Δεν ξέρω αν πίνοντας αυτές τις μπύρες νιώθεις πιο κοντά στο Θεό, σίγουρα όμως μετά την κατανάλωση τους θα αισθανθείς μια επιθυμία να τον ευχαριστήσεις. Οι μοναστηριακές μπύρες είναι αυτό που λέει και το όνομα τους, μπύρες δηλαδή που παράγονται σε μοναστήρια. Ναι, από πραγματικούς μοναχούς  και είναι μοναδικές στον κόσμο αφού παράγονται αποκλειστικά σε 10 μοναστήρια. Οι αυθεντικές μοναστηριακές φέρουν αναγκαστικά το σήμα «Authentic Trappist Product». Ψάξτε το. Αν κάποιος σας δώσει μια μπύρα για μοναστηριακή και δεν έχει το συγκεκριμένο σήμα μη το ψάχνετε, σας έχει κοροϊδέψει.

 cover

Η παραγωγή μπύρας στα μοναστήρια άρχισε πριν από αιώνες ως εφαρμογή της επιταγής ora et labora (προσευχή και εργασία), με στόχο την αυτάρκειά τους ενώ ακόμα και σήμερα  τα κέρδη πηγαίνουν στη διατήρηση των μονών και  σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τις περισσότερες από αυτές τις μπύρες θα τις βρείτε στα σουπερμάρκετ, κάποιες σε εξειδικευμένες μπυραρίες, ενώ υπάρχει και μπύρα που μπορείτε να την προμηθευτείτε μόνο με ραντεβού από το μοναστήρι όπου παράγεται! Το τι φτιάχνουν αυτοί οι μοναχοί θα το καταλάβεις μόνο όταν δοκιμάσεις μια αυθεντική μοναστηριακή μπύρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αισθανθείς μοναδικός, καθώς πρόκειται για μυστικές συνταγές . Οι μοναχοί μάλιστα των μοναστηριών που παράγουν  αυτές τις μπύρες ανήκουν στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance)της Τραππιστικής οικογένειας. Σας θυμίζει Illuminati και Κώδικα Da Vinci; E δε διαφέρει και πολύ…

 οι Trappist όπως ονομάζονται οι μοναστηριακές μπύρες σερβίρονται σε ποτήρια στρογγυλά και κολωνάτα που μοιάζουν στο σχήμα τους με δισκοπότηρο (αλληλούια!) ενώ, είναι προτιμότερο να πίνονται σε θερμοκρασία 10 με 12 βαθμούς Κελσίου, για να αναδεικνύονται τα περίπλοκα αρώματα και το πλούσιο σώμα τους.

Ποιες είναι αυτές οι μπύρες όμως;

La Trappe

2

Ενώ οι περισσότερες μοναστηριακές μπύρες έρχονται από το Βέλγιο, η La trappe φτιάχνεται στην Ολλανδία στο μοναστήρι του Koningshoeven. Η ατμόσφαιρα της αφοσίωσης, της σιωπής, και του συλλογισμού που βασιλεύει μέσα από τους τοίχους του μοναστηρίου βρίσκουν την έκφραση τους σ’αυτή τη σειρά από μπύρες. Ξεχωρίζει η La Trappe Quadrupel  που είναι η δυνατότερη μπύρα της La Trappe με θαυμάσιο κεχριμπαρένιο χρώμα. Διαθέτει αρώματα από ώριμα φρούτα, μπαχαρικά, καμμένη ζάχαρη και καραμέλα, ενώ παλαιώνεται για χρόνια στα κελάρια του Μοναστηρίου για περαιτέρω βελτίωση.

Trappist Achel

3

Σε µια ξεχασµένη γωνιά της Φλαµανδικής γης , κρυµµένο ανάµεσα σε λιβάδια και δάση στα σύνορα των κάτω χωρών, βρίσκεται το ερηµητήριο του Achel στο Βέλγιο. Ιδρύθηκε το 1686, ενώ η παραγωγή μπύρας διεκόπη κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τελικά, το 1998 οι μοναχοί ξεκίνησαν να  ξαναφτιάχνουν μπύρα (ευτυχώς!). Είναι η μικρότερη μπυραρία trappist του Βελγίου.  Ξεχωρίζει η Achel Bruin που μας μεταφέρει στις εποχές που οι μοναχοί ήταν οι ειδικοί της περιοχής στη ζυθοποιία. Κεχριμπαρένιο χρώμα και αρώματα καβουρδισμένης βύνης, βανίλιας και καραμέλας.

Chimay

4

Στο μοναστήρι Scourmont, νότια των Βρυξελλών οι μοναχοί από το 1862, παράγουν τις μπύρες Chimay. Είναι από τις διασημότερες trappist στον κόσμο, ενώ για την παραγωγή της  χρησιμοποιούν αγνά υλικά της φύσης που βρίσκουν εντός του χώρου του μοναστηριού. Νερό από την πηγή τους, λυκίσκο, 2 τύπους βύνης κριθαριού, σιτάρι και μαγιά που προέρχεται από δική τους καλλιέργεια. Ξεχωρίζουμε την Chimay Red που είναι η πρώτη μπύρα που εμφιάλωσαν οι μοναχοί. Έχει ζεστό χάλκινο χρώμα και αρώματα δροσερά βερίκοκου, βατόμουρων και μαγιάς.

Orval

5

Το μοναστήρι της OrvalAbbaye Notre-Dame d’Orval βρίσκεται σε μια νότια επαρχία του Βελγίου (που αλλού!). Υπάρχει επίσης και δυνατότητα φιλοξενίας στη μονή αφού ο μπυροτουρισμός άλλωστε είναι της μόδας! Η Orval είναι μία μπύρα παλαίωσης που συνεχίζει να βελτιώνεται με τα χρόνια αν αποθηκευτεί σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Το άρωμα φρέσκιας μαγιάς με τις ελαφριές νότες τριαντάφυλλου την κάνουν ιδιαίτερα ευχάριστη ενώ η σχετικά ξηρή γεύση της αναδεικνύει μία νότα καραμέλας.

Rochefort

6

Παράγεται στο  μοναστήρι Notre Dame de St.Remy στο Βέλγιο. Μάλιστα είναι μακράν η μακροβιότερη trappist ζυθοποιία (1595). Ενάντια στην τάση να παράγουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα μπύρας τα μοναστήρια , η συγκεκριμένη μπύρα έχει την 3η μικρότερη παραγωγή από τις Trappist. Η Rochefort 10 θεωρείται κορυφαία μοναστηριακή μπύρα. Μόλις τη δοκιμάσετε μια θερμή έκρηξη από ξηρούς καρπούς, ξηρά κόκκινα φρούτα, καφέ, καστανή ζάχαρη, σοκολάτα και μπαχαρικά θα πλημμυρίσει το στόμα και τις αισθήσεις σας.

Gregorius

7

Ο λόγος είναι για το μοναδικό trappist της Αυστρίας που παράγεται  στη μονή  Stift Engelszell. Αν βρεθείτε στην Αυστρία να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την περιοχή, που είναι μαγευτική, καθώς επίσης και το παραδοσιακό ζυθοποιείο. Η μονή είναι χτισμένη σε στυλ ροκοκό και διαθέτει σπάνια διακόσμηση και πίνακες ζωγραφικής. Η Gregorius αναγνωρίστηκε ως μοναστηριακή μόλις το 2012 . Το όνομα δόθηκε προς τιμή του Dom Gregorius Eisvogel που ήταν για 25 χρόνια στην κεφαλή της μονής Stift Engelszell ενώ είναι μια σκούρα μπύρα με κατά βάση γλυκιά και φρουτένια άποψη που διακόπτεται ανά διαστήματα με ελαφριά γλυκόξινα τσιμπήματα. Μαύρο-κόκκινα φρούτα, ελαφρώς καραμέλα, πιπέρι και μια άποψη ελιόψωμου συνθέτουν ένα πολύπλοκο σκηνικό.

Spencer

Μόλις πέρυσι το  St. Joseph’s Abbey  στη Μασαχουσέτη έγινε το πρώτο πιστοποιημένο μοναστήρι που έχει δικαίωμα να παράγει μοναστηριακή μπύρα στην Αμερική. Μέχρι τότε οι μοναχοί έφτιαχναν διάσημες μαρμελάδες! Η Spencer έχει χρυσή απόχρωση ale, φρουτώδεις τόνους  και ελαφριά πικράδα λυκίσκου. Είναι αφιλτράριστη και μη παστεριωμένη, διατηρώντας ζωντανή τη μαγιά και το ανθρακικό της μπύρας στο μπουκάλι και το βαρέλι ώστε να συμβάλλει στη γεύση και το άρωμα της μπύρας.

8

Westmalle

Χτισμένο το 1794, το μοναστήρι του Westmalle βρίσκεται φυσικά στο Βέλγιο. Εκτός από μπύρα οι μοναχοί διαθέτουν και μια μεγάλη φάρμα γαλακτοκομικών με 100 περίπου αγελάδες. Μετά το άρμεγμα, οι αγελάδες της μονής αφήνονται να ακούν ευχάριστη μουσική! Έτσι κυλάει η μοναστική ζωή. H “Trippel” της Westmalle είναι μια καθαρή, χρυσόξανθη μπύρα με φρουτώδες άρωμα και ωραία μυρωδιά από λυκίσκο. Μια εξαιρετική μπύρα με πολύ μεγάλη λεπτότητα και κομψότητα.

Zundert

9

Το ολλανδικό αυτό μοναστήρι βρίσκεται στα δάση δίπλα στο Zundert, όχι μακριά από τα ολλανδοβελγικά σύνορα και ονομάζεται μονή Maria Toevlucht. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1899 και είναι το σπίτι 21 μοναχών μέχρι στιγμής. Η Zundert, λιγότερο εδραιωμένη από τις άλλες μοναστηριακές μπύρες ξεκίνησε να κυκλοφορεί μόλις το 2014 και είναι μια ξανθιά ευχάριστη μπύρα. 

Westvleteren

10

Για να γευθείτε αυτή την μπύρα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο τους καλόγερους στη μονή του St. Sixtus του Βελγίου, να περιμένετε αν είστε τυχεροί να το σηκώσουν, να κλείσετε ραντεβού μαζί τους για να τους επισκεφτείτε εκεί και να αποκτήσετε έτσι το πολυπόθητο μπουκαλάκι (δε σας κάνω καθόλου πλάκα!). Από τους 265 μοναχούς, μονάχα οι 5είναι επικεντρωμένοι στην παραγωγή της μπύρας με άλλους 5 που βοηθούν στο στάδιο της εμφιάλωσης. Εξάλλου στόχος της μονής είναι να παρασκευάζει τόση μπύρα όση χρειάζεται για τα έξοδά της και κάποιες φιλανθρωπίες. Οι συγκεκριμένες μπύρες  έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη για τη γεύση και την ποιότητα τους και συχνά η Westvleteren 12 αναφέρεται ως η καλύτερη μπύρα στον κόσμο. Τα μπουκάλια είναι εντελώς γυμνά, χωρίς καμία ετικέτα και μόνο από το καπάκι καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ των τριών ειδών. Tο χρώμα της Westvleteren 12  είναι σκούρο καστανό με βυσσινί τόνους ενώ το άρωμά της πολύ ιδιαίτερο, βγάζει αρώματα ψωμιού σίκαλης, μέλι, φρούτα του δάσους και σταφίδα.

Και μια εύκολη, γρήγορη συνταγή για ψωμί με μοναστηριακή μπύρα (προτιμήστε μια με ελαφριά γλυκύτητα). Απολαύστε το με βούτυρο, με μέλι, με καπνιστά αλλαντικά ή και με spread Μυρωδικών.

Beer Bread

psomi

Για ένα καρβέλι

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μπεικιν παουντερ

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

1 μπουκάλι μπύρα

1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο ελαφρώς λιωμένο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπεικιν και το αλάτι. Με ένα ξύλινο κουτάλι, ανακατεύουμε σταθερά τη μπύρα με τα στεγνά υλικά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε το μισό λιωμένο βούτυρο μέσα στη φόρμα. Μετά με ένα κουτάλι τοποθετούμε τη ζύμη στη φόρμα και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

*Ευχαριστούμε τη μπυραρία «Γαλατικό Χωριό», Μητροπολίτου Βασιλείου 58 Χαλκίδα.