Έχεις παρατηρήσει σκρολάροντας στα social κάτι σχηματάκια που αντιπαραβάλλουν μία μπουρδουκλωμένη γραμμή με μία ολόισια ευθεία, σημειώνοντας τη διαδικασία της προόδου και τον τρόπο που αυτή εξελίσσεται σε κάθε θεραπευτική διαδικασία;

Εάν είσαι από εκείνους, που αυτή η εικόνα δεν τους παραπέμπει σε πίνακα του Καντίνσκι, αλλά νιώθεις μία παραπάνω ταύτιση, τότε θα συμφωνήσεις ότι το μεγάλωμα του εαυτού δεν είναι ούτε εύκολη, αλλά ούτε και απλή υπόθεση.

Κι αν δεν έχεις μεγαλώσει στο μικρό σπίτι στο λιβάδι, αλλά στην αγία ελληνική οικογένεια με όλες τις παθογένειες που τη χαρακτηρίζουν, τότε μάλλον θα είχες διάφορες ευκαιρίες στην πορεία της ζωής σου για να απωλέσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.

Θες που πάτησες τα 30 και δεν έχεις βρει ακόμα τον άντρα των ονείρων σου όπως ορίζουν οι κοινωνικές συμβάσεις; Θες που βαράς κρίσεις πανικού μετά τα 12ωρα στο γραφείο; Θες που δεν σου βγαίνει αυτός ο extra χρόνος για να κάνεις pilates 3 αντί για 2 φορές την εβδομάδα;

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μία φωνή μέσα στο κεφάλι σου που φωνάζει «είσαι ανεπαρκής».

Βάλε τη φωνή αν θες για λίγο στο mute, και συνέχισε να διαβάζεις

Τον Μάιο του ’17 η Cara Delevingne ποστάρει στο Instagram της ένα βίντεο, μέσα από το οποίο δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για τα πρότυπα ομορφιάς και το κυνήγι της ευτυχίας, βάζοντας στο κέντρο την αυτό-αγάπη: «Στην κουλτούρα μας, μας λένε ότι αν είμαστε όμορφοι, αν είμαστε αδύνατοι, αν είμαστε επιτυχημένοι, αν είμαστε διάσημοι, αν ανήκουμε κάπου, αν όλοι μας αγαπούν, τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το πιο σημαντικό ταξίδι, μέσα από το οποίο, πιστεύω, ότι θα πρέπει να περάσουμε όλοι μας, είναι το ταξίδι για να βρούμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε τη δική μας αλήθεια, να βρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και τι μας κάνει ευτυχισμένους».

Βεβαίως είναι σημαντικό να πούμε εδώ, ότι η αρνητική αυτο-εικόνα δεν αφορά πάντα και μόνο την αυτοαντίληψή μας για την εξωτερική μας εμφάνιση. Αλλά αν η Cara, που είναι και super model, σου λέει ότι το ψάχνει λίγο παραπάνω, γιατί εσύ να θεωρείς ότι αυτά τα 2-3 παραπάνω κιλά που δείχνει η ζυγαριά σου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ικανά να καταστρέψουν τη ζωή και την αυτοεκτίμησή σου;

Ας ξεκαθαρίσουμε τούτο: Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν μέρες που θα έχεις χαμηλή διάθεση και θα αμφισβητείς την ικανότητά σου να κάνεις τα πράγματα σωστά. Αλλά το να αισθάνεσαι συνεχώς ανασφάλεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάθε πτυχή της ζωής σου, από τη σωματική και συναισθηματική σου ευεξία μέχρι τον τρόπο με τον οποίο αποδίδεις στη δουλειά και σχετίζεσαι με τους άλλους.

Επίσης, το να μην αισθάνεσαι αρκετά καλά μπορεί να σε καθιστά ευάλωτ@ και στις ερωτικές σου σχέσεις, κάνοντας σε πιο επιρρεπή σε συναισθήματα άγχους και ζήλιας. Έρευνες δείχνουν ότι η αυτοεκτίμηση επηρεάζει τόσο εμάς όσο και την ικανοποίηση που αντλούν οι άλλοι από τις σχέσεις μας μαζί τους.

Και ναι, η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης απαιτεί δουλειά, αποφασιστικότητα και προθυμία για να μπορέσεις να εξετάσεις και να αντιμετωπίσεις τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, αλλά και να ενισχύσεις ενεργά την αυτο – εικόνα σου με θετικές.

Είναι ζωτικής σημασίας να σε αποδεχθείς, να αφήσεις πίσω σου πράγματα που σε ενοχλούν, καθώς και να εργαστείς στους τομείς που μπορείς (και θέλεις) να αλλάξεις.

Κοντολογίς, όση μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα σου δίνεις, τόσο πιο πολύ συμβάλεις στην προσπάθεια να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τελευταίες μελέτες, το να μάθεις να συγχωρείς τον εαυτό σου για πράγματα που έχεις κάνει και έχεις μετανιώσει, μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας που έχεις για ‘σένα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποδοχή και την αγάπη του εαυτού σου ακριβώς έτσι όπως είναι αυτή την στιγμή, καθώς μια υγιής έκφανση αυτοεκτίμησης χαρακτηρίζεται από το ότι εσύ αρέσεις σε εσένα, πιστεύεις ότι αξίζεις αγάπη και ευτυχία και ότι έχεις εμπιστοσύνη πως μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα στη ζωή σου.

Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη για να μπορείς να απολαμβάνεις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, η χαλάρωση, η ευγνωμοσύνη. Τα θετικά αυτά συναισθήματα, προσφέρουν προστασία από το στρες και άλλες αντιξοότητες της ζωής συμβάλλοντας παράλληλα στην ψυχική και σωματική υγεία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ευθυμία και η χαρά, προστατεύουν και προσφέρουν μακροζωία

Και έχουμε δει πόσο σημαντική είναι η υγιής αυτοεκτίμηση για τη γένεση των θετικών ψυχολογικών καταστάσεων.

Εξάλλου πρόσφατες έρευνες, μας προσφέρουν σημαντικά νέα δεδομένα για τη σχέση των θετικών συναισθηματικών καταστάσεων και της υγείας:

1. Το γέλιο και το χιούμορ βελτιώνουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού και τις δυνατότητες του ανοσολογικού συστήματος εναντίον του κρυολογήματος.

2. Σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, οι θετικές συναισθηματικές καταστάσεις, μειώνουν τον αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο.

3. Η αισιοδοξία, δηλαδή η θετική προσδοκία για το μέλλον και η ικανότητα ανάκαμψης μετά από άσχημα γεγονότα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών κατά 50% και έχει σχετισθεί με καλύτερη ανάκαμψη από επεμβάσεις στην καρδιά.

4. Οι θετικές συναισθηματικές καταστάσεις εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες του στρες στον οργανισμό, προσφέρουν καλύτερο ύπνο, επιτρέπουν ευστροφία με αποτελεσματικότερο και δημιουργικότερο τρόπο σκέψης.

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι υπάρχει πληθώρα λόγων για να φροντίζεις και να βελτιώνεις την αυτοεκτίμησή σου. Και έστω ότι σε έχω πείσει και έχεις όλη την καλή διάθεση να σε φροντίσεις λίγο παραπάνω, εύλογα θα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να το κάνεις αυτό.

Υπάρχουν, ευτυχώς, μερικά απλά και αποτελεσματικά βήματα, που μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να έχεις μια πιο «σωστή» άποψη για τον εαυτό σου

Πίστεψέ με, εφαρμόζοντάς τα, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανύψωση της αυτοεκτίμησης σου:

1. Κατάγραψε και διατήρησε έναν κατάλογο με όλα όσα πετυχαίνεις, ακόμα και τα πιο μικρά.

2. Ανάλαβε νέες προκλήσεις -το μυστικό εδώ είναι τα baby steps. Άρχισε με μικρά πράγματα που μπορείς να καταφέρεις πιο εύκολα και σταδιακά προχώρα σε μεγαλύτερα ή δυσκολότερα.

3. Θεώρησε για λίγο ότι ο εαυτός σου είναι ο καλύτερος σου φίλος. Αντικατάστησε την αυτοκριτική με ενθαρρυντικά σχόλια και παραινέσεις με ταυτόχρονο έπαινο για όλα όσα πετυχαίνεις.

4. Φρόντισε με συνέπεια τον εαυτό σου. Υποκατάστησε τα ανθυγιεινά σνακ με φρούτα και κάνε έναν περίπατο καθημερινά.

5. Κάνε παρέα με ανθρώπους, που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Μείωσε τον χρόνο με αυτούς που έστω και αν σε αγαπούν, με τη συχνή ή αυστηρή κριτική τους μπορεί να σε καταβάλλουν ψυχολογικά.

6. Μην ξεχνάς ότι η σωματική άσκηση είναι καλή για τη συναισθηματική και σωματική σου υγεία, γι’ αυτό μην αμελείς να γυμνάζεσαι σε μέτρια ένταση για 30 λεπτά, 5 ή και περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

7. Κάνε σεξ! Οι οργασμοί μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση που νιώθεις, καθώς όταν επικεντρωνόμαστε στο πόση ευχαρίστηση μπορεί να μας προσφέρει το σώμα μας, μαθαίνουμε να συνδέουμε την ύπαρξη μας με την απόλαυση. Μάλιστα, μία μελέτη για τον γυναικείο οργασμό κατέδειξε ότι όσους περισσότερους οργασμούς απολαμβάνει μία γυναίκα, τόσο καλύτερα αισθάνεται με το σώμα της.

Και όσο καλύτερα αισθάνεται με το σώμα της, τόσο περισσότερο σεξ θέλει να κάνει.

Οι στάσεις που πρέπει να κάνεις

Αν και όλοι θα θέλαμε να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε, μερικές φορές η διαδικασία φαντάζει δαιδαλώδης. Όταν περιπλανιόμαστε μέσα στις προσδοκίες και ξεχνάμε κάποιες από τις πραγματικότητες που συνοδεύουν την ίδια τη ζωή, μπορεί να αισθανθούμε αποθαρρημένοι και απογοητευμένοι. Κάθε φορά λοιπόν, που φαίνεται να έχεις χάσει τον δρόμο σου, κάνε μία στάση και θυμήσου τα εξής:

1. Η αυτοεκτίμηση δεν είναι γραμμική. Θυμάστε τότε που ήμασταν παιδιά και κάναμε μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο; Εγώ τότε ονειρευόμουν ότι έχω έναν μαγικό δρόμο, που ξετυλίγεται ανάμεσα σε εμένα και τον προορισμό μου, και που θα υψωνόταν πάνω από την πόλη σαν ασημένια αψίδα, ώστε να με φέρει στο τελικό σημείο της διαδρομής σε χρόνο dt.

Η πραγματικότητα ωστόσο τότε, όπως και τώρα, είναι ότι τα αυτοκίνητα ακολουθούν δρόμους -και ακόμα κι όταν προσπαθούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, υπάρχουν δρόμοι με στροφές και λακούβες. Και αυτό είναι μία από τις πραγματικότητες της ζωής, αλλά και κάτι που θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη όταν καλλιεργούμε την αυτοεκτίμησή μας. Μπορεί να θέλουμε ατενίζοντας τον ορίζοντα, να κινηθούμε κατευθείαν προς τα εκεί, αλλά ένα είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν παρακάμψεις.

Ας υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι ένα μη γραμμικό μονοπάτι δεν σημαίνει ότι είναι λάθος, είναι απλά μία φυσιολογική πορεία στο ταξίδι της ζωής.

2. Δεν αισθάνεσαι όπως πίστευες ότι θα αισθανόσουν. Το σωστό το visualization, θέλει και συναίσθημα, πέρα από οπτικοποίηση και εικόνες, γι’ αυτό πολλές φορές όταν σκεφτόμαστε πώς θα είναι όταν φτάσουμε στον στόχο μας, φαντασιωνόμαστε παράλληλα πώς θα αισθανόμαστε όταν καταλήξουμε να απολαμβάνουμε την αυτοεκτίμηση που καλλιεργούμε. Ίσως φανταζόμαστε τον εαυτό μας σωματικά διαφορετικό, πιο θετικό συναισθηματικά ή εν πάση περιπτώσει γενικά καλύτερο.

Εντούτοις, αυτές οι προβολές, αν και είναι χρήσιμες, στο να μας δείχνουν σε ποιους τομείς θέλουμε να εστιάσουμε, δεν είναι αντιπροσωπευτικές των πραγματικών τρόπων με τους οποίους μπορούμε να βιώσουμε την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής μας. Πολύ συχνά, μπορούμε να εγκλωβιστούμε στο ακριβές αποτέλεσμα που επιθυμούμε αντί να εστιάζουμε στη διαδικασία παρατηρώντας πού αυτή μας οδηγεί.

Και ακριβώς όπως στις φυσικές αλλαγές, έτσι και στις συναισθηματικές, μπορεί να απεικονίζουμε ένα αποτέλεσμα που δεν ανήκει στη γενετική μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βιώσουμε τις αλλαγές που αναζητούμε –μπορεί απλώς να φαίνονται διαφορετικές από ό,τι νομίζουμε.

3. Κανείς δεν μπορεί να μας πει πώς να το κάνουμε. Πηγαίνεις στο γραφείο του θεραπευτή, του εξηγείς τους στόχους σου και μετά περιμένεις με ανυπομονησία να σου πει πώς θα τους πετύχεις. Κάνε και πάλι μια στάση, πάρε μια βαθιά ανάσα, και θυμήσου ότι κανείς δεν μπορεί να μας αλλάξει -είμαστε οι μόνοι ικανοί να το κάνουμε αυτό, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε πραγματικά να υποκινήσουμε την αλλαγή που επιθυμούμε.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι εάν η χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα αρνητικά συναισθήματα που συνεπάγονται, παραμένουν έντονα παρά τις οποιεσδήποτε προσπάθειες αυτοβοήθειας, τότε είναι απαραίτητο να ληφθεί η συμβουλή από ειδικό θεραπευτή με εμπειρία στον τομέα αυτό.