή ρητά τελεσίγραφα.

Αν αναγνωρίζεις αυτά τα σημάδια σε σένα ή σε κάποιον γνωστό σου, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσεις βοήθεια, για να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο. Μια υγιής σχέση θα πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι πολύτιμ@ και ασφαλής, όχι φοβισμέν@ και λίγ@.