Αν νιώθεις ότι ο θυμός σου σε καταβάλλει και πλέον αυτό επηρεάζει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, αλλά και την ψυχική σου ηρεμία γεμίζοντάς σε με αρνητική ενέργεια και εκνευρισμό, ίσως αυτά τα 3 tips σε βοηθήσουν να το μετριάσεις.

Θέσε τα όριά σου

Αν θες να αντιμετωπίσεις τις εκρήξεις θυμού που έχεις στις συζητήσεις με τους συνομιλητές σου, πρώτα έχε ως στόχο να θέτεις τα όρια του σεβασμού που αξίζεις και αντίστοιχα διαθέτεις. Αν έχεις θέσει τις βάσεις των ορίων σου εξαρχής στη δημιουργία των σχέσεών σου, τότε δίνεις στον άλλον να καταλάβει πότε η συζήτησή σας είναι εποικοδομητική και πότε ο τρόπος του και οι πράξεις του σε προσβάλλουν. Αν ο σεβασμός είναι αμοιβαίος, όσο και να διαφωνείς με τον άλλον, οι τόνοι δεν θα ξεφύγουν αν ξέρεις ότι σε εκτιμά και δεν έχει ως στόχο να σε προσβάλλει.

Ανάπτυξε την ενσυναίσθησή σου

Για να μετριάσεις τον θυμό, αναζήτησε τη συμπόνοια μέσα σου. Το αντίδοτο για τον εκνευρισμό σου είναι η κατανόηση και η αίσθηση της ασφάλειας. Με την εξάσκηση, θα δεις αποτελέσματα. Μπες στη θέση του άλλου, καλλιέργησε την ενσυναίσθησή σου και προσπάθησε να τον καταλάβεις και να δεις τι τον οδήγησε στη συμπεριφορά του πριν τον κρίνεις και χάσεις την ψυχραιμία σου.

Ενημέρωσε τους άλλους για την προσπάθειά σου

Το να αναγνωρίσεις ότι κάτι σε ενοχλεί, πόσο μάλλον να είσαι έτοιμος να το αλλάξεις, είναι η μισή δουλειά. Αν ακόμα “αρπάζεσαι” εύκολα, αλλά αναγνωρίζεις και μόνος σου ότι αποτελεί ελάττωμά σου, μπορείς να ενημερώσεις τους κοντινούς σου ανθρώπους ότι θες να το δουλέψεις και να ζητήσεις κατανόηση. Πρόσεχε: δεν ζητάς συγχώρεση για ό,τι και να κάνεις. Μην περιμένεις οι άλλοι να δέχονται τον θυμό σου απλά επειδή ξέρεις ότι είναι χαρακτηριστικό του εαυτού σου. Δώσε τους την ευκαιρία να σε βοηθήσουν και να σου δείξουν τον δρόμο μέσα από το δικό τους πρίσμα.

Όλα τα συναισθήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινης προσωπικότητας. Είναι υγιές να εκφράζουμε τη χαρά μας, τη λύπη μας, την ντροπή μας, τον θυμό μας και τον φόβο μας. Σημασία έχει να μπορούμε να ελέγχουμε τις ακραίες αντιδράσεις μας και να σεβόμαστε τους γύρω μας, προκειμένου να μας σεβαστούν και οι ίδιοι.

first published: 28 Φεβ 2022