Ποιο ποτό αγκαλιάζει τις καλοκαιρινές σου αναμνήσεις; Μα, φυσικά, η μπύρα. Eίτε είσαι διακοπές και περνάς τη μέρα σου σε μία παραλία, είτε βρίσκεσαι σε κάποιο καλοκαιρινό festival, είτε απλώς στο μπαλκόνι σου και αράζεις με την παρέα σου η μπύρα βρίσκεται εκεί για να σε δροσίσει. Και αν συνοδεύεται και σωστά, έχεις πετύχει διάνα!

Συνήθως η μπύρα συνοδεύεται από κάποιο κρεατικό ή αλλαντικό, με επικρατέστερη την επιλογή των λουκάνικων. Όμως, ένας εξαιρετικός συνδυασμός της αγαπημένης σου μπύρας μπορεί να είναι και με κάποιο τυρί λευκό ή κίτρινο, ένα συνοδευτικό, δηλαδή, που θα αναδείξει τη ποιότητα, τα αρώματα αλλά και τη γεύση της μπύρας που τόσο πολύ σου αρέσει να πίνεις.

Δύο κατηγορίες μπύρας

Το ήξερες πώς υπάρχει κατηγοριοποίηση στις μπύρες; Έχουμε τις μπύρες Lager, τις οποίες ξέρεις σίγουρα, μιας και αποτελούν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπύρας. Είναι, λοιπόν, κατηγορία μπύρας, στην οποία ανήκουν όλες οι μπύρες χαμηλής ζύμωσης, είτε ξανθιές, είτε σκούρες με χαμηλή ένταση αρωμάτων. Τα αρώματα που επικρατούν σε αυτές τις μπύρες είναι αυτά της βύνης, του λυκίσκου, των μπαχαρικών και των εσπεριδοειδών.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν μπύρες, όπως είναι η Pilsener και η Bock.

Από την άλλη, δεν γίνεται να μην ξέρεις τις μπύρες Αle, δηλαδή τις μπύρες υψηλής ζύμωσης. Χαρακτηρίζονται από πλούσια φρουτώδη αρώματα, καραμέλας, κακάο, σοκολάτας και καφέ. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν μπύρες όπως η κόκκινη Αle, η χάλκινη Amber, η καφέ Αle, η αφιλτράριστη Weiss και η σκούρα Stout.

Ποιο τυρί να επιλέξεις;

Τα τυριά, όπως και τα αλλαντικά, είναι εξαιρετικά πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Διακρίνονται σε τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (μέχρι 20%), σε τυριά με μεσαία περιεκτικότητα (20%-42%) που είναι και τα περισσότερα και λιπαρά τυριά (πάνω από 42%).

Επίσης, σημαντική είναι και η κατηγοριοποίηση τους με βάση το βαθμό της ωρίμανσης τους, καθώς και το επίπεδο υγρασίας τους. Δηλαδή, μαλακά τυριά (πάνω από 40% υγρασία) ή σκληρά τυριά (λιγότερο από 40% υγρασία). Είναι από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις, ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο για να συνοδεύσεις τη μπύρα που σου αρέσει.

Ο κανόνας έχει ως εξής:

Τα πιο ελαφριά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά, ταιριάζουν με μπύρες που δεν καλύπτουν την ελαφριά γεύση τους. Ιδανική επιλογή αποτελεί μια ανοικτόχρωμη μπύρα Lager με λεπτή γεύση που δεν καλύπτει τα αρώματα και τις γεύσεις τους. H πολυαγαπημένη σου φέτα ή το κατσικίσιο τυρί ταιριάζουν με τις μπύρες Weisse, ενώ το κίτρινο μαλακό cheddar, ειδικά το ώριμο, με Pilsener, μπύρες ξανθές, ξηρές και πικρές.

Ακόμη, τυριά, τα οποία είναι μαλακά και ούτε πολύ αλμυρά ή ώριμα, με χαρακτηριστικές γεύσεις, ταιριάζουν με μπύρες με μέτριο σώμα, όπως μια Bock (σκουρόχρωμη lager) ή μια μπύρα χαμηλής ζύμωσης, τύπου Double malt.

Τυριά με μεγάλη ωρίμανση, όπως η παρμεζάνα, δηλαδή τυριά που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της υγρασίας τους, ταιριάζουν με πιο πλούσιες μπύρες, όπως οι μπύρες Ale ή οι κοκκινόχρωμες lager.

Τα μπλε τυριά, π.χ. ροκφόρ ή η ιταλική ‘γκοργκοτζόλα’ ταιριάζουν τέλεια με τις σκούρες μπύρες, όπως π.χ. μία βέλγικη Abbey ή Trappist. Όμως, δεν τελειώσαμε ακόμα! Για τα καπνιστά τυριά, όπως είναι το μετσοβόνε, το ιδανικό τους ταίρι αποτελεί μία smoked beer.

Γενικά, αυτό που έχεις να κάνεις φέτος το καλοκαίρι είναι να πειραματιστείς με τα διάφορα είδη μπύρας και τυριών και να ανακαλύψεις τους συνδυασμούς που ταιριάζουν σε εσένα. Πάρε ένα βράδυ την παρέα σου και παίξτε με τους συνδυασμούς μπύρας-τυριών που ταιριάζουν στον καθένα.

Πηγή: www.beeradvocate.com