Νιώθεις ότι η ψυχική υγεία των περισσότερων ανθρώπων γύρω σου ταλαιπωρούνται από κάποιας μορφής ψυχική/ψυχολογική κατάσταση, όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, κρίσεις πανικού κλπ. Ενώ όλες αυτές οι καταστάσεις δεν αποτελούν πλέον ταμπού, υπάρχουν ακόμη κάποιοι μύθοι, ανακρίβειες και παρερμηνείες που τις ακολουθούν ακόμα και σήμερα.

Αυτοί ακριβώς οι μύθοι και οι ανακρίβειες για την ψυχική υγεία ανατρέπονται παρακάτω.

Το ότι είσαι στεναχωρημένη δεν σημαίνει ότι έχεις κατάθλιψη

Υπάρχει διαφορά μεταξύ στενοχώριας και κατάθλιψης. Η στεναχώρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν. Είναι μια κατάσταση παροδική. Η κατάθλιψη, από την άλλη, είναι κάτι πολύ διαφορετικό, το οποίο επηρεάζει την ψυχική υγεία. Δυσκολεύει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου και τον κάνει ανίκανο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κατάθλιψης

Οι δυο βασικοί είναι: Η κλινική κατάθλιψη και η χρόνια. Πέρα από αυτές τις δυο κατηγορίες, που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, υπάρχει και πλήθος άλλων τύπων. Τύποι όπως η μελαγχολία (όταν κάποιος νιώθει μόνιμα στεναχωρημένος και απελπισμένος), η ψυχωτική κατάθλιψη (συνδυασμός μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και ψευδαισθήσεων), αλλά και η εποχική κατάθλιψη (η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο τους χειμερινούς μήνες). Άρα η κατάθλιψη δεν είναι απλό πράγμα και μη βιαστείς να βγάλεις διάγνωση.

Το άγχος δεν σημαίνει κάτι κακό για την ψυχική υγεία σου

Όταν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου (π.χ. εξεταστική, μετακόμιση) έχεις αυξημένο άγχος, δεν σημαίνει ότι είσαι αγχωτική. Απλά ανησυχείς για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η κατάσταση που θα χαρακτηριζόταν ως κλινική περίπτωση έχει σοβαρές ενδείξεις/συμπτώματα. Κάποια από αυτά είναι η αυξημένη πίεση, η έντονη εφίδρωση, το τρέμουλο, η ζαλάδα, οι άσχημοι συνειρμοί.

Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινότητας

Αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις διαταραχές και μπορεί να διαγνωστεί και κλινικά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Οι συνήθεις καταστάσεις άγχους περιλαμβάνουν διαταραχές και κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, δυσκολία στην ομιλία, άγχος αποχωρισμού, φοβίες.


featured image: estilo-tendances.com