Οι «αυθόρμητοι άντρες» ήταν ένα φαινόμενο που δίχασε τα social media τον περασμένο χρόνο. Επινοήθηκε για πρώτη φορά στο X το 2022, όταν η «αποκάλυψη του αυθάδους άνδρα» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την εκφραστικότητα ορισμένων ανδρών, που μεταφράστηκε ως θηλυπρέπεια. Αρχικά, η λέξη «αυθάδης» χρησιμοποιήθηκε με έναν υποτιμητικό και ομοφοβικό τρόπο, για να αξιοποιηθεί μόνο σε άνδρες που παρουσιάζονταν «πολύ θηλυκοί».

Το πράγμα, όμως, άρχισε να περιπλέκεται όταν μια σειρά γυναικών άρχισαν να δημοσιεύουν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με «αυθόρμητους» άνδρες, χωρίς απαραίτητα αυτόν τον συσχετισμό. Ενώ ορισμένα βίντεο ήταν επικριτικά για τους «αυθάδεις» άνδρες, άλλα απεικόνιζαν την αυθάδεια ως αξιαγάπητη, αλλά και ως αντίδοτο στην τοξική αρρενωπότητα.

Ένας τέτοιος, αυθόρμητος και αυθάδης άνδρας, με την καλή όμως έννοια, είναι 25χρονος Prayag Mishra από τον Καναδά, ο οποίος έχει καταφέρει να γοητεύσει μια πολύ μεγάλη μερίδα των χρηστών του TikTok με την εκφραστικότητα και το παιχνιδιάρικο ύφος του. Χωρίς να το καταλάβει, ο Mishra μετατράπηκε γρήγορα στο πρόσωπο του «αυθάδους» άνδρα, αλλάζοντας μια για πάντα την έννοια αυτού του όρου στον κοινό νου.

«Όλα τα θετικά στοιχεία του αυθάδους άνδρα είναι πλέον φανερά. Είμαι εδώ για να τα αναδείξω ακόμη περισσότερο», είχε δηλώσει ο Mishra σε συνέντευξή του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι πολύ πρόσφατα αποφάσισε να είναι «ριζικά αυθεντικός», κάτι που φαίνεται να αποδίδει, καθώς οι followers του εκτοξεύθηκαν από 29 χιλιάδες σε 4,3 εκατομμύρια μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

«Είναι πολύ αναζωογονητικό να βλέπεις άντρες που δεν έχουν τόσο εμμονή με το να φαίνονται υπεραρρενωποί ή υπερστωικοί», σχολίασε η TikToker, Ferlynn Petit-Bell, που στο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική σε βίντεο που ντροπιάζουν τους άνδρες επειδή εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

@444praySay it again Pookie♬ original sound – Prayag

Στην αρχή, ο Mishra δεν ήξερε πώς να χειριστεί το γεγονός ότι ταυτίστηκε με τον όρο του αυθάδους άνδρα. Τελικά, όμως, αποφάσισε να αγκαλιάσει αυτόν τον χαρακτηρισμό, επισημαίνοντας ότι έχει μεγαλώσει ανάμεσα σε δυνατές γυναίκες, οι οποίες διαμόρφωσαν το χιούμορ και την προσωπικότητά του.

«Αυτός είμαι και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζομαι. Δεν περίμενα ολοκληρωτική αποδοχή. Δεν περίμενα υποστήριξη από τον κόσμο, μάλλον το αντίθετο», εκμυστηρεύτηκε.

«Ο Mishra παρουσιάζει τον εαυτό του ως κάποιον που αμφισβητεί την αρρενωπότητα κι αυτό είναι υπέροχο, χρειαζόμαστε ανθρώπους που να το κάνουν αυτό. Αλλά πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα, που απαιτεί πολύ πιο δραστικές ενέργειες από απλώς ένα βίντεο TikTok», σχολίασε από την πλευρά του ο Brandon Harris, επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Houston-Clear Lake.

Ο Mishra, ωστόσο, ελπίζει, έστω και μέσα από αυτό τον τρόπο, να οικοδομήσει μια κοινότητα βασισμένη στη θετικότητα. Ο αυτοαποκαλούμενος ως ρομαντικός πιστεύει ότι «χρειαζόμαστε ένα πρότυπο άνδρα πιο τρυφερό, πιο θετικό, πιο φροντιστικό. Η υπεραρρενωπότητα κυριαρχούσε στο διαδίκτυο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι απίστευτα αναζωογονητικό για τους ανθρώπους να βλέπουν κάτι διαφορετικό. Ειδικά στην εποχή της τόσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο φύλων, είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε πώς να αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον και να απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου».

@444prayRomantic era has begun♬ original sound – Prayag

Ο Mishra θεωρεί το διχαστικό περιεχόμενο που αμφισβητεί αν άνδρες και γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι ή αξιολογεί τους ανθρώπους σε μια κλίμακα «πρωτόγονο, παιδικό, κάτι που θα έπρεπε να είχαμε αφήσει στο δημοτικό». Το κανάλι του απευθύνεται σε άτομα που πιστεύουν ότι είμαστε καλύτερα μαζί.

«Δεν νομίζω ότι η κοινωνία μας διδάσκει πώς να αγαπάμε. Οι συζητήσεις για τον ρομαντισμό αφορούσαν στην κατάκτηση του άλλου και στο πώς να παίρνουμε από τον άλλο όσο το δυνατόν περισσότερο, δίνοντας παράλληλα όσο το δυνατόν λιγότερα», καταλήγει. Ο ίδιος πιστεύει ότι «για να αγαπήσεις μια γυναίκα, θα πρέπει να εγκαταλείψεις τη γυναίκα που έχεις στο μυαλό σου. Στην πραγματική ζωή, έχεις να κάνεις με πραγματικούς ανθρώπους και θα πρέπει να τους αποδέχεσαι και να τους αγαπάς όπως είναι».