Ποιος δεν θέλει αυτό που τον κάνει να νιώθει όμορφα; Ποιος δεν επιθυμεί να ζήσει μια ξέγνοιαστη, ευτυχισμένη και εύκολη ζωή; Να ερωτευτεί και να έχει καταπληκτικό σεξ και σχέσεις; Να φαίνεται τέλειος, να κερδίζει χρήματα, να είναι δημοφιλής και αξιοσέβαστος; Ο καθένας θα τα ονειρευόταν αυτά, διότι είναι εύκολα αρεστά. Οι απαντήσεις στην ερώτηση “τι θέλω;” είναι τόσο δεδομένες που καταλήγουν σχεδόν κλισέ.

Μια πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση, μια ερώτηση που ίσως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ πριν θα ήταν: «ποιον πόνο θέλεις στη ζωή σου; Για ποιο πράγμα θέλεις να παλέψεις;». Και αυτό, γιατί φαίνεται να αποτελεί έναν μεγαλύτερο και καθοριστικό παράγοντα για το πώς η ζωή εξελίσσεται.

Είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που θα σε πάει κάπου και που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Μια απάντηση που διαφοροποιεί τον κάθε άνθρωπο και τον κάνει αυτό που είναι. Που τον καθορίζει, τον χωρίζει και τελικά τον φέρνει κοντά με τους συνανθρώπους του.

Σαφώς, όλοι θέλουν να έχουν μια καταπληκτική δουλειά και οικονομική ανεξαρτησία. Αλλά δε θέλουν να υποφέρουν με ατελείωτες ώρες εργασίας, μακρινές μετακινήσεις, δυσάρεστη γραφειοκρατία και αυταρχικούς εργοδότες. Οι άνθρωποι θέλουν να είναι πλούσιοι χωρίς το ρίσκο, τη κούραση, την ευθύνη ή την καθυστερημένη ικανοποίηση που είναι απαραίτητη για την αποταμίευση χρημάτων.

Όλοι θέλουν να έχουν υπέροχο σεξ και μια όμορφη συντροφική σχέση – αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να περάσουν από τις δύσκολες συζητήσεις, τις αμήχανες σιωπές και τα πληγωμένα συναισθήματα, για να φτάσουν εκεί. Και έτσι επαναπαύονται και αναρωτιούνται «Τι θα γινόταν εάν;» για χρόνια και χρόνια και έως ότου η ερώτηση μεταμορφωθεί σε «Αυτό ήταν;»

Η ευτυχία απαιτεί αγώνα

Το θετικό δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον χειρισμό του αρνητικού. Μπορείς να αποφύγεις τις αρνητικές εμπειρίες για τόσο διάστημα, όσο να επιστρέψουν πάλι στη ζωή σου.

Στον πυρήνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι ανάγκες είναι λίγο πολύ παρόμοιες. Τη θετική εμπειρία είναι εύκολο να τη χειριστείς. Είναι η αρνητική εμπειρία αυτή με την οποία όλοι, εξ ορισμού, αγωνίζονται. Επομένως, αυτό που αποκομίζεις από τη ζωή δεν εξαρτάται από τα επιθυμητά θετικά συναισθήματα, αλλά από το ποια αρνητικά πρόθυμα μπορείς να υπομένεις, ώστε να φτάσεις στα θετικά.

Αν επιθυμείς ένα γυμνασμένο σώμα, θα πρέπει να κάνεις γυμναστική και σωστή διατροφή. Αν θες να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση ή να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος, θα πρέπει να βιώσεις την αβεβαιότητα, τις αποτυχίες και τις εργάσιμες ώρες. Χωρίς να είσαι σίγουρος οτι θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Τέλος, ένας καλός σύντροφος συχνά προϋποθέτει όλα εκείνα τα αποτυχημένα ραντεβού και την απόρριψη που έχεις βιώσει ως αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού της αγάπης. Δεν μπορείς να το κερδίσεις, εάν πρώτα δεν παίξεις.

Εν τέλει, αυτό που καθορίζει την επιτυχία σου δεν είναι το τι θέλεις να απολαύσεις, αλλά ποιον πόνο θέλεις να αντέξεις. Η ποιότητα της ζωής σου δεν εξαρτάται από την ποιότητα των θετικών σου εμπειριών, αλλά των αρνητικών. Και για να γίνεις καλός στην αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεις καλός στην αντιμετώπιση της ζωής.

Υπάρχουν πολλές κακές συμβουλές του τύπου: «Πρέπει να το επιθυμείς αρκετά!»

Όλοι θέλουν κάτι. Και όλοι θέλουν κάτι αρκετά. Απλώς δεν γνωρίζουν τι θέλουν ή μάλλον, τι θέλουν «αρκετά». Γιατί αν θέλεις το όφελος από κάτι στη ζωή, πρέπει επίσης να θέλεις το κόστος του. Εάν καταλήγεις να θες κάτι ανά μήνα ή ανά χρόνο, όμως τίποτα δεν συμβαίνει και ποτέ δεν έρχεσαι πιο κοντά σε αυτό, τότε ίσως αυτό που θέλεις πραγματικά είναι μια φαντασία. Μια ιδεοποίηση, μια εικόνα και μια ψεύτικη υπόσχεση. Ίσως δεν είναι αυτό που θέλεις, απλώς απολαμβάνεις την επιθυμία.

Αυτό είναι το πιο απλό και βασικό στοιχείο της ζωής: οι αγώνες σου καθορίζουν τις επιτυχίες σου. Ας τους επιλέγεις με σύνεση…

Δες ακόμα:
Το κλειδί του κάθε ραντεβού: Η σωστή ερώτηση!
29 συμβουλές για τη ζωή που θα σε γλιτώσουν από όλο το δράμα
Τη μεγαλύτερη συγγνώμη τη χρωστάμε τελικά στον εαυτό μας