Το ξεκίνημα μιας νέας σχέσης τις περισσότερες φορές είναι μαγικό.

Δεν είμαστε λίγες εκείνες που προτρέχουμε, δίνοντας στ@ νέο μας σύντροφο μια εξιδανικευμένη υπόσταση, βασισμένη στη μαγεία των πρώτων φορών. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία και είσαι στη συγκυρία μιας ερωτικής αρχής, πάρε λίγα λεπτά με τον εαυτό σου, βάλε σε δράση το πιο αυστηρό σου φίλτρο και κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις.

Τελικά είναι ό,τι καλύτερο σου έχει συμβεί; Θα μπορούσε να είναι ο/η “ένας/μία”; Ο “άνθρωπος της ζωής σου”; Για να δούμε.

Είναι ο ένας ή απλά θέλεις να είναι ο ένας;

Όταν είσαι ερωτευμέν@, είναι κάτι δύσκολο για να καταλάβεις και να διαχωρίσεις. Αν έχεις βρει τ@ν ιδανικό σύντροφο για εσένα θα το καταλάβεις μόνο αν έχεις εντοπίσει ότι η θέλησή σου να τ@ν έχεις βρει δεν είναι δυνατότερη από την ίδια την πραγματικότητα. Έχεις καταλάβει με ποιον έχεις να κάνεις ή έχεις φτιάξει μια ιδεατή εικόνα. Αυτή η ιδεατή εικόνα περιγράφει τα standards σου ή απλά τα εναλλάσσεις με βάση αυτή; Σκέψου το.

Μπορείς να σε φανταστείς μαζί τ@ για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται;

Το “για πάντα” είναι ένας ακραίος χρονικός προσδιορισμός, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά όπως και να το κάνουμε, κανείς δε μπαίνει σε κάτι καινούργιο για να το τερματίσει σε λίγους μήνες. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με μακροχρόνια σχέδια, πρέπει να είσαι σίγουρ@ πως μπορείς να δεις τον μελλοντικό σου εαυτό -με όλες τις αλλαγές του- δίπλα στ@ν σύντροφο που έχεις επιλέξει τώρα.

Δεν σου λέμε να κάνεις τόσο ακραία σχέδια, αλλά αν αρχίσεις να σκέφτεσαι σοβαρά πως αυτός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα έκανες οικογένεια, γίνε όσο πιο αντικειμενική γίνεται στο κομμάτι της συμβατότητας. Το σώμα σου δε θα γεμίζει ντοπαμίνη σε δύο χρόνια λόγω έρωτα μαζί του, οπότε άλλα είναι τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να εντοπίσεις και πάνω σε αυτά να δουλέψεις.

Σου αρέσει ακριβώς όπως είναι;

Πολλές φορές, όταν μπαίνουμε σε αυτή την άτυπη διαδικασία “αξιολόγησης”, τα αρνητικά στοιχεία που βρίσκουμε είτε τα ωραιοποιούμε είτε θεωρούμε πως ως δια μαγείας στο μέλλον δεν θα είναι εκεί. Στο μεταξύ, επειδή το να θέλεις να αλλάξεις κάποιον δεν είναι υγιές σε σχεσιακό επίπεδο σκέψου σοβαρά πού στέκεσαι. Αυτά που σε ενοχλούν, σε τι βαθμό σε ενοχλούν; Μπορείς να ζήσεις με αυτά τα ελαττώματα; “Παίζουν” καλά με τα δικά σου;

Συμφωνείτε στα σημαντικά πράγματα;

Ευτυχώς, η περίοδος που διανύουμε δίνει συνεχώς αφορμές για να καταλαβαίνουμε τι είδους άνθρωποι μας περιβάλλουν. Ζητήματα υγείας, υπευθυνότητας και ρατσισμού πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά μας και η τριβές και οι διαφωνίες δε γίνεται να λείπουν. Το θέμα είναι αν αυτά στα οποία συμφωνείτε με τ@ν σύντροφό σου είναι περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που διαφωνείτε. Αν ακόμα και τις στιγμές που κοντράρεσαι σου δίνει τροφή για παραπάνω σκέψη και για θέματα που δεν είχες σκεφτεί. Η προοπτική του σου είναι χρήσιμη; Στα θέματα που αφορούν τη σχέση σας έχετε σύμπνοια; Οι στόχοι σας είναι κοινοί ή τουλάχιστον κοντινοί ή λεπτομέρειες είναι αυτές που θα σας χωρίσουν τελικά;

Μπορείς να είσαι ειλικρινής μαζί τ@;

Ειλικρίνεια σημαίνει να μπορείς να πεις σε κάποιον πως δεν είσαι ευτυχισμένη, πως τα οικονομικά σου δεν είναι και σε πολύ καλή φάση. Ειλικρίνεια είναι να μπορείς να πεις όλη την αλήθεια χωρίς να σκέφτεσαι συνέπειες και χωρίς να σε σταματούν οι ανασφάλειες. Αυτό είναι ένα στοιχείο που υπάρχει στη σχέση σας; Γιατί η απουσία του -είναι γνωστό πως- δεν οδηγεί σε αίσιο τέλος.

Έχεις δισταγμούς;

Αν κάθε φορά που κάνεις στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχει στο μυαλό σου η σκιά ενός “αλλά”, αν αποφεύγεις να τις κάνεις εξ ολοκλήρου, φοβούμενη τις απαντήσεις σου, κάτι δεν είναι σωστό. Αν πνίγεις τις υποψίες πως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι για εσένα στον βωμό ενός comfort zone και ενός φόβου για τη δράση που συνεπάγεται το να τον αφήσεις να φύγει, μια είναι η συμβουλή: Πάρε τη ζωή σου σοβαρά. Με το να είσαι με κάποι@ που δε σε κάνει ευτυχισμέν@, απλά σπαταλάς πολύτιμο χρόνο.

first published: Ιούν 8, 2020