Συχνά, στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από την ψυχική υγεία, βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά οι γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία για τα ποσοστά των αυτοκτονιών στη χώρα μας δείχνουν ότι περίπου το 80% αφορά άνδρες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, όπως η Αγγλία. Γι’ αυτό, το 2019 ο Βρετανός Rob Osman δημιούργησε τον οργανισμό Dudes with Dogs.

Το concept πίσω από το Dude with Dogs είναι πολύ απλό

Μία ομάδα αντρών ξεκινούν για μία βόλτα ή εκδρομή στην εξοχή. Μαζί φέρνουν και τον σκύλο τους (αν έχουν) και συζητούν ανοιχτά για όλα όσα τους απασχολούν, γνωρίζοντας ότι κανείς δε θα τους κρίνει. Έτσι μπορούν να μοιραστούν τις αγωνίες τους, παλιότερες απογοητεύσεις και αποτυχίες καθώς και ανησυχίες για το μέλλον.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dudes & Dogs (@dudes_anddogs)

Ο Rob Osman θέλησε να ξεκινήσει αυτή την ομάδα όταν κατάλαβε πως δεν ήταν καθόλου χαρούμενος με τη δουλειά και τη ζωή του και πίστεψε ότι δεν ήταν ο μόνος. Ξεκίνησε στην αρχή να πηγαίνει βόλτα σε δάση και πάρκα με το σκύλο του μόνος. Εκεί κατάλαβε πόσο απελευθερωτικό ήταν για εκείνον να περνά χρόνο με τον εαυτό του και να ακούει τις σκέψεις του. Σίγουρα, όμως, πολύ περισσότερο ήθελε να ακουστεί. Θεώρησε, λοιπόν, σωστό να απευθύνει ένα κάλεσμα σε όσους αισθάνονται το ίδιο, ώστε να ξεκινήσουν μαζί τους περιπάτους.

Όπως αποδείχθηκε, το κάλεσμά του είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση απ’ ότι περίμενε. Βετεράνοι του πολέμου ένιωθαν την ανάγκη να μοιραστούν τις σκέψεις τους, αλλά και άνθρωποι που κουβαλούσαν μεγάλο φορτίο στις ψυχές τους. Άντρες που μέχρι πρότινος πίστευαν ότι το να ανοίγονται και να φαίνονται ευάλωτοι είναι υποτιμητικό, αγκαλιάζουν πλέον αυτή την πλευρά του εαυτού τους.

Είναι ευκολότερο για τους άντρες να μιλούν για τα θέματα τους, όταν έχουν κάτι να τους αποσπά την προσοχή

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dudes & Dogs (@dudes_anddogs)

Εκεί έρχεται και η βοήθεια των σκύλων. Όλοι αυτοί οι άντρες ουσιαστικά δεν ετοιμάζονται να πάνε στην αίθουσα κάποιου ψυχοθεραπευτή, αλλά μία απλά βόλτα με φίλους και τα σκυλιά τους. Αμέσως, η ιδέα γίνεται πιο προσιτή και λιγότερο τρομακτική. Κι όπως και να το κάνουμε, οι τετράποδοι φίλοι βοηθούν ακόμη περισσότερο στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.

Το Dudes with Dogs μετρά μόλις ένα χρόνο από τη δημιουργία του και περισσότερους από 100,000 ακολούθους. Ο Rob κατάφερε να δημιουργήσει μία κοινότητα όπου ο καθένας μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια – κι αυτό αποδείχθηκε να είναι το σημαντικότερο. Τα συγκινητικά περιστατικά πλέον δεν λείπουν από την καθημερινότητα και είναι ακριβώς αυτά που τον κάνουν να πιστεύει τόσο στο εγχείρημά του. Μακάρι να βλέπαμε και κάτι αντίστοιχο να γίνεται στη χώρα μας.

featured Image: @rissa721 via Twenty20