Φέτα. Μία λέξη που προκαλεί τόσες σκέψεις και συναισθήματα αφού είναι κάτι σαν το γευστικό soundtrack που θα είχε η ζωή μας αν ήταν ταινία. Η φέτα είναι ένα τυρί με μαγικές ιδιότητες, αφού κάνει από μόνη της upgrade σε όποιο φαγητό και αν συνοδεύει. Πάρε για παράδειγμα τις φακές. Κανείς δεν ενθουσιάστηκε όταν άκουσε ότι έχει φακές στο σπίτι. Φαντάσου όμως τις φακές με φέτα. Ξαφνικά πείνασες και θες να τις φας.

Οι Έλληνες βρισκόμαστε στην τρίτη θέση σε κατανάλωση τυριού με 23,4 κιλά τυρί κατ’ άτομο ετησίως από το οποίο περίπου το 50% είναι φέτα. Παρότι είναι εμφανές ότι λατρεύουμε να την έχουμε στη διατροφή μας, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για αυτή.

Η θρεπτική αξία της φέτας

Από διατροφικής πλευράς, η φέτα είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Λόγω της ωρίμανσης που υφίσταται, οι πρωτεΐνες της διασπώνται εύκολα με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό και να είναι περισσότερο εύπεπτη. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνες έχει επιπλέον όφελος την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, ιδιαίτερα για άτομα που αθλούνται αφού βοηθάει και στην άμεση αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών του οργανισμού.

Οι χαρακτηριστικές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται στο τυρί φέτα, έχουν ως εξής:

  • Ασβέστιο: Είναι σημαντικό για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, του καρκίνου του παχέος εντέρου και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Φώσφορος & Βιταμίνη Α: Ενισχύουν σημαντικά την όραση.
  • Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): Συμβάλλει στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων και στο σχηματισμό ορμονών. Επιπλέον, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, συμβάλλει στην σωστή ενυδάτωση του δέρματος και στην καλή υγεία των νυχιών και των μαλλιών.
  • Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μεταβολισμού των πρωτεϊνών και των λιπών και στη σύνθεση και λειτουργία της αιμοσφαιρίνης. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μυών.
  • Ψευδάργυρος: Ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ βοηθά και στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος και κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, βοηθάει στην καλή λειτουργία των αισθήσεων και κυρίως της όσφρησης και της γεύσης.

feta

Η ιστορία της φέτας

Οι πρώτες αναφορές τυριού γίνονται στην Οδύσσεια από τον κύκλωπα Πολύφημο ο οποίος έπαιρνε το γάλα από τα πρόβατα και το αποθήκευε σε κοιλιές ζώων. Έτσι ανακάλυψε πως το γάλα πήζει και παίρνει μία τυρένια μορφή που αποτελεί τον προκάτοχο της φέτας. Έτσι θεωρείται πως οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο για να παράγουν τυρί.

Η ονομασία της φέτας ήρθε τον 17ο αιώνα και λέγεται ότι πήρε το όνομα της από τον τρόπο με τον οποίον κόβανε το τυρί ώστε να μπορούν να το αποθηκεύσουν ή από τον τρόπο με τον οποίο το σέρβιραν. Παραδοσιακά για την παραγωγή φέτας χρησιμοποιούσαν μόνο πρόβειο γάλα. Ωστόσο, αργότερα άρχισε η προσθήκη κατσικίσιου γάλακτος σε διάφορες αναλογίες χωρίς όμως να ξεπερνάει το 30%.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Με τον όρο “προϊόν ΠΟΠ”  εννοούμε το προϊόν που κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα, η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του οποίου οφείλονται ουσιαστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον της χώρας όπου παράγεται. Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να παράγει τυρί φέτα και έτσι αποτελεί ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν για την Ελλάδα.

Η φέτα ΔΩΔΩΝΗ

feta

Εδώ και 57 χρόνια η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, δημιουργεί αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα με 100% ελληνικό γάλα. Σήμα κατατεθέν της εταιρείας είναι η φέτα ΔΩΔΩΝΗ , ένα προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), φτιαγμένη μόνο από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα. Αναγνώρισε τη εύκολα όπου και αν σου σερβίρουν από το ανάγλυφο σήμα της εταιρείας που αποτυπώνεται στο σώμα του τυριού. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι απολαμβάνεις πάντα κορυφαία γεύση και ποιότητα.
Τις πληροφορίες σχετικά με την διατροφική αξία της φέτας τις αντλήσαμε από εδώ.