Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αν δεν του δώσεις την πρέπουσα σημασία, θα επηρεάσει αρνητικά και το σώμα σου.

Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε, πως αρκετές ασθένειες οφείλονται σε ψυχικές διαταραχές. Είναι οι γνωστές ψυχοσωματικές παθήσεις. Και είναι εξίσου σοβαρές με τις απλά σωματικές, γιατί αφορούν τόσο σε μια οργανική, όσο και σε μια ψυχολογική παθολογία.

Έχει δηλαδή, αποδειχτεί ότι, συγκεκριμένες παθογένειες οφείλονται και σε ψυχολογικούς λόγους.

Έχει αναγνωριστεί αυτή η σύνδεση και δικαιολογείται επιστημονικά ως αλλαγή συναισθημάτων και διάθεσης, που επηρεάζει τον οργανισμό. Ο εγκέφαλος “μιλάει” στο σώμα και το σώμα αντιδρά. Υπάρχει δηλαδή, μια αλληλοδιάδραση, μια επικοινωνία.

Απ’ ότι καταλαβαίνεις, πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, καθότι πολλές φορές είναι δυσδιάκριτο, το αν μια παθολογική κατάσταση, υποκρύπτει ή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Για αυτό λοιπόν, είναι απαραίτητο, προτού χαρακτηριστεί μια διαταραχή ως ασθένεια σωματική, να ερευνάται και το ψυχολογικό υπόβαθρο.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lynne (@flamedlioness)

Ψυχοσωματικές διαταραχές

Διαταραχές ακμής.

Η ακμή ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και όχι μόνο νεαρά άτομα. Σαφώς και είναι χαρακτηριστική δερματοπάθεια της εφηβικής ηλικίας, λόγω των ορμονών και των αλλαγών του σώματος.

Ωστόσο, η ακμή είναι παρούσα και στη ζωή ενηλίκων και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή της. Κι αυτό οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Το έντονο στρες, η κούραση και οι έντονοι ρυθμοί, αυξάνουν την κορτιζόλη. Η ουσία αυτή προκαλεί αύξηση του σμήγματος, το οποίο ευθύνεται ουσιαστικά για τη λιπαρότητα της επιδερμίδας. Η λιπαρότητα με τη σειρά της φράζει τους πόρους και δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει, εγκλωβίζοντας παράλληλα τους ρύπους.

Διαταραχές στον κύκλο.

Η έμμηνος ρύση για τη γυναίκα είναι ήδη μια άβολη κατάσταση, μια ταλαιπώρια. Πόσο μάλλον, όταν αυτή συνοδεύεται από άσχημα συμπτώματα, όπως κράμπες και πόνους στην κοιλιά, φούσκωμα, πρήξιμο και εκνευρισμό.

Υπάρχει όμως, ακόμα μια πιο σοβαρή διαταραχή της περιόδου, η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD). Η συγκεκριμένη μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, είναι πολύ σοβαρή και βασανίζει πολλές γυναίκες σήμερα.

Τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής είναι τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των γυναικών, που πάσχουν από αυτό.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η έλλειψη ενέργειας, κακή διάθεση, έντονος εκνευρισμός, άγχος και απελπισία, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, φούσκωμα, αλλαγές στην όρεξη, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας κ.α.

Η εμφάνιση λοιπόν, ψυχολογικών συμπτωμάτων, που ωστόσο οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, είναι η απόδειξη της σύνδεσης αυτής.

Εξάντληση.

Πολλές φορές, μπορεί να νιώθεις εξάντληση, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Να αισθάνεσαι τόση κούραση, που όμως να μην μπορείς να το δικαιολογήσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να απομονώνεσαι στο σπίτι σου, να μην έχεις όρεξη να βρεθείς με κόσμο και γενικά να θες να μείνεις μακρυά από όλους και όλα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε όλους μας, αλλά γίνεται παθογένεια όταν αυτό διαρκεί για εβδομάδες.

Αυτή λοιπόν, η μειωμένη διάθεση, η χαμηλή ενέργεια και γενικά, η επιθυμία για απομόνωση, μπορεί να μην οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα, αλλά σε ψυχολογικό. να μην είναι δηλαδή μια “κακή μέρα”, αλλά κάτι πιο σοβαρό.

Μπορεί για παράδειγμα, να οφείλεται σε κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές κ.α. Η πεσμένη λοιπόν, ψυχολογία έχει άμεσο αντίκτυπο και στο σώμα σου.

Αντιμετώπιση

Ο βασικός τρόπος για να λύσεις αυτά τα προβλήματα είναι η σωστή διάγνωση, η πρόληψη και η θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνει κανείς αν το παθολογικό του πρόβλημα είναι καθαρά σωματικό ή αν οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Από την άλλη, η θεραπεία είναι πολύ σημαντική. Οι ψυχολογικές διαταραχές δεν είναι ταμπού ούτε ντροπή. Είναι παθογένειες, που είναι θεραπεύσιμες και διαχειρίσιμες.

Ωστόσο, και η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο ύπνος, είναι βασικά βήματα για την υγεία σου. Επίσης, τα τακτικά τσεκάπ και η επίσκεψη σε ψυχολόγο είναι προληπτικά μέτρα, που κανείς δεν πρέπει να σνομπάρει.

Η ψυχική υγεία επηρεάζει και το σώμα σου. Όπως έλεγαν άλλωστε, και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”.