Ίσως εσύ να το αντιμετωπίζεις καλύτερα από άλλους, αλλά για πολλούς είναι δύσκολο να νιώθουν αβέβαιοι, αμήχανοι ή γενικά εκτός παιχνιδιού. Αν νιώθεις ενθουσιασμό που θέλεις να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα, αλλά θέλεις να αποφύγεις την αίσθηση ότι δεν είσαι τόσο “καλ@” σε αυτήν και ότι μάλλον θα πρέπει να την εγκαταλείψεις, δες μερικές από τις παρακάτω συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Να θυμάσαι ότι είσαι ακόμα ο ίδιος εαυτός σου 

Άσχετα από το νέο ξεκίνημα, είσαι ο ίδιος άνθρωπος, που προσπαθεί να κάνει ένα νέο πράγμα. Ένα μεγάλο πρώτο βήμα είναι να βάλεις καλά στο μυαλό σου, πως ό,τι και να συμβεί στη νέα σου προσπάθεια, εξακολουθείς να είσαι σπουδαί@, με πολλές εξαιρετικές προσωπικές ιδιότητες. Αν οργανώσεις τη σκέψη σου γύρω από την ιδέα ότι η επιτυχία σου στην αναρρίχηση ή στο ποδόσφαιρο κρίνει την αξία σου ως άτομο, θα καταλήξεις να νιώθεις άσκοπα πιεσμέν@ και να αποθαρρύνεσαι όταν δεν διαπρέπεις αμέσως. Αντί για αυτό, δες τη νεά δραστηριότητα σαν επιβράβευση στον εαυτό σου και σαν ένα δώρο για να μάθει νέα πράγματα και να διασκεδάσει.

Όλοι όσοι συναντάς υπήρξαν “καινούργιοι” σε κάτι

Κάθε παίκτης μπάσκετ, κάθε πτυχιούχος σε ξένες γλώσσες, κάθε δεινός σκιέρ, όλοι ξεκίνησαν χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το αντικείμενο που ασχολήθηκαν. Είναι σοκαριστικά εύκολο να ξεχάσουμε ότι ο εκπαιδευτής είναι πολύ καλός σε αυτό, επειδή έχει 20 χρόνια εξάσκησης και να συγκρίνουμε τις μικρές μας ικανότητες με τις δικές του. Αν αισθάνεσαι αβέβαι@ με το ξεκίνημά σου, ρώτησε κάποι@ που ήταν πρόσφατα καινούργι@ και αρχάρι@ και θυμάται ακόμα τι ήταν δύσκολο ή περίεργο γι’ αυτ@ στην αρχή. Αν τυχαία έχεις καταλήξει σε μια κατάσταση όπου δέχεσαι επικριτική συμπεριφορά επειδή είσαι νέ@ σε αυτό, δοκίμασε ένα διαφορετικό μάθημα ή μια άλλη τοποθεσία για να ξεφύγεις από αυτές τις ανόητες συμπεριφορές.

Προσέγγισε τη δραστηριότητά σου με τρόπο που να ταιριάζει στον τρέχοντα τρόπο ζωής σου και στο επίπεδο δεξιοτήτων σου

Είναι αρκετά δύσκολο να βρεις το κίνητρο να πας να κάνεις κάτι στο οποίο δεν είσαι καλ@ για μια ώρα, όταν υπάρχει κάποια κατάσταση που σε βασανίζει ή δε σε βολεύει, όπως οι αποστάσεις, το ωράριο σου ή ακόμα και το πρόγραμμα του λεωφορείου. Αύξησε την πιθανότητα να επιμείνεις στο νέο σου χόμπι, επιλέγοντας κάτι που ταιριάζει στην τρέχουσα ζωή και τις ικανότητές σου, χωρίς να γίνεσαι “χίλια κομμάτια” για να τα καταφέρεις.

Επιλέγοντας ένα γυμναστήριο που είναι εύκολο να φτάσεις, επιλέγοντας ένα μάθημα που γίνεται αμέσως μετά το σχόλασμα της δουλειάς σου, ώστε να είσαι ήδη έξω και να κυκλοφορείς ή επιλέγοντας το μάθημα για αρχάριους, ακόμη και αν είσαι νεότερ@ κατά μια δεκαετία, όλα αυτά είναι εξαιρετικοί τρόποι στρατηγικής για τη δική σου επιτυχία. Ο φανταστικός σου εαυτός μπορεί να είναι ένα άτομο που σηκώνεται στις 5:45 π.μ. και παίρνει δύο λεωφορεία για να διασχίσει την πόλη, αλλά ο πραγματικός σου εαυτός είναι πιο πιθανό να επιμείνει σε μια νέα συνήθεια αν δεν υπάρχουν τέτοια εμπόδια.

Να ξέρεις ότι δεν θα είναι τόσο διασκεδαστικό όσο νόμιζες στην αρχή, αλλά αν μάθεις τα βασικά, η διασκέδαση θα έρθει

Την πρώτη μέρα του σκι πέφτεις πολύ και, ειλικρινά, το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη μέρα. Αλλά αν τα παρατήσεις πριν μάθεις τα στοιχειώδη, δεν θα φτάσεις ποτέ στο σημείο όπου θα μένεις όρθι@ για αρκετό καιρό, ώστε να απολαύσετε το πραγματικό σκι. Αυτό ισχύει για τις περισσότερες δραστηριότητες: Ο καθένας πρέπει να παλέψει τον πρώτο μήνα περίπου, όταν είναι δύσκολα και πιο πιθανό να αποθαρρυνθείς. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να βρείτε το ρυθμό σου, και μερικές φορές λίγο περισσότερο ακόμα για να μπεις στον εν λόγω ρυθμό.

Aκόμη και αν δεν ακολουθήσεις τη δραστηριότητα, δεν έχασες το χρόνο σου

Ίσως το νέο σου χόμπι να αποδώσει και να βρεις μια νέα μορφή απόλαυσης που θα γεμίσει τον ελεύθερο σου χρόνο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να το δοκιμάσεις για μερικούς μήνες και να ανακαλύψεις ότι δεν είναι πραγματικά για εσένα. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις ότι έκανες στον εαυτό σου ένα πολύ ωραίο δώρο: τη διαδικασία να ανακαλύψεις πώς να κάνεις κάτι καινούργιο. Ο χρόνος σου δεν πήγε χαμένος, ακόμη και αν η νέα σου δραστηριότητα δεν σου ταιριάζει. Είσαι κυριολεκτικά κερδισμέν@, όπως και να ‘χει!