Μετά τον χωρισμό, τι; Μένουμε φίλοι;

Φυσικά, δεν μιλάμε για σχέσεις στις οποίες εμπλέκονται παιδιά ή επαγγελματικά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις σίγουρα θα πρέπει να διατηρηθεί μια καλή και ευγενική επικοινωνία, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε σημαντικούς τομείς της ζωής και των δύο.

Στις υπόλοιπες όμως περιπτώσεις, ίσως το «να μείνουμε φίλοι» να αποτελεί μια δικαιολογία, για να είμαστε κοντά σε κάποι@ν που δεν ξεπεράσαμε.

Η heartbreak & finding-love coach, Claire Byrne, δίνει απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που παρουσιάζουμε στους άλλους, αλλά και στον εαυτό μας, για να μείνουμε φίλοι με τ@ν πρώην μας.

«Δεν είμαι θυμωμέν@ μαζί τ@. Είναι καλός άνθρωπος.»

Επειδή μια σχέση δεν τελείωσε άσχημα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε φίλοι. Φυσικά, είναι δύσκολο όταν κανείς δεν έκανε κάτι κακόβουλο. Φυσικά και θα σου λείψει. Αλλά τι είναι πιο σημαντικό; Να παραμείνετε φίλοι ενώ ξεκάθαρα δεν θέλετε τα ίδια πράγματα, ή να προχωρήσεις και να θεραπεύσεις τον «πόνο» σου;

Αδιαμφησβήτητα είναι δύσκολο να ξεκόψεις, αλλά η απομάκρυνση της πρώην σχέσης από τη ζωή σου θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις πιο γρήγορα.

«Αν τ@ δείξω πόσο υπέροχ@ είμαι ως φίλ@, θα επιστρέψει.»

Δυο λέξεις υπάρχουν γι’ αυτή την περίπτωση: Υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Θέλεις να ξοδέψεις την πολύτιμη ενέργειά σου παλεύοντας για κάποι@ που έχει προχωρήσει και εξακολουθεί να θέλει να είναι φίλοι μαζί σου; Ή, θέλεις να διαλέξεις τον εαυτό σου και να πεις «Ευχαριστώ, αλλά όχι»; Μην ξεχνάς ότι θα παλεύεις για μια σχέση που θα σου υπενθυμίζει καθημερινά ότι είστε μόνο φίλοι.

«Δεν θέλω να πιστεύουν ότι με νοιάζει.»

Αρχικά, δεν θα έπρεπε να σε νοιάζει αν τους νοιάζει. Όχι μόνο στο θέμα σχέσεων, αλλά σε ό,τι κάνεις σ’ αυτή τη ζωή. Το συμπέρασμα είναι ότι αν βρίσκεστε ο ένας στην τροχιά του άλλου και θέλετε περισσότερα, διαιωνίζετε την καρδιά σας ανησυχώντας για το τι σκέφτονται οι άλλοι περισσότερο από το τι πιστεύετε εσείς.

Δεν πρέπει να ντρέπεσαι που πονάς για έναν χωρισμό. Πες κάτι σαν, «Γεια, δεν νομίζω ότι είναι υγιές ή σοφό να κάνουμε παρέα αυτή τη στιγμή.» ή, «Πρέπει να το ξεπεράσω, οπότε μέχρι τότε, παρακαλώ μην επικοινωνήσεις μαζί μου». Αν σε κρίνουν ή δεν σεβαστούν αυτό το αίτημα, αυτό λέει πολύ περισσότερα για εκείνους, παρά για εσένα.

«…αλλά μοιραζόμαστε τους ίδιους φίλους.»

Ναι, αυτό είναι δύσκολο… αλλά δεν είναι λόγος να διατηρείς μια φιλία με κάποι@ που σου ράγισε την καρδιά. Μπορείς να παραλείψεις κάποιες ομαδικές εκδηλώσεις. Ένας αληθινός φίλος θα καταλάβει ότι το να νιώθεις καλά έρχεται πρώτα και ο πιο γρήγορος τρόπος για να συμβεί είναι να μην είσαι κοντά σε έναν πρώην.

«Αλλά δεν είναι δίκαιο. Γιατί να πάει εκείν@ και εγώ να πρέπει να παραλείψω;» Η διαφορά είναι ότι εσύ επιλέγεις να παραλείψεις κάποιο γεγονός για να αισθανθείς καλύτερα. Οι φίλοι σου ειλικρινά θα καταλάβουν τι περνάς, γι’ αυτό μπορείς να τους δεις ξεχωριστά, και να αδράξεις την ευκαιρία να βρεις και νέες παρέες.

«Περνούν δύσκολες στιγμές προσωπικά, οικονομικά, κ.λπ.»

Αν η δικαιολογία για να μείνετε φίλοι είναι επειδή σε χρειάζεται, τότε γιατί τελειώσατε τη σχέση; Αυτό είναι κάτι σαν, «Δεν θέλω να σου δώσω αυτό που θέλεις, αλλά θα ήθελα ακόμα να μου δώσεις αυτό που θέλω». Θα επαναφέρω τη λέξη «αξιοπρέπεια», για ευνόητους λόγους…