Θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι η γυμναστική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή ποιότητα της ψυχικής μας υγείας.

Σίγουρα δε μπορεί να αντικαταστήσει τις συστηματικές επισκέψεις για κάποια ψυχοθεραπεία, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το πώς αισθανόμαστε καθημερινά. Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σου είναι αρκετές ώστε να σου προσφέρουν καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη όρεξη για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ωστόσο, πολλοί όταν ακούν “καθημερινή γυμναστική” φαντάζονται το κλασικό τρέξιμο των 8-10 χλμ. Φυσικά, και το τρέξιμο είναι μία πολύ καλή πηγή παραγωγή ενδορφίνων, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι η ενδυνάμωση του σώματος παίζει σημαντικότερο ρόλο σε αυτό. Κάθε φορά που σηκώνεις βάρη ή κάνεις στατικές ασκήσεις με σκοπό την ενδυνάμωση, ενδυναμώνεις παράλληλα και την ψυχική σου υγεία.

Oι ασκήσεις ενδυνάμωσης μειώνουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση, αισθάνεσαι ανίσχυρη, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Γι’αυτό λέγεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος γυμναστικής είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τη χαμένη σου δύναμη. Επιπλέον, το να σηκώνεις βάρη στη γυμναστική λέγεται πως “καίει” το υπερβολικό στρες του οργανισμού. Αναγκάζεσαι να αναπνεύσεις βαθύτερα και άρα το μυαλό σου έρχεται σε μία πολυπόθητη κατάσταση ηρεμίας.

Αυτή η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του εαυτού που έχεις

Ένα από τα συνήθη συμπτώματα της “κακής” ψυχικής υγείας είναι και η έλλειψη ή η μειωμένη αυτοεκτίμηση. Το να σηκώσεις βάρη στη γυμναστική ή το να κάνει μία άσκηση που δεν έχεις ξανακάνει στο παρελθόν, είναι σίγουρα κάτι αξιοσημείωτο. Εκτός, λοιπόν, από το ότι μπορείς να αποκτήσεις μία καλή φυσική κατάσταση, η αυτοεκτίμηση είναι σίγουρα κάτι που θα βελτιωθεί με τον καιρό.

Eίναι ο κατάλληλος αντιπερισπασμός από όσα σε αγχώνουν

Πολλές φορές όταν πας για τρέξιμο για να ξεσκάσεις και ηρεμήσεις μετά από μία δύσκολη μέρα, πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται όλες τις εκκρεμότητες που έχεις αφήσει ανοιχτές. Θέλοντας και μη, το τρέξιμο γίνεται η καταλληλότερη ώρα μέσα στην οποία μπορείς να αγχωθείς πολύ περισσότερο από πριν. Αντίθετα, στις ασκήσεις ενδυνάμωσης χρειάζεται να συγκεντρωθείς και να στραφούν όλες οι αισθήσεις σου σε έναν μόνο στόχο. Έτσι, δεν έχεις τον χρόνο και την ευκαιρία να σκεφτείς όλα όσα σε απασχολούν.